Volkswagen predstavlja novi Touran

Novosti

Popolnoma novo zasnovani kompaktni enoprostorec je bil mednarodnim predstavnikom medijev predstavljen v Autostadtu v Wolfsburgu, nedaleč od proizvodnega obrata priljubljenega družinskega enoprostorca. Novi model ima bistveno povečano in vsestransko notranjost, je celovito izpopolnjen in navdušuje s šestimi novimi varčnimi motorji ter obsežno ponudbo asistenčnih in multimedijskih sistemov. Novi Touran se bo svetovni javnosti premierno predstavil […]

Popolnoma novo zasnovani kompaktni enoprostorec je bil mednarodnim predstavnikom medijev predstavljen v Autostadtu v Wolfsburgu, nedaleč od proizvodnega obrata priljubljenega družinskega enoprostorca.

Novi model ima bistveno povečano in vsestransko notranjost, je celovito izpopolnjen in navdušuje s šestimi novimi varčnimi motorji ter obsežno ponudbo asistenčnih in multimedijskih sistemov. Novi Touran se bo svetovni javnosti premierno predstavil naslednji teden na avtomobilskem salonu v Ženevi.

touran

Tretja generacija Tourana izstopa z novim športnim videzom, Zaznamuje ga markantna in precizna oblikovna podoba, ki povzema manj izrazito podobo predhodnika, a je hkrati lahkotnejša in bolj športna. Tudi notranjost je popolnoma prenovljena, z novo razvitimi plosko zložljivimi sedeži s pritrdišči Isofix na vseh sedežnih mestih pa jo je mogoče prilagoditi različnim potrebam. S prostornino prtljažnika 1.040 litrov (naloženo do stropa do 2. sedežne vrste) in skupno 47 predali je novi Touran popolni spremljevalec na vsakodnevnih poteh. Za čist zrak v notranjosti skrbi opcijska 3-conska avtomatska klimatska naprava Pure Air s protialergijskim filtrom.

Popolnoma novo razviti Touran je prvi enoprostorec, ki temelji na prečnem modularnem sistemu (MQB). S tem so povezane številne konstrukcijske in konceptualne prednosti, kot na primer izrazito dolga medosna razdalja, zelo kratki karoserijski previsi in hkrati izjemen izkoristek prostora. Kljub večji zunanji dolžini ter višjim zahtevam glede varnosti in udobja se je masa novega Tourana v primerjavi z njegovim predhodnikom zmanjšala za 62 kg. Z boljšo aerodinamiko je bilo mogoče doseči tudi zmanjšanje porabe goriva: trije bencinski motorji (TSI) z močjo 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) oz. 132 kW (180 KM) in trije dizelski motorji (TDI) z močjo 81 kW (110 KM), 110 kW (150 KM) oz. 140 kW (190 KM) so do 19 odstotkov varčnejši. Vse različice so serijsko opremljene s sistemom start-stop in rekuperacijo.

Za njegov razred je inovativen tudi širok spekter novih asistenčnih in multimedijskih sistemov: poleg serijske funkcije večnaletnega zaviranja so za družinsko prodajno uspešnico v ponudbi še avtomatsko uravnavanje razdalje (ACC), sistem za nadzor prometa Front Assist vključno z mestno funkcijo zaviranja v sili, asistenca za zastoje, proaktivni sistem zaščite potnikov, asistenca za menjavo voznega pasu Side Assist z asistenco za odparkiranje in asistenca za manevriranje s prikolico Trailer Assist. Novost v Touranu so tudi električno odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika, funkcija za avtomatsko odpiranje in zapiranje pokrova prtljažnika Easy Open (aktivira se s pomikom noge), izbira voznega profila in zmogljivi LED-žarometi.

Skupno je za novi Touran na voljo pet radijskih in radijsko-navigacijskih sistemov. Za vse sisteme je na voljo digitalni radio DAB+. Pri treh najvišje pozicioniranih različicah bo Volkswagen kot novost nudil funkcijo App Connect in z njo funkciji CarPlay (Apple) in Android Auto (Google), s katerimi je mogoče prezrcaliti najrazličnejše aplikacije na zaslon sistema infotainment. Prav za družine je Touran lahko po želji dodatno opremljen še z elektronsko ojačitvijo govora. Pri tem sistemu se govor v sprednjem delu potniškega prostora posname z mikrofonom in se v zadnjih sedežnih vrstah predvaja preko vgrajenih zvočnikov.

Podoba Tourana deluje še posebej športno z novimi paketi R-Line iz ponudbe družbe Volkswagen R. Paket zunanje opreme R-Line Exterieur med drugim vključuje odbijače, značilne za izvedbo R-Line. Paket opreme R-Line Interieur pa dinamično dopolnjuje notranjost na primer s posebnimi sedežnimi prevlekami.