Volvo predstavlja avto, ki samodejno parkira

Aktualno

Konceptni avto, ki bo predstavljen na novinarskem dogodku v naslednjem tednu, sam najde in parkira na prosto parkirno mesto, brez voznika v vozilu. Volvo je razvil genialen koncept za samodejno parkiranje.

Volvo je razvil genialen koncept za samodejno parkiranje. Konceptni avto, ki bo predstavljen na novinarskem dogodku v naslednjem tednu, sam najde in parkira na prosto parkirno mesto, brez voznika v vozilu. Pameten avto varno in brez težav komunicira tudi z ostalimi vozili in pešci v parkirni hiši.

Avto uporablja senzorje za lociranje in navigiranje do prostega parkirnega mesta. Postopek je obraten, ko voznik pride po vozilo.

Avto uporablja senzorje za lociranje in navigiranje do prostega parkirnega mesta. Postopek je obraten, ko voznik pride po vozilo.

»Samodejno parkiranje je konceptna tehnologija, ki vozniku olajša iskanje prostega parkirnega mesta. Voznik samo pusti vozilo pred vhodom v parkirno hišo in ga pobere na istem mestu kasneje,« pravi Thomas Broberg, višji varnostni svetovalec pri Volvo Car Group. Tehnologija Vehicle 2 Infrastructure, z drugimi besedami oddajniki cestne infrastrukture, obvesti voznika, ko je storitev na voljo. Voznik uporablja mobilno aplikacijo, da aktivira Samodejno parkiranje (Autonomous Parking) in gre nato stran od vozila.

Združevanje samodejne vožnje z zaznavanjem in samodejnim zaviranjem omogoča, da vozilo varno komunicira z drugimi vozili in pešci v parkirni hiši. Hitrost in zaviranje sta prilagojena za gladko integracijo v parkirno okolje.

»Naš pristop temelji na načelu, da se mora samodejno vozeče vozilo varno premikati v okoljih z vozili, ki nimajo samodejne vožnje, in nezaščitenimi uporabniki cest,« pojasni Thomas Broberg. 

Pionirske samostojne tehnologije

Namen Volva je vodstvo na področju samodejne vožnje s tem, da se premika preko konceptov in da dejansko prinaša pionirske tehnologije, ki bodo dosegle stranke. Koncept Samodejno parkiranje (Autonomous Parking) je eden izmed mnogih projektov na tem področju.

Volvo je tudi edini proizvajalec vozil v projektu SARTRE (Safe Road Trains for the Environment), ki je bil uspešno zaključen v letu 2012. V projektu sodeluje sedem evropskih partnerjev. Je edini, ki se osredotoča na tehnologijo, ki je lahko implementirana na običajne avtoceste, na katerih deluje vodeni promet v mešanem okolju z drugimi uporabniki cest. 

SARTRE cestni vlak vključuje vodeč tovornjak, ki mu sledijo štiri samovozeča vozila Volvo s hitrostjo do 90 km/h – v nekaterih primerih z ne več kot štirimi metri razmika med njimi.

Samodejna vožnja v naslednjem XC90

»Samodejno parkiranje in tehnologija vodenega prometa sta še vedno v razvoju. Kakorkoli, naredili bomo prvi korak k naši želji po vodstvu, s predstavitvijo prvih lastnosti s samodejno vožnjo v povsem novem Volvu XC90, ki bo predstavljen konec leta 2014,« zaključi Thomas Broberg.