Volkswagen ponovno najbolj trajnostno usmerjen

Zanimivosti

Koncern Volkswagen se je na najbolj priznani svetovni lestvici trajnostnega razvoja med proizvajalci avtomobilov znova uvrstil najvišje. Ob preverjanju indeksov trajnostnega razvoja Dow Jones (DJSI) je družba RobecoSAM AG kot že leta 2013 Volkswagen uvrstila na prvo mesto v panogi (“Industry Group Leader”) avtomobilske industrije. Tako je Volkswagen eden od samo dveh proizvajalcev, ki sta […]

Koncern Volkswagen se je na najbolj priznani svetovni lestvici trajnostnega razvoja med proizvajalci avtomobilov znova uvrstil najvišje.

Ob preverjanju indeksov trajnostnega razvoja Dow Jones (DJSI) je družba RobecoSAM AG kot že leta 2013 Volkswagen uvrstila na prvo mesto v panogi (“Industry Group Leader”) avtomobilske industrije. Tako je Volkswagen eden od samo dveh proizvajalcev, ki sta uvrščena tako na seznam DJSI World kot tudi DJSI Europe.

Indeks trajnostnega razvoja Dow Jones Sustainability Index je za investitorje svetovno najpomembnejši borzni indeks za trajnostno usmerjena podjetja. Pregledali so stanje v skupaj 33 avtomobilskih podjetjih, od tega sedmih evropskih. Najbolje se je uvrstil Volks­wagen, ki je dosegel 91 od 100 možnih točk. Področje ekonomske trajnosti je bilo ocenjeno s 93 točkami, družbene trajnosti z 91 točkami in ekološke trajnosti z 89 točkami.

Vse možne točke je Volkswagen dobil v kategorijah kodeks vedenja, skladnost in prepreče­vanje korupcije ter upravljanje inovacij, podnebna strategija in analiza življenjskega ciklusa. Tudi pri upravljanju dobaviteljev in poročanju o okolju je koncern vodilni v panogi. Velik napredek je bil poleg tega dosežen tudi pri razvoju kadrov, varnosti in zdravju pri delu, strategiji usmerjanja in atraktivnosti delodajalca.

Strokovnjaki iz družbe RobecoSAM so med drugim izpostavili, da je “trajnostni razvoj pod­laga za Volkswagnovo poslovno politiko” in da “gre uspeh podjetja z roko v roki s številom in usposobljenostjo zaposlenih “. Koncern Volkswagen je tudi leta 2014 investiral “v raziskave in razvoj novih modelov ter v inovativne tehnologije, ki bodo do leta 2019 prispevale k učinkovitejšim vozilom, alternativnim oblikam pogona in okolju prijaznejši proizvodnji”.