Volkswagen bo v Rusiji gradil tovarno motorjev

Aktualno

Volkswagen bo v tovarno, kjer bodo leta 2015 začeli proizvajati sodobno generacijo motorjev, investiral 250 milijonov evrov. Kapacitete tovarne so zasnovane za izdelavo 150.000 agregatov letno. Tovarno bodo zgradili v bližini Volkswagnove tovarne avtomobilov v Kalugi.

Prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik upravnega odbora delniške družbe Volkswagen, in Anatoly Artamonov, guverner Oblasti Kaluga, sta v Moskvi podpisala pogodbe o gradnji tovarne motorjev v ruski Kalugi.

 
Volkswagen bo v novo tovarno, kjer bodo leta 2015 začeli lokalno proizvajati sodobno generacijo motorjev EA211, investiral okrog 250 milijonov evrov. Kapacitete tovarne so zasnovane za izdelavo 150.000 agregatov letno. Tovarno motorjev bodo zgradili v neposredni bližini Volkswagnove tovarne avtomobilov v Kalugi.
 
F727F7A2-69B8-11E1-8943-B74F66B94067
 
“Za koncern Volkswagen predstavlja Rusija strateško najpomembnejše evropsko tržišče v vzponu. Do leta 2018 želimo tu prodati pol milijona vozil na leto. Zato bomo v lokalno proiz-vodnjo in nove modele investirali še približno milijardo evrov,” je ob podpisu pogodb v Moskvi povedal prof. dr. Martin Winterkorn, predsednik upravnega odbora delniške družbe Volkswagen. “Naša nova tovarna motorjev kaže, da koncern Volkswagen ostaja močno gonilo za rusko avtomobilsko industrijo in nasploh za rusko gospodarstvo.” Pogonski agregat, ki ga bodo v prihodnosti izdelovali v Kalugi, je 1,6-litrski bencinski motor serije EA 211, ki sodi med naj-sodobnejše tehnologije pogonskih agregatov koncerna Volkswagen.
 
Volkswagen bo v novo tovarno, ki jo bodo v Kalugi postavili na površini 30.000 kvadratnih metrov, investiral okrog 250 milijonov evrov. V letu 2015 bo tovarna začela motorje dobavljati 
za proizvodnjo avtomobilov družbi Volkswagen Group Rus v Kalugi in za pogodbeno proizvodnjo v tovarni družbe GAZ v Nižnem Novgorodu. Načrtovani obseg proizvodnje vključuje bloke motorjev, glave motorjev z integriranimi montažnimi deli, ročične gredi in kompletno sestavljene motorje.
 
Z izgradnjo tovarne motorjev bo Volkswagen še povečal svojo prisotnost v ruski industriji. Obenem bo koncern s tem izpolnil cilje, ki so jih konec maja 2011 z rusko vlado opredelili v aneksu k Dekretu 166. Skladno s tem aneksom naj bi od leta 2016 v vsaj 30 odstotkov v Rusiji proizvedenih vozil vgrajevali lokalno izdelane motorje.
 
Vsota dosedanjih investicij koncerna Volkswagen v Rusiji znaša približno milijardo evrov. Da bi lahko tudi v prihodnje zadovoljili čedalje večje povpraševanje na ruskem avtomobilskem trgu, koncern načrtuje, da bodo do leta 2018 v Rusiji za razvoj novih, trgu prilagojenih produktov, za nadaljnjo lokalizacijo proizvodnje in za danes dogovorjeno izgradnjo nove tovarne motorjev v Kalugi skupno investirali še eno milijardo evrov.