Volkswagen bo spremenil svojo naložbeno politiko

Poslovno

Koncern Volkswagen bo svojo naložbeno politiko na avtomobilskem področju prilagodil aktualnemu razvoju dogodkov. Naložbe v osnovna sredstva za naslednje leto naj bi znašale največ okrog 12 milijard EUR. V preteklem programskem obdobju je znašala ta vrednost v povprečju okrog 13 milijard EUR letno. “Preživljamo obdobje negotovosti in nihanj in temu se moramo prilagoditi,” je povedal Matthias […]

Koncern Volkswagen bo svojo naložbeno politiko na avtomobilskem področju prilagodil aktualnemu razvoju dogodkov. Naložbe v osnovna sredstva za naslednje leto naj bi znašale največ okrog 12 milijard EUR. V preteklem programskem obdobju je znašala ta vrednost v povprečju okrog 13 milijard EUR letno.

“Preživljamo obdobje negotovosti in nihanj in temu se moramo prilagoditi,” je povedal Matthias Müller, predsednik uprave družbe Volkswagen AG, po zaključku petkove seje nadzornega sveta. “Vse načrtovane naložbe in odhodke bomo prednostno razvrstili. Kar ni nujno potrebno, bo črtano ali odloženo, kot smo že napovedali.”

Müller je v zvezi s tem napovedal, da naj bi sredstva za alternativne vrste pogonov v naslednjem letu povečali na okrog 100 milijonov EUR. “Ne bomo naredili te napake, da bi nas z varčevanjem prikrajšali za našo prihodnost. Zato načrtujemo, da bomo sredstva za razvoj električne mobilnosti in digitalizacije še bolj povečali,” je dejal Müller. V ospredju bo predvsem čim hitrejši razvoj električnih pogonov pri znamkah Volkswagen Osebna vozila, Audi in Porsche.

Večina naložb v osnovna sredstva bo šla za nove produkte, za nadaljnji razvoj in uvajanje modularnih sistemov ter za dokončanje tekočih širitev kapacitet. Pri tem gre predvsem za zagon produktov, kot so naslednja generacija Golfa in Audija Q5, za novo tovarno za proizvodnjo modela Crafter na Poljskem ter za pripravljalna dela za razvoj električnega modularnega sistema (MEB). Okrog 50 odstotkov naložb v osnovna sredstva bo realiziranih v 28 koncernskih tovarnah na nemških tleh.

Müller je poleg tega navedel tudi prve projekte, za katere bodo naložbe zmanjšali ali preklicali. Načrtovanega novega oblikovalskega centra v Wolfsburgu tako zaenkrat ne bodo gradili. S tem bodo prihranili okrog 100 milijonov EUR. Poleg tega naj bi preverili izgradnjo lakirnice v Mehiki. Kar zadeva modelsko paleto, bo naslednik Phaetona, ki naj bi ga poganjal izključno električni motor odložen.

“V naslednjih tednih bomo preverili nadaljnje odhodke ter jih po potrebi tudi preklicali ali zmanjšali, vendar tako, da ne bomo ogrozili naše prihodnosti,” je pojasnil Müller in dodal: “Še naprej si bomo skupaj s predstavniki delavcev prizadevali, da bi vsi redno zaposleni lahko obdržali delovna mesta.”

Mešana podjetja na Kitajskem niso konsolidirana, zato niso vključena v zgoraj navedene podatke. Družbe bodo v letu 2016 vzdrževale dosedanjo raven investicij; načrtovani so odhodki v višini okrog 4,4 milijarde EUR. Mešana podjetja bodo te naložbe financirala iz lastnih sredstev.