Vikend bo v znamenju Slovenija Off road

Aktualno, Zanimivosti

Boltez BF Goodrich Slovenija offroad, Naklo 2014 bo po nekaj letih spet štel za točke državnega prvenstva. Atraktivno prireditev letno obišče od 2000 do 4000 obiskovalcev, katerim je omogočen brezplačen ogled dogodka in zagotovljeno parkiranje.

Boltez BF Goodrich Slovenija offroad, Naklo 2014 bo po nekaj letih spet štel za točke državnega prvenstva. Atraktivno prireditev letno obišče od 2000 do 4000 obiskovalcev, katerim je omogočen brezplačen ogled dogodka in zagotovljeno parkiranje. Poleg toplih oblačil je pomembna oprema obiskovalcev dobra obutev. Slovenija Offroad, Naklo 2014,  bo v soboto, 15. marca 2014 s pričetkom ob 9.00 uri v gramoznici Bistrica pri Naklem.

Offroad preizkušnja je tradicionalna prireditev (od leta 2004 do leta 2007) namenjena ljubiteljem terenskih avtomobilov in atraktivnih voženj ter tistim, ki se želijo preizkusiti v offroad tekmovanju. Leta 2008 je bila prireditev zaradi zakonskih omejitev, povezanih z vožnjami v gramoznicah, v zadnjem trenutku odpovedana. Po štirih letih premora je bila v letu 2012 že peta prireditev z novim imenom: Slovenija offroad. Namenjena je brezplačnim preizkusom terenskih vozil pod strokovnim nadzorom, ter tekmovanju za državno prvenstvo v dveh različnih zahtevnostnih preizkušnjah. Glavni poudarek je namenjen varni vožnji s terenskimi vozili, premagovanju različnih ovir in seveda prikazu dejanskih zmogljivosti terenskih vozil.

Lansko leto največ gledalcev

Prireditev smo prvič pripravili leta 2004 na poligonu ob brniškem letališču. Dober odziv prijavljenih voznikov in predvsem veliko število gledalcev, ki so kljub slabemu vremenu uživali v atraktivnih vožnjah, so nas vzpodbudili, da smo prireditev leta 2005 ponovili na isti lokaciji in privabili še več obiskovalcev ter tekmovalnih ekip. Od leta 2006 zaradi potrebe po širitvi prireditvenega prostora prireditev poteka v Gramoznici Bistrica, v občini Naklo. Gramoznica Bistrica ima dve odlični lastnosti: grajena je v obliki amfiteatra in vsak dan je njena konfiguracija drugačna. To omogoča postavitev različnih ovir in preprek na progi, saj tako nastajajo mini jezera, previsi, skoki itd. Prav tako pa je del, namenjen za obiskovalce in preizkuse terenskih vozil, zelo dinamičen in z možnostjo različnih, vedno atraktivnih postavitev. Možnost prehajanja in ogledovanja obeh aktivnosti je neomejeno in hkrati varno. Gledalci imajo občutek, kot da so v velikem odprtem gledališču na premierni predstavi tehnike in človeške spretnosti.
Na Offroadu Slovenija 2012, je bilo rekordno število gledalcev, saj jih je bilo več kot 4000. Prireditev je z aktivnejšim sodelovanjem Občine Naklo, ter po zaslugi podjetja Boltez, Prostovoljnega gasilskega društva Naklo, Gorenjske gradbene družbe in sponzorjev, postala še bolje organizirana in odmevna.

off-road

Obe preizkušnji za državno prvenstvo

Športni del prireditve je razdeljen na spretnostni in težavnostni del. V letu 2007 sta prvič za državno prvenstvo v offroadu šteli tako spretnostna, kot tudi »hard« preizkušnja. Za razliko od tehnično zelo zahtevnega »hard« tekmovanja (ki je za ogled posebej atraktiven, a se ga lahko udeležijo le lastniki za ta namen predelanih terenskih vozil) so se številni lastniki terencev spopadli s spretnostno preizkušnjo. Proga je pripravljena tako, da jo zmorejo tudi tisti lastniki terenskih vozil, ki se tekmovanja udeležijo prvič in njihovo vozilo nima popolne opreme za premagovanje brezpotij. Tekmuje se v skladu s Pravilnikom Offroad zveze Slovenije, kar seveda pomeni da so morali tekmovalci med tekmovanjem uporabljati varnostne čelade in ostalo opremo, skladno s predpisi omenjenega Pravilnika. Organizator tekmovanja je že vsa leta Offroad klub White Tiger iz Nazarij, vodja tekmovanja je Janez Marolt iz Mozirja.

Spremljajoče aktivnosti

Na prireditvi vsako leto poskrbimo tudi za dodatne atraktivne in spremljajoče aktivnosti, ki motivirajo obiskovalce in tekmovalce. Tako smo organizirali različne predstavitvene aktivnosti dvig s toplozračnim balonom, ogled novih osebnih vozil na slovenskem trgu, ter VIP prostor in pogostitev.