Volkswagen White Up! 1.0

Testi, Volkswagen

Na testu smo imeli vozilo Volkswagen Up! s 55 kW moči in posebnim nivojem opreme White Up! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

Volkswagen Up! je naslednik Lupa in Foxa.
 

Predhodnika Up!-a nista imela sreče s prodajnimi številkami. Kljub priznani Volkswagnovi tehniki se ljudje niso odločali zanju. Vedno je bil namreč bolje prodajan malce večji hišni model Polo. Z Up!-om bo drugače, vsaj tako upa proizvajalec. V pomoč mu je tudi to, da se proizvaja v treh “različicah”, še kot Seat Mii in Škoda Citigo. Ker gre za isti avto z le drugačno opremo, malce spremenjeno masko in lučmi ter zadnjimi vrati je smiselno opazovati uspet vseh treh skupaj.
 
5B8F9A32-07AD-11E2-AEA1-E7A465B94067
 
A vrnimo se k Up!-u, White Up!-u, kar pomeni, da vsebuje paket opreme White, zato tudi bela barva karoserije. Up! je resnično lep izdelek, ki ni niti malo dolgočasen ali ponavljajoč se, kot radi pogosto ocenjujeo avtomobile, ki prihajajo s proizvodnih trakov pod znamko Volkswagen. Kljub temu, da so obliko prilagajali funkcionalnosti, so uspeli narediti zelo všečen izdelek. Vrata prtljažnika so celotna iz stekla, kar daje boljši in predvsem kvalitetnejši občutek.
 
Kljub skupni dolžini le dobrih treh in pol metrov je v notranjosti dovolj prostora. To sva se prepričala z Nastjo, ko sva se z Up!-om odpravila za sedem dni na dopust. Vanj sva spravila praktično vso hrano, obleke, brisače in ostalo kramo, ki jo potrebuješ v kampu. Ker so v uporabili tanjše in lažje materiale je Up! lahek avtomobil in v notranjosti karseda praktičen in prostoren. Prednja sedeža sta denimo vgrajena z integriranim vzglavnikom. Sedeža se poklopita brez težav in hkrati potisneta naprej, da lahko na zadnjo sedežno klop pride tudi malce manj gibčna ali obilnejša oseba (Up! je sicer na voljo tudi kot petvratnik). Prostora v avtomobilu je dovolj za udoben prevoz štirih odraslih oseb. Prtljažnik vsebuje še skrito dno, kar je praktično za prevoz manjših predmetov, da se bolje namestijo.
 
52195404-0F8F-11E2-8723-E7A465B94067Oh ja, pozabili smo omeniti še armaturno ploščo. Le ta je v beli barvi v primeru opreme White Up!, s čimer je celoten ambient avtomobila lepo zaokrožen v celoto. Voznik, kot tudi sovoznik, se bosta lahko igrala z Navigonovo navigacijo, ki poleg zemljevida prikazuje še vse ostalo; podatke s potovalnega računalnika, radijske informacije in povezavo z mobilnim telefonom. Navigacija je snemljiva. To je praktično in uporabno za tiste, ki veliko potujejo in radi odkrivajo nepoznana mesta. Ampak po drugi strani pa sva se vprašala, a je smiselno odšteti 300 evrov za navigacijo v takšnem avtu, ki se bo večinoma peljal po istem mestu po ustaljenih poteh? No ja, vredno premisleka, ali jo dejansko potrebujete.
 
AC9DC4F0-0F8F-11E2-88D5-E7A465B94067
 
Pod majhnim kratkim motornim pokrovom se je skrival komaj litrski trivaljnik. Kljub majhnosti ponuja dovolj moči, da je Up! v mestu poskočen v kolikor se notri prevažata dve osebi. Celo na relaciji se je izkazal zelo prepričljivo pri hitrostih do 120 km/h. Razveseljoča je bila predvsem ugodna poraba, ki je znašala na relaciji manj kot pet litrov! Bravo. V kolikor se v avtu peljejo štiri odrasle osebe se to hitro pozna pri pospeških. Zaradi trivaljne zasnove motorja in nizke teže je Up! zelo poskočen že pri nizkih obratih, kar ga naredi zelo agilnega v mestnih središčih.
 
Podvozje Up!-a ne razočara. Kljub kratki medosni razdalji in predvidevanju, da bo zaradi tega skakal čez luknje, nas je pozitivno presenetil. Podvozje se v zavojih obnaša podobno kot pri Polu. Udobno in še nekoliko bolj suvereno kot pri večjem bratu. V pomoč mu je še elektronski stabilizacijski sistem.
 
