VN Kanade prva letošnja zmaga za dirkalnike z Renaultovi motorji

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Daniel Ricciardo, dirkač moštva Red Bull Racing je v razburljivi dirki za Veliko nagrado Kanade osvojil svojo prvo zmago v formuli 1 in hkrati tudi prvo zmago povsem novega pogonskega sklopa Renault Energy F1-2014. Sebastian Vettel je osvojil tretje mesto in tako Renaultu zagotovil prvo dvojno uvrstitev na stopničke v letošnji sezoni. Jean-Eric Vergne iz […]

Daniel Ricciardo, dirkač moštva Red Bull Racing je v razburljivi dirki za Veliko nagrado Kanade osvojil svojo prvo zmago v formuli 1 in hkrati tudi prvo zmago povsem novega pogonskega sklopa Renault Energy F1-2014. Sebastian Vettel je osvojil tretje mesto in tako Renaultu zagotovil prvo dvojno uvrstitev na stopničke v letošnji sezoni. Jean-Eric Vergne iz moštva Scuderia Toro Rosso je osvojil osmo mesto, kar pomeni, da je Renault v izredno napeti in živahni dirki dosegel tri uvrstitve za točke.

Pomembno je, da je Ricciardo zmagal s samo 100 kilogrami goriva. Za primerjavo: Vettel je za lansko zmago v Kanadi porabil približno 150 kg goriva. To pomeni, da je v obdobju komaj enega leta energijska učinkovitost izboljšana za približno tretjino. Tako velik napredek v izkoristku energije so omogočili izredno dovršeni sistemi za zajem energije, neposredno vbrizgavanje goriva in omejitev pretoka goriva.

Ricciardo je prvi, ki je letos prekinil zmagoviti niz Mercedesa

Ricciardo je prvi, ki je letos prekinil zmagoviti niz Mercedesa

Ključna dejstva dirke:

Ricciardo je osvojil svojo prvo zmago v formuli 1, ki je obenem tudi prva zmaga moštva Red Bull Racing letos.

Ricciardo se je mimo Sergia Pereza prebil na drugo mesto z izjemnim manevrom v 66. krogu, na prvo mesto pa se je vzpel dva kroga kasneje. Vettel se je mimo vodilnega Rosberga prebil v predzadnjem krogu in za las ušel trčenju med Mehičanom in Felipejem Masso.

Vergne je imel dirko brez zapletov in v cilj pripeljal na osmem mestu. Njegov moštveni tovariš Kvjat je zaradi okvare menjalnika odstopil po 47 krogih.

• Moštvo Lotus F1 ni nobenega dirkalnika spravilo do cilja. Romain Grosjean je po 59 krogih zapeljal v boks in tam ostal zaradi poškodovanega zadnjega krilca, Pastor Maldonado pa je po 21 krogih ustavil zaradi težav s pogonskim sklopom.

• Razočaranje tudi za moštvo Caterham F1; Marcus Ericsson je obstal zaradi puščanja zraka pri vstopu v turbo polnilnik, ki je povzročilo prevrtenje turbine, Kamui Kobajaši pa je odstopil zaradi poškodovane obese.

Ricciardo Red Bull F1 Monte Carlo 1

Sebastian Vettel je dirko končal kot tretji

Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih:
“Čestitke celemu moštvu Red Bull in Danielu za njegovo prvo zmago v formuli 1 – upamo, da gre za začetek dolgega niza! Veseli in ponosni smo, da smo prispevali k temu dosežku. Na vse pretege smo si s trdim delom prizadevali razrešiti naše težave z nezanesljivostjo in pri tem z moštvom tesno sodelovali tako na dirkališčih kot tudi izven njih, da bi iz našega pogonskega sklopa iztisnili čim več zmogljivosti. Zdaj smo dokazali, da dirkalnik s pogonskim sklopom Renault Energy lahko ciljno črto prevozi na prvem mestu. Naredili bomo vse, da svojo konkurenčnost še izboljšamo in našim dirkačem zagotovimo možnosti za dirkanje v ospredju od začetka do konca dirke.
Če pogledamo, kje smo bili na začetku sezone, smo v zelo kratkem času opravili zelo dolgo pot. Kljub temu, da so imeli naši tekmeci danes težave, smo bili na pravem mestu v pravem trenutku, da smo lahko dosegli ta odličen rezultat in osvojili prvo zmago s pogonskim sklopom Renault Energy F1-2014. Ta bo nedvomno dodatna spodbuda za celotno moštvo v Viry-Chatillonu.”