Velika nagrada Slovenije je pred vrati

Motociklizem, Spidvej, Šport

V soboto, sedmega septembra od 18.30 ure naprej bo Stadion Matije Gubca v Krškem ponovno središče svetovnega spidveja, Matej Žagar, trenutno sedmi spidvejist sveta pa bo naskakoval svojo prvo zmago in prvo Zdravljico na dirkah najvišjega ranga.

V soboto, sedmega septembra od 18.30 ure naprej bo Stadion Matije Gubca v Krškem ponovno središče svetovnega spidveja, Matej Žagar, trenutno sedmi spidvejist sveta pa bo naskakoval svojo prvo zmago in prvo Zdravljico na dirkah najvišjega ranga.

Pisalo se je leto 2009, ko smo na Veliki nagradi Slovenije zadnjič opazovali na delu najboljše spidvejske mojstre sveta. Minila so tri leta in serija Speedway Grand Prix (SGP) se vrača na sončno stran Alp. V najmočnejši vozniški zasedbi v njeni zgodovini in v duhu izjemno izenačenega boja za letošnji naslov svetovnega prvaka, bo kot en najboljših na VN Slovenije nastopil tudi slovenski matador Matej Žagar. Slovenija in Krško ga pričakujeta 7. septembra, ko se bo skupaj s preostalimi vozniki najboljše svetovne petnajsterice boril za zmago na enem najbolj znanih svetovnih ovalov tega športa brez zavor.

foto: SGP

foto: SGP

Žagar, sicer dvanajstkratni slovenski zaporedni državni prvak, si je lani z drugim mestom na t.i. SGP Challenge dirki zagotovil stalno mesto med najboljšimi za letošnjo sezono in z dobro formo ter izvrstnimi nastopi trenutno drži odlično sedmo mesto v skupnem seštevku SP. Na devetih dirkah se je doslej kar trikrat prebil v veliki finale, dvakrat ga je končal kot drugi, enkrat kot četrti. Ob tem je še dvakrat privozil v polfinalne vožnje. Žagar je letos, tri dirke pred koncem prvenstva teoretično še tudi v igri za morebitno medaljo, saj za trenutno tretjim, Poljakom Jaroslawom Hamplom zaostaja za 12 točk: »Vedno gledam naprej in tajil bi, če bi dejal, da ne razmišljam tudi o napadu na medalje. Vsako dirko jemljem posebej in ob pravih rezultatih in dovolj točkah je še vse mogoče,« je svoj pogled na to strnil naš multiprvak.

Po skoraj celi sezoni čakanja naših navijačev, ki so lahko za Mateja stiskali pesti v glavnem le ob televizijskih zaslonih, je sedaj pred nami končno tudi Krško in s tem dirka za VN Slovenije, največji motošportni dogodek v letošnji sezoni na slovenskem.

 »Sedmi september bo zagotovo poseben dan in tajil bi, če bi rekel, da ne razmišljam tudi o zmagi na domačih tleh. To bi bilo najslajše in verjamem, da me bo ob slovenski oval prišlo bodrit in zame navijat tudi veliko število domačih navijačev,« je svoje poglede na prihajajočo dirko v Krškem strnil Žagar in dodal: »Veseli me, ker slišim, da je prodano že veliko število vstopnic, upam, da bo moj motor deloval kot se spodobi in bomo morda končno slišali tudi Zdravljico!«

Tokrat je posebno povabilo prvič v karieri pripadlo Aleksandru Čondi, letošnjemu članu ST Lendava, ki je svojo športno pot pričel v barvah AMD Krško, prav na našem najbolj znanem, 387 metrskem ovalu krškega stadiona. Kot letošnji slovenski podprvak se bo tako lahko prvič meril z vsemi najboljšimi spidvejisti sveta: »Vesel sem, da mi je uspelo priboriti si to posebno vstopnico v svet najboljših, pa čeprav le za eno dirko. To je velika čast, za katero sem delal ne le letošnjo sezono, ampak na nek način skozi vso kariero doslej. Upam, da ne bom razočaral in mi bo uspelo zmešati račune tudi kakemu od favoritov,« je o svoji možnosti za dokazovanje na najvišjem nivoju povedal Čonda ter dodal: »Vem, da so vsi premagljivi, saj sem z večino že stal na startu, nekaj pa jih tudi že premagal, če bo to moj dan, se lahko zgodi marsikaj, kdo ve, ne bi pa rad pretiraval v napovedih ampak se zgolj predstavil v čim boljši luči in si s tem morda ponovno zagotovil mesto na spisku kakšnega od tujih profesionalnih klubov za naslednje leto

Čast steznih rezerv je pripadla Maticu Voldrihu iz AMTK Ljubljana, ki bo SGP številko oblekel prvič ter Denisu Štojsu iz AMD Krško, ki že ima tovrstne izkušnje.

sgp vn slovenije 2013 krsko

Devetič v zgodovini nas torej čaka dirka vseh dirk, vsaj kar se spidveja tiče. In to v sezoni, ko je le še vprašanje časa, ko bo Mateju Žagarju uspel veliki met, prva zmaga v njegovi karieri. Leta 2005 je že stal v Krškem na stopničkah. Morda se pa letos povzpne prav na vrh.