Up! je torej Volkswagnov odločen in tudi odločilen korak naprej v primerjavi s Foxom. Končno imajo orožje za spopad s konkurenco kot so Fiat Panda, Hyundai i10, Kia Picanto, Ford Ka, Chevrolet Spark, trojica Citroen C1, Peuogeot 107 in Toyota Aygo in podobni. Volkswagnu je uspelo narediti avtomobil, ki nudi vse, kar potrebujete vsakodnevno, če se prevažate sami in otroke ali za občasne počitnice v dvoje. Pohvaliti je potrebno še serijski sistem City Safety: laserski sitem zaznavanja ovir, ki do 30 kilometrov na uro sam ustavi avtomobil ob nevarnosti naleta. Bravo!
 

Nastja, ženski komentar o vozilu VW White Up!:

D38D0D06-07AF-11E2-AF7C-E7A465B94067
“Z malim Volkswagnom sva se z Iztokom odpravila na dopust v Istro. Čeprav je Up! majhen, sva na dopust lahko vzela vse, kar sva potrebovala. Le malce več truda je bilo potrebnega pri zlaganju prtljage.
 
Avtek me je, glede na Iztokovo težko nogo, presenetil z nizko porabo. Vožnja z njim je prijetna, menjalnik je krajši in parkiranje preprosto izvedljivo.
 
Notranjost avtomobila je simpatična oziroma naravnost “šmeksy”!
 
Ena izmed slabosti Up!-a, ki sem jih opazila, je ta, da voznik nima v svojem dosegu možnosti upravljanja sovoznikovega okna. Ja, če hočeš odpreti sovoznikovo okno, se moraš stegniti do sovoznikovih vrat!”

S foruma…

Na testu smo imeli vozilo Volkswagen Up! s 55 kW moči in posebnim nivojem opreme White Up! Vsa vprašanja in mnenja v zvezi s tem vozilom ste lahko postavili oziroma izrazili na našem forumu Avtomobilizem in F1 v za to namenjeni temi.

R8: Kako prostoren je Up!? Ima 4 ali 5 sedežev? Kako velik je prtljažnik?
Iztok: Prostornina prtljažnika meri v osnovni postavitvi 251 litrov, medtem ko se ob podrtih sedežni klopi razširi na 951 litrov. Ima pa tudi dvojno dno v prtljažniku. Brez težav smo vanj spravili prtljago za 2 osebi za 1 teden dopusta s skoraj vso hrano potrebno za te dni. Up! ima štiri sedeže. Širši opis Up!-a po domači predstavitvi je tu.
 
NeNe: A ni Škoda čisto enaka?
Iztok: Tako je, v Sloveniji se prodaja že tudi Škoda Citigo, prihaja pa še Seat Mii. Vsi trije avtomobili so izdelani na enaki osnovi. Cenovno pa so malce drugače pozicionirani in različno opremljeni.
 
ininin: Koliko porabi Up!? Na relaciji in v mestu?
Iztok: Na relaciji Ljubljana – Nova Gorica – Pula in nazaj proti Ljubljani je imel Up! povprečno porabo le 5,2 l/100 km. Povprečna potovalna hitrost na avtocesti je znašala med 110 – 125 km/h. Nad hitrostjo 125 km/h se avtomobilček že muči, tudi glasnejši je ropot v notranjosti. Idealno mu ustreza torej hitrost do 120 km/h. Na relacijah kjer je hitrost povprečno okoli 90 km/h pa se poraba lahko spusti tudi na 4,7 l/100km. Kar je res izjemno pohvalno. V mestu je poraba znašala okoli 5,0 – 5,7, odvisno od načina speljevanja in rdečih semaforjev.
 
382E85EA-0F90-11E2-8D3E-E7A465B94067
_______
Podatki:
 
Motor / menjalnik: 1.0 bencinski (55 kW/75 KM, 95 Nm) / 5. st. ročni
Poraba po ECE: 5,9 / 4,0 / 4,7 l (CO2: 108 g/km)
Zmogljivosti maks. / 0-100: 171 km/h / 13,2 sekund
Dolžina / širina / višina: 3540 / 1641 / 1489 mm
Medosna razdalja: 2420 mm
Teža: 929 kg
Posoda za gorivo: 35 l
Št. sedežev: 4
Prostornina prtljažnika: 251 – 951 l
 
Osnovna cena (1.0 44 kW, take up!): 8.280 EUR
Osnovna cena testnega modela: 10.964 EUR
Cena testnega vozila z dodatno opremo: 11.355 EUR
(dodatna oprema: rezervno kolo, zvočni paket plus, drive pack plus)

Iztok Franko

Iztok Franko

Nekdanji urednik portala Avto.Over.Net deluje na področju avtomobilističnega novinarstva že vse od leta 2005. V svoji karieri je preizkusil že preko tisoč različnih avtomobilov. Najraje pa, kot pravi, sede v dirkalnike. V posebno čast si šteje, da je uspel dirkati proti asom svetovnega kova kot sta Fernando Alonso in Pedro De La Rosa... Trenutno živi in dela v Dubaju.

Sorodne vsebine