Volvo in Uber združujeta moči pri razvoju samovozečih avtomobilov

Zanimivosti

Volvo, švedski proizvajalec premijskih avtomobilov, in Uber, globalno vodilni ponudnik “ride-sharing” storitev, sta združila moči pri razvoju naslednje generacije samovozečih avtomobilov. Družbi sta podpisali sporazum o ustanovitvi skupnega projekta, v sklopu katerega bodo razvijali vozila, ki bodo zasnovana na najnovejših dognanjih tehnologij, ki omogočajo avtonomno vožnjo. Vozila bo proizvajal Volvo, v nadaljevanju pa jih bo […]

Volvo, švedski proizvajalec premijskih avtomobilov, in Uber, globalno vodilni ponudnik “ride-sharing” storitev, sta združila moči pri razvoju naslednje generacije samovozečih avtomobilov.

Družbi sta podpisali sporazum o ustanovitvi skupnega projekta, v sklopu katerega bodo razvijali vozila, ki bodo zasnovana na najnovejših dognanjih tehnologij, ki omogočajo avtonomno vožnjo.
Vozila bo proizvajal Volvo, v nadaljevanju pa jih bo Uber odkupil od švedske znamke.

Tako Uber kot Volvo bosta uporabljala enako osnovo za naslednje korake v njihovih strategijah avtonomne vožnje. Uberjevi sistemi avtonomne vožnje bodo vključeni v Volvovo osnovno vozilo. Volvo pa bo to osnovno vozilo uporabljal pri svoji strategiji, katere končni cilj je povsem samodejna vožnja.

Projekt Volvo-Uber predstavlja pomemben korak v avtomobilski industriji, saj je priznani avtomobilski proizvajalec združil moči s podjetjem iz Silicijeve doline. Predvsem pa obe podjetji sodelovanje razumeta kot začetek dolgoročnega industrijskega partnerstva.

Volvo je globalno vodilni proizvajalec na področju aktivne varnosti in avtonomne vožnje. Na področju avtomobilske varnosti je nesporna avtoriteta. Zelo smo ponosni na sodelovanje s podjetjem Uber, ki je prav tako vodilno podjetje na svojem področju. To partnerstvo Volvo postavlja v samo osrčje tehnološke revolucije, ki se trenutno dogaja v avtomobilski industriji,” je povedal Håkan Samuelsson, predsednik uprave Volvo Cars.

Novo vozilo bo nastalo na osnovi Volvove modularne SPA (Scalable Product Architecture) platforme, ki je ena izmed najbolj naprednih v avtomobilski industriji. Na njeni osnovi so že nastali Volvovi modeli XC90, S90 in V90.

Volvo je z razvojem SPA platforme začel leta 2010 in je v njen razvoj vložil 11 milijard ameriških dolarjev. SPA je odlična osnova za razvoj tehnologij avtonomne vožnje in bodoče elektrifikacije avtomobilov znamke Volvo. Prav naprednost SPA je k sodelovanju privabila podjetje Uber, ki bo v začetni fazi ponujal brezplačno vožnjo s takšnim avtomobilom.

Razvoj novega vozila bodo vodili Volvovi in Uberjevi inženirji, ki bodo precej svoje pozornosti namenili varnosti ter novim tehnologijam, ki jih avtonomni način vožnje zahteva v resničnih prometnih situacijah.

Vsako leto na cestah življenje izgubi več kot milijon ljudi. To so tragedije, ki bi jih z razvojem avtonomne vožnje želeli preprečiti. A tega ne moremo storiti sami. Zato je naše partnerstvo s podjetjem Volvo tako pomembno. V svetu avtomobilske varnosti je Volvo globalni vodja. Naše sodelovanje pa pomeni, da bomo prej prišli do zastavljenih ciljev,” pa je povedal Travis Kalanick, predsednik uprave podjetja Uber.