Volvo predstavlja V40 Cross Country

Aktualno, Novosti

Volvo je pričel utirati pot na povsem novem segmentu z V70 Cross Country že leta 1997. Sedaj nov V40 Cross Country prinaša mešanico robustnosti in elegance do nove višine v premium C razredu. V V40 Cross Country voznik vozi 40 mm višje.

Volvo je pričel utirati pot na povsem novem segmentu z V70 Cross Country že leta 1997.
 

Sedaj, 15 let kasneje, nov V40 Cross Country prinaša mešanico zmogljive robustnosti in elegance do nove višine v premium C razredu.

6AEC7F06-03BE-11E2-8491-E7A465B94067

V V40 Cross Country voznik vozi 40 mm višje kot v standardni različici. Ta zmogljiv vtis je še izboljšan s številnimi detajli Cross Country:
– Kolesa iste velikosti kot volvo V70 in 19” platišča.
– Sprednji del vozila s temnim in kontrastnim odbijačem, satasto rešetko in pokončnimi DRL-lučmi.
– Kontrastni pragi.
– Kontrastni zadnji odbijač z integrirano ploščo proti drsenju.

Petvratni, petsedežni premium crossover se ponaša z detajli kot sta črn okvir vzvratnega ogledala in elegantni nosilci na strehi.

Znotraj se Raw Copper notranja predstavitvena barva odraža v kontrastnih šivih. Usnjeno oblazinjenje je na voljo v petih različicah, vključno z barvo Espresso Brown. “Naše stranke so individualisti, zato jim želimo ponuditi veliko možnosti, ki predstavljajo enako močan in emocionalen videz kot zunanjost vozila,” pove Maria Uggla, manager za barve in materiale pri V40 Cross Country. Doda: “Za tiste, ki želijo zares edinstven videz, je odlična izbira oblazinjenje v dveh tonih. Na voljo je veliko individualnih možnosti. Temno eleganten? Skandinavsko svetel? Športno robusten? Samo izberite si notranjost, ki najbolj ustreza vaši osebnosti.”

Vsestranskost za avanturiste

V40 Cross Country ponuja strankam, ki si želijo vznemirjenje in vsestranskost, da lahko vzamejo s seboj na nepredvidljive avanture tako prijatelje kot opremo.

Dvodelna, 40/60, naslonjala zadnjih sedežev se enostavno zložijo. Predel za tovor je lahko opremljen s praktično mrežo. Mehka varnostna mreža je opcijska, jeklena različica pa je na voljo kot dodatek.

Sprednji sedež potnika je lahko zložen in tako ustvari še več prostora. Dodatno dno ima kljuke za torbe. Med spodnjim in zgornjim dnom je skrit prostor za shranjevanje.

Pod naslonjalom za roko je prostor za shranjevanje, primeren za CD-je in ostale majhne predmete. Na voljo je tudi vtič za USB/iPod ali AUX, odvisno od avdio sistema. Naslonjalo za roko je prilagodljivo in zagotavlja tako dodatno podporo za voznika. Dve držali za skodelici in 12 V vtičnica so vgrajeni v konzolo pred naslonjali za roko.

V predalu je prostora za 2 pločevinki ali steklenici, ki sta ohlajeni z mrzlim zrakom iz samodejne klimatske naprave (ECC). Ostale priročne lastnosti:
– Naslonjala za glavo so prilagodljiva na višino na sprednjih in centralnem zadnjem sedežu.
– Predal za sončna očala je nad voznikovimi vrati.
– Držalo za svinčnik v predalu.
– Vgrajeno držalo za skodelico na zadnjih sedežih.
– Priročni predeli za shranjevanje pod instrumentalno ploščo, na naslonjalih za hrbet sprednjih sedežev in na zunanji strani zadnjih sedežev.

Še en majhen detajl za navdušene zimske avanturiste je posebno oblikovan prostor za strgalo za led v obeh sprednjih vratih.

