Volvo na Avtomobilskem salonu Ženeva 2014

Aktualno, Novosti, Saloni

Volvo Car Group (Volvo Cars) pričakuje v letu 2014 rast prodaje okoli 5 % glede na 427.840 prodanih vozil v letu 2013, zahvaljujoč stabilni rasti na ključnih tržiščih in izboljšanju ponudbe modelov.

Volvo Car Group (Volvo Cars) pričakuje v letu 2014 rast prodaje okoli 5 % glede na 427.840 prodanih vozil v letu 2013, zahvaljujoč stabilni rasti na ključnih tržiščih in izboljšanju ponudbe modelov.  V nadaljevanju povzemamo najpomembnejše novosti za leto 2014, ki jih je Volvo predstavil na letošnjem avtomobilskem salonu v Ženevi.

Volvovi največji tržišči sta ZDA in Kitajska. Na Kitajskem je Volvo Cars v letu 2013 zgradil močno prodajo, saj je prodaja narastla za 45,6 % na 61.146 avtomobilov. Novi model S60L, začetek prodaje V40 Cross Country in pa seveda nadaljnje širjenje mreže prodajalcev bodo podprli nadaljnjo rast Volva na Kitajskem. V ZDA bo imel Volvo Cars izboljšano ponudbo z linijo popolnoma osveženih modelov S60, XC60, XC70 in S80, začetkom prodaje športnega karavana V60 in visokoučinkovitih pogonskih sklopov Drive-E. Globalno je prodaja Volva v prvih dveh mesecih leta 2014 zrastla za 3,6 %.

Volvo Concept Estate

Volvo Concept Estate

Na avtomobilskem salonu v Ženevi je Volvo Cars uradno predstavil Volvo Concept Estate; gre za tretje in zadnje konceptno vozilo, ki prikazuje nove dizajnerske smeri, razvite pod vodstvom višjega podpredsednika dizajna, Thomasa Ingenlatha. Z nadaljevanjem dizajnerskega jezika zunanjosti, znanega že od konceptnih vozil Volvo Concept Coupe in Volvo Concept XC Coupe, je središče vozila Concept Estate dizajn notranjosti in nova centralna konzola z zaslonom na dotik. Zaslon na dotik bo zamenjal tradicionalno področje za gumbe in kontrole na središčnem delu z elegantno ploščo za upravljanje, ki poenostavlja in izboljšuje način, kako Volvo vozniki upravljajo svoje avtomobile.  Volvo Cars je zmagovalec s svojimi konceptnimi vozili. Concept Coupe je bil imenovan za »Avtomobil sejma« s strani vodilne nemške avtomobilistične revije na avtomobilskem salonu v Frankfurtu 2013, Concept XC Coupe pa je prejel prestižno nagrado »Najboljši konceptni avtomobil« s strani EyesON Design na avtomobilskem salonu v Detroitu 2014. Globalna naklonjenost za Volvove konceptne avtomobile se krepi, saj nakazujejo prve namige, kako bo videti povsem nov težko pričakovan SUV XC90 ter druga prihajajoča vozila. XC90 bo predstavljen še v tem letu.

Volvo design concept

Volvo prinaša Apple CarPlay v povsem nov Volvo XC90

Z razkritjem Volvovega novega dizajna notranjosti in zaslona na centralni konzoli sta Volvo Cars in Apple Inc. v Ženevi naznanila, da podjetji združujeta moči in ponujata Volvo voznikom popoln dostop do Applovega razširjenega in občudovanega operacijskega sistema v svojih vozilih. Nova storitev Apple CarPlay prinaša vse funkcije in storitve, poznane z iPada, iPhona ali iPoda, naravnost v avto preko Volvovega velikega zaslona na dotik na centralni konzoli. Prvi Volvo, ki bo nudil Apple CarPlay, bo povsem nov XC90.

Volvo V40

V razredu vodilni pogonski sklopi Drive-E na voljo v V40

Ženeva predstavlja tudi svetovno premiero za Drive-E v modelih Volvo V40 in V40 Cross Country. V40 in V40 Cross Country sta sedaj lahko opremljena z bencinskim turbo T2 motorjem z 245 KM ali turbo dizelskim D4 motorjem s 190 KM, kar ponaša serijo V40 v nove razsežnosti z učinkovitim voznim užitkom. CO2 emisije pri Volvu V40 D4 s 190 KM in ročnim menjalnikom so sedaj znižane na samo 85 g/km, čemur ni blizu nihče od konkurence. Od maja 2014 bodo pogonski sklopi Drive-E na voljo v novim modelih Volvo, razen v XC90.

Med ženevskimi predstavitvami velja omeniti tudi Volva V70 in XC70 Edition ter peto generacijo modelov Volvo Ocean Race. Paket Volvo Ocean Race je na voljo v Volvu V60, V40, V40 Cross Country in XC60 ter vključuje posebne barve, kolesa in detajle v notranjosti. V70 in XC70 Edition sta ustvarjena za stranke z okusom za bolj dinamičen videz in upravljanje ter imata številne posebne dizajnerske dodatke v notranjosti in zunanjosti vozila.