VN Kanade 2012 z vidika Renaulta

Avtomobilizem, Formula 1, Šport

Romain Grosjean iz moštva Lotus F1 je v dirki za Veliko nagrado Kanade v Montrealu z močjo motorja Renault RS27 osvojil drugo mesto. Francoz je za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom na ciljni črti dirkališča Gilles Villeneuve zaostal za le poltretjo sekundo.

Romain Grosjean iz moštva Lotus F1 je na nedeljski dirki za Veliko nagrado Kanade v Montrealu z močjo motorja Renault RS27 osvojil drugo mesto.
 

16959D0C-B526-11E1-A13B-540A66B94067Francoz je za zmagovalcem Lewisom Hamiltonom na ciljni črti dirkališča Gilles Villeneuve zaostal za le poltretjo sekundo. Grosjean je med dirko le enkrat zapeljal v boks po sveže pnevmatike, ki jih je izrabljal tako preudarno, da je v zadnji četrtini 70 krogov dolge dirke brez težav prehitel Sebastiana Vettla in Fernanda Alonsa in tako dosegel svojo najboljšo uvrstitev v formuli 1 doslej.

Sebastian Vettel iz moštva Red Bull Racing je v cilj pripeljal na četrtem mestu za Mehičanom Sergiom Perezom v Sauberju. Lanski svetovni prvak je v kvalifikacijah osvojil prvo startno mesto in vodil začetni del dirke, a sta ga med prvimi postanki v boksih prehitela Hamilton in Alonso. Zaradi kasnejšega postanka v boksih je Vettel zdrsnil na peto mesto, v predzadnjem krogu pa odločno prehitel Alonsa, čigar pnevmatike so že močno popuščale. Vettlov moštveni tovariš Mark Webber je dirko končal na sedmem mestu.

Osmo mesto je osvojil Kimi Räikkönen iz moštva Lotus F1, s čimer so se štirje dirkači z motorji Renault uvrstili v prvo deseterico in osvojili točke za svetovno prvenstvo.

Moštvo Williams F1 je imelo precej težav v kvalifikacijah, saj sta se Maldonado in Senna uvrstila na 22. oziroma 13. startno mesto. V dirki je bil uspešnejši Maldonado, ki je osvojil 13. mesto, Senna pa je bil sedemnajsti. Dirkača moštva Caterham Heikki Kovalainen in Vitalij Petrov sta v cilj pripeljala na 18. oziroma 19. mestu.

V skupni razvrstitvi konstruktorjev še vedno vodi Red Bull Racing, moštvo Lotus F1 pa se je povzpelo na tretje mesto pred Ferrari. Moštvo Williams F1 je sedmo, Caterham F1 Team pa ostaja na desetem mestu. V skupni razvrstitvi dirkačev je Sebastian Vettel zdaj tretji z le tremi točkami manj od vodilnega Lewisa Hamiltona in točko manj od Alonsa. Mark Webber je četrti, Räikkönen šesti in Grosjean sedmi.

Rémi Taffin, vodja operacij Renault Sport F1 na dirkališčih: “Dirkališče v Montrealu je znano po tem, da je za motorje zelo zahtevno. Na dolgi ravnini je ključna največja moč motorja, tesni dvojni ovinki in lasnica na severnem robu steze pa terjajo dobre zavorne lastnosti motorja, ki pripomorejo k stabilnosti. Poleg dirkališč v Monzi in Spaju, na katerih moč motorja najbolj jasno pride do izraza, je tudi v Montrealu največja moč motorja med najpomembnejšimi faktorji uspeha. Zaradi tega je uvrstitev motorja Renault na drugo mesto, dveh med prvo četverico in štirih med najboljših deset precej dober iztržek. Obenem je to tudi zelo dober dosežek moštva Lotus, saj so v skupni razvrstitvi konstruktorjev prehiteli Ferrari. To potrjuje, da imajo res dober dirkalnik in ga znajo izkoristiti. Inženirji Renault Sport F1 so morali z Romainovim motorjem upravljati zelo skrbno, saj jim je v soboto vzet vzorec olja povzročil nekaj skrbi. Kljub temu nam je uspelo doseči dvojni cilj; osvojiti lepo število točk in ohraniti predviden načrt uporabe motorjev še naprej. Zdaj nas čaka dirka v Valenciji, kjer je prav tako pomembna moč motorja. V Kanadi smo spet lahko videli, kako tesno skupaj so vsi glavni tekmeci. Ključ do uspeha letos je torej še bolj kot običajno skrajno natančno določeno ravnovesje nastavitev in izvedbe, zato se bomo v Viry-Châtillonu še naprej z vso skrbjo posvetili optimiziranju zanesljivosti in zmogljivosti za vse naše partnerje in po naših najboljših močeh.”

Nekaj najvidnejših uspehov Renaulta v formuli 1 doslej: 145 zmag, 197 prvih štartnih mest, vključno z dosežki motorjev z imeni Supertec, Mecachrome in Playlife