Sedem različnih možnosti osvetlitve

Notranja osvetlitev je oblikovana, da ustvarja občutek »gledališke osvetlitve«. LED luči so uporabljene, da osvetlijo strateška področja. Voznik lahko uživa v rdeče-modri nastavitvi, ki prilagaja luč notranji temperaturi ali pa izbira med drugimi temami. Bralne luči spredaj in zadaj so lahko zatemnjene.

Pogon na vsa štiri kolesa izboljšuje zmogljivost

V40 Cross Country se ponaša s pogonom na vsa štiri kolesa, ki je na voljo pri T5 turbo bencinskemu motorju in tako izboljšuje zmogljivost za vse terene in vse vremenske razmere.

5-valjni 2,5-litrski T5 motor ima 187 kW (254) KM in 400 Nm navora, z dodatnimi 40 Nm med pospeševanjem (funkcija overboost). Na voljo je s samodejnim menjalnikom in pospeškom od 0-100 km/h v 6,1 sekunde. Poraba goriva je 7,8 l/100 km (EU kombinirano).

T5 je na voljo tudi z 2-litrsko različico in 157 kW (213 KM) ter 300 Nm navora, vendar le na nekaterih tržiščih.

T4 1,6-litrski GTDi motor s 132 kW (180 KM) in maksimalnim navorom 270 Nm vključno z 30 Nm pri funkciji overboost. Poraba goriva je 5,5 l/100 km, izpust CO2 emisij pa 129 g/km. 2-litrski 5-valjni T4 motor s 132 kW (180 KM) in 300 Nm navora je na voljo le na nekaterih tržiščih.

Powershift menjalnik

Različica T5 ima 6-stopenjski samodejni menjalnik, medtem ko je T4 na voljo v kombinaciji s samodejnim 6-stopenjskim Powershift menjalnikom ali 6-stopenjskim ročnim. Powershift deluje kot 2 paralelna ročna menjalnika z ločenimi sklopkami, gre za sistem, ki zagotavlja hitro in varčno menjavanje prestav.

Dizelski motorji

5-valjni 2-litrski D4 turbo dizelski motor je optimiziran za varčen vozni užitek. Ima 130 kW (177 KM) in 400 Nm navora. Pospešek od 0 do 100 km/h s samodejnim menjalnikom je v 8,3 sekunde (8,6 sekunde z ročnim). Poraba goriva je 4,4 l/100 km, izpust emisij CO2 pa 117 g/km z ročnim menjalnikom in 5,2 l/100 km in 137 g/km pri samodejnim (EU kombinirano).

2-litrski D3 motor proizvaja 110 kW (150 KM) in 350 Nm navora. Oba turbodizelska motorja sta na voljo s 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom ali 6-stopenjskim ročnim.

D2 različica vozila V40 Cross Country prinaša najnižje CO2 emisije v razredu 99 g/km – skupaj s porabo 3,8 l/100 km. 1,6-litrski dizelski motor ima 85 kW (115 KM) in 285 Nm navora, vključno s 15 Nm s funkcijo overboosta. D2 motor je na voljo s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in funkcijo start/stop.

Vse različice motorjev imajo funkcijo start-stop in regeneracijo zavorne energije, ne glede na to ali imajo ročni ali samodejni menjalnik.

Nadzor naklona hriba

Da bi bila avanture z višinskimi razlikami za voznike bolj udobne, ponuja V40 Cross Country pri različici T5 in pogonu na vsa kolesa sistem nadzorovanega spuščanja (HDC), ki nadzoruje samodejno hitrost vozila, ko se vozilo spušča po hribu navzdol.  V40 Cross Country ima praktično tehnologijo hill hold, ki olajša speljevanje v hrib.

Fokus sta Evropa in Kitajska

Volvo pričakuje prodajo 17.000 V40 Cross Country na leto. Okoli 50 % celotnega obsega bo na voljo za evropske stranke, 30 % pa za kitajske kupce. Proizvodnja V40 Cross Country bo v Ghentu v Belgiji, prične pa se novembra 2012.