Volkswagen na Kitajskem odpira tovarno

Aktualno

Volkswagen na hitro rastočem kitajskem trgu ustvarja nove kapacitete. Jochem Heizmann, član uprave družbe Volkswagen AG, ki bo v prihodnje odgovoren za novo ustanovljeno koncernsko področje "Kitajska", in dr. Michael Macht, ki je kot član uprave družbe…

Volkswagen na hitro rastočem kitajskem trgu ustvarja nove kapacitete.
 

Prof. dr. Jochem Heizmann, član uprave družbe Volkswagen AG, ki bo v prihodnje odgovoren za novo ustanovljeno koncernsko področje “Kitajska”, in dr. Michael Macht, ki je kot član uprave družbe Volkswagen AG pristojen za področje koncernske proizvodnje, sta skupaj z Hujem Maojuanom, predsednikom nadzornega sveta družbe SAIC Motor Corporation Ltd., v južnokitajskem mestu Jidženg uradno odprla novo tovarno v sklopu mešanega podjetja Shanghai Volkswagen (SVW). Tovarna bo na letni ravni izdelala približno 300.000 vozil.

6F3D0220-3DBB-11E1-B2A5-898366B94067

Heizmann, ki je junija 2010 prižgal zeleno luč za novo tovarno, je pohvalil dobro sodelovanje s kitajskimi partnerji med celotnim potekom projekta. “Tovarno smo zgradili v dveh letih, tako da jo odpiramo še pred načrtovanim terminom. Jidženg sodi med okolju najbolj prijazne tovarne koncerna Volkswagen. S sodobnimi tehnologijami in novimi proizvodnimi postopki bomo še naprej pomembno soustvarjali prihodnost avtomobilizma na Kitajskem,” pravi Heizmann. 
 
Heizmann je skupaj s Hujem Maojuanom (SAIC) in predstavniki vlade province Džiangsu zagnal proizvodnjo modela Volkswagen Polo. Jidženg bo kot druga proizvodna lokacija za ta model na Kitajskem pomembno povečal prilagodljivost proizvodnje. Skladno z načrti naj bi lokalna proizvodnja v Jidžengu v naslednjem koraku vključevala tudi modele znamke Škoda.
 
Tovarna v Jidžengu, ki leži približno 300 kilometrov severozahodno od Šanghaja, prinaša približno 3.700 delovnih mest. Ima svojo stiskalnico, proizvodno linijo za karoserije, lakirnico in montažno linijo – z letno kapaciteto približno 300.000 vozil. Na približno 1,3 milijona m2 velikem zemljišču so tudi tehnični testni center, akademija za izobraževanje in usposabljanje zaposlenih ter energijski center. 
 
Tovarna v Jidžengu pri lakiranju vozil upošteva najstrožje standarde in za ogrevanje ali hlajenje proizvodnih dvoran uporablja geotermično energijo. Pogon viličarjev in drugih delovnih vozil ter električnih koles zaposlenih omogoča sončna energija. Volkswagen s tem na Kitajskem uvaja nove standarde za avtomobilsko proizvodnjo s trajnostno in učinkovito izrabo virov. Do leta 2018 namerava koncern Volkswagen svojo proizvodnjo v svetovnem merilu prilagoditi tako, da bo do 25 odstotkov okolju prijaznejša. Najsodobnejši proizvodni postopki, ki jih nadgrajujejo ukrepi za zmanjšanje porabe energije, predstavljajo osrednje elemente te strategije.
 
Ljudska republika Kitajska je trg, na katerem koncern Volkswagen dosega najboljše prodajne rezultate. Leta 2011 se je za vozila Volkswagen odločilo 2,26 milijona kitajskih kupcev. V 1. polletju 2012 se je število prodanih vozil povečalo za 17,5 odstotkov (približno 1,30 milijona vozil). Z novimi produkti, prilagojenimi trgu, namerava družba Volkswagen Group China do leta 2018 letne proizvodne kapacitete povečati na približno 4 milijone vozil.