Volvo koncept XC Coupé

Aktualno, Novosti, Saloni

Drugi od treh Volvovih konceptnih avtomobilov je novi Volvo koncept XC Coupé. Navdihnjen je z dizajnom moderne športne opreme in prikazuje varnostne zmogljivosti Volvove nove platforma SPA.

Drugi od treh Volvovih konceptnih avtomobilov je novi Volvo koncept XC Coupé. Navdihnjen je z dizajnom moderne športne opreme in prikazuje varnostne zmogljivosti Volvove nove platforma SPA. Je sofisticiran in zmogljiv avtomobil za ljudi z aktivnim življenjskim stilom.

XC Coupe volvo 2014»Tisti, ki obožujejo ekstremne športe in iščejo nova vznemirjenja in izzive. Da se vrnejo nazaj v enem kosu, dajejo prednost visokozmogljivi opremi, ki nudi najboljši občutek svobode in zaščite,« pravi Thomas Ingenlath, višji podpredsednik dizajna pri Volvo Car Group. »Volvo koncept XC Coupé je popolnoma uglašen s tem aktivnim življenjskim stilom. Njegova zmogljivost in zaščita sta pametno integrirani v sofisticiran videz. Koncept XC Coupé je pripravljen, da vas popelje na avanturo in nazaj,« doda.

Elegantnejši in varnejši hkrati

Trije konceptni avtomobili so oblikovani, da predstavijo ključne elemente nove platforme SPA (Scalable Product Architecture): samozavestno držo, razmerja in najbolj vidno dizajnerski podpis.

»Koncept XC Coupé prav tako prikazuje, kako nam pametno inženirstvo omogoča, da krepimo našo na svetu vodilno varnost brez kompromisov pri dizajnu, velikosti ali teži. Zahvaljujoč uporabi borovega jekla in struktur z novim genialnim decouplingom smo naredili SPA vozila kompaktnejša in varnejša hkrati,« razloži Thomas Ingenlath.

Dvovratni, štirisedežni Volvo koncept XC Coupé ima močno povezavo s svojim bratom Volvo konceptom Coupé. Ima 21-palčna kolesa, bolj poudarjene kolesne loke in višjo linijo strehe; vse to prispeva k robustnejšemu vtisu in polnejšemu, zmogljivemu videzu.

Povečana razdalja med armaturno ploščo in sprednjo osjo je še vedno zelo močan vizualni element. Zmogljiva drža je poudarja z detajli – novim pokrovom motorja in linijo, ki se elegantno razteza po celi dolžini vozila.

High-tech športna oprema

XC Coupe volvoV tem konceptnem vozilu je močno prisotna povezava z moderno, high-tech športno opremo. Med viri inspiracije dizajnerski ekipi je švedsko podjetja POC, ki prinaša tehnološko napredno zaščitno opremo za športnike.

»Več oranžnih detajlov in zunanja grafika v kombinaciji z močno uporabo matirane gume, ki pokriva zadnji konec vozila, dodajajo visoko funkcionalen vtis dizajna,« pojasni Thomas Ingenlath.

Da bi zadeli pravo ravnovesje med estetiko in funkcionalnostjo, je dizajnerska ekipa dodala tudi tradicionalne SUV elemente za moderno interpretacijo.

DRL luči oblike T

Kot koncept Coupé je sprednji del avtomobila Volvo koncept XC Coupé poudarjen z novo topografijo na pokrovu motorja in »lebdečo« sprednjo masko, ki jo obdajajo žarometi z novimi DRL lučmi oblike T. Zadnje luči so prav tako značilen element pri novih dizajnerskih smereh Volva.

»Oba konceptna avtomobila kažeta, kako lahko oblikujemo naša vozila od sedaj naprej. Blagovni znamki Volvo smo dodali emocionalno vrednost z mirno, samozavestno lepoto, ki je zaščitni znak skandinavskega dizajna,« doda Thomas Ingenlath.

Snovanje na ponosni XC dediščini

Volvo je utrl pot popolnoma novega segmenta s predstavitvijo vozila V70 Cross Country leta 1997. Od takrat naprej se je ponudba ves čas razvijala in širila. Dandanes se razteza od Volva V40 Cross Country, preko XC60 in XC70, do XC90.

»Z Volvo konceptom XC Coupé ponašamo to edinstveno mešanico zmogljive robustnosti in izrazite elegance na novo, bolj športno stališče,« zaključi Thomas Ingenlath.