Volvo investira na Švedsko

Aktualno

Prihodnost Volvo Car Groupa kot močnega in neodvisnega proizvajalca avtomobilov na Švedskem je sedaj podkrepljena z več milijard dolarjev vredno investicijo v SPA (Scalable Product Architecture) in VEA (Volvo Engine Architecture). Glavni del teh dveh projektov bo potekal na Švedskem.

Prihodnost Volvo Car Groupa kot močnega in neodvisnega proizvajalca avtomobilov na Švedskem je sedaj podkrepljena z več milijard dolarjev vredno investicijo v SPA (Scalable Product Architecture) in VEA (Volvo Engine Architecture).

Glavni del teh dveh projektov bo potekal na Švedskem, kar predstavlja eno največjih industrijskih investicij v tej državi.

81B56F6C-6838-11E1-9724-B74F66B94067

SPA je fleksibilna, prilagodljiva platforma, na kateri bodo zasnovni vsi Volvovi modeli prihodnosti. Gre za izdelek, ki je sestavljen iz skupnih modulov in prilagodljivih sistemov ter komponent, vse proizvedeno v fleksibilnem proizvodnem sistemu. Vzporedno s SPA Volvo Car Group razvija tudi energetsko učinkovito povsem novo 4-valjno družino motorjev VEA. Motorji bodo narejeni v Skövdu, medtem ko bo sestavljanje vseh pogonskih sistemov, vključno s hibridnimi, potekalo v tovarni Torslanda v Göteborgu.
 
“Skoraj polovica od predvidenih 11 milijard dolarjev investicije, v obdobju 2011 do 2015, bo porabljenih na Švedskem, v obliki infrastrukture za novo platformo vozil in družine motorjev. To je dokaz predanosti Volvo Car Groupa za krepitev položaja podjetja, kot švedskega proizvajalca avtomobilov z edinstveno privlačnostjo na globalnem trgu,” pravi Håkan Samuelsson, predsednik in izvršni direktor Volvo Car Groupa.
 
Približno ena tretjina investicij na Švedskem je namenjena za razširitev in nadgradnjo Volvovih švedskih proizvodnih objektov. Velika vsota je investirana v konstrukcijo novega obrata v Torslandi, ki bo dokončan v drugi polovici leta 2013. Poleg tega se bo investiralo tudi v obrat v Olofströmu, ki mora biti modificiran za nove modele avtomobilov, ki bodo zasnovani na novi platformi. Tovarna motorjev Skövde bo ravnotako deležna sprememb v proizvodnji za povsem novo 4-valjno družino motorjev.
 
Razvoj proizvodnje predstavlja velik del investicij na Švedskem, medtem ko bo delo na novi platformi vozil ter družini motorjev potekalo v Volvovem razvojnem centru v Torslandi v Göteborgu.
 
Prvi model, ki bo zasnovan na novi arhitekturi je nova generacija vozila volvo XC90, ki bo predstavljen konec leta 2014. Hkrati pa je to dokaz, da nekatere tovarne želijo proizvodnjo ohraniti v Evropi in je ne seliti na vzhod.