Večna dilema: Originalni ali neoriginalni rezervni del?

PR novica

Verjetno ni posameznika, ki se še ni soočil z vzdrževanjem oz. popravilom osebnega avtomobila. Seveda se pri popravilu avtomobila slej kot prej spogledamo z vprašanjem ali izbrati originalni, večinoma dražji ali neoriginalni rezervni del. Preden sprejmete končno odločitev, temeljito premislite in si postavite naslednja tri vprašanja: Je vaše vozilo pod garancijo? Kaj se vam splača predvsem […]

Verjetno ni posameznika, ki se še ni soočil z vzdrževanjem oz. popravilom osebnega avtomobila. Seveda se pri popravilu avtomobila slej kot prej spogledamo z vprašanjem ali izbrati originalni, večinoma dražji ali neoriginalni rezervni del.

Preden sprejmete končno odločitev, temeljito premislite in si postavite naslednja tri vprašanja:

  1. Je vaše vozilo pod garancijo?
  2. Kaj se vam splača predvsem na dolgi rok?
  3. Bo rezervni del opravljal vizualno ali mehansko funkcijo?

Vozilo pod garancijo

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so v letu 2015 lepo obrazložili, da vozilo v garanciji v nekaterih primerih lahko peljemo tudi do nepooblaščenega serviserja, merilo pri izbiri pa naj bo certifikat serviserja.

Boštjan Okorn pri odločitvi za nadomestne dele opozarja:

Tudi tu morajo biti potrošniki pozorni na certifikate, ki zagotavljajo, da je posamezen rezervni del enakovreden originalnemu. Takšen certifikat vam bo z veseljem pokazal vsak odgovorni serviser, dokazuje pa, da je bil del izdelan tako, kot bi nosil oznako avtomobilske tovarne, a ga prodajajo pod drugo blagovno znamko (večinoma je to znamka izdelovalca) zunaj uradne servisne mreže.

Torej pri vozilu, ki ima veljavno garancijo je potrebno, pred odločitvijo o originalnem ali neoriginalnem rezervnem delu, podrobno preveriti tudi droben tisk, ki spremlja takšno garancijo.

servis-ford

Npr. pri Fordu je tako, da v primerih, ko ima vozilo več kot dve leti garancije / jamstva le to lahko stranka izgubi, če servisira vozilo pri nepooblaščenem servisu. Torej v tem primeru potem takem velja dve leti garancije in ne npr. pet let. Ena izmed prednosti pregleda pri pooblaščenem servisu je v dejstvu, da pregledajo tudi karoserijo in s tem preprečijo dodatno škodo, saj stranki svetujejo odpravo napake (npr. odrgnjena barva zaradi poškodb kamenja, da se ne razvije v rjo).

Ni vse v osnovni ceni servisa oz. popravila

Čeprav ima stranka občutek, da zaradi nižje nabavne cene neoriginalnega rezervnega dela strošek servisa manj stane, temu ni vedno tako.

Poglejmo si primer Fordovega servisa Summit Avto iz Ljubljane.

Stranke na servisu pri Summit Avto v primeru izbire originalnega dela dobijo poleg 12 mesečne garancije (na rezervni del) še jamstvo na delo. Npr. če stranka kupi originalni zobati jermen in se ta poškoduje skupaj s preostali deli motorja, bo stranka dobila povrnjen celoten strošek, tako zobatega jermena kot strošek okvare motorja in dodatnega dela.

Torej v kolikor se med trajanjem jamstva vozila ugotovi vgradnja neoriginalnih rezervnih delov, ki ob okvari povzročijo večjo škodo, se taka garancija lahko zavrne zaradi vgradnje neoriginalnega rezervnega dela, kljub  temu da je vozilo v garanciji.

V takšnih primerih, ko se poleg neoriginalnega rezervnega dela pokvari še kaj drugega, bo končna cena popravila precej višja od pričakovane.

rezervni-deli-ford

Zanimivo je, da lahko včasih (pri starejših avtomobilih) dobimo po ugodni ceni tudi originalne rezervne dele.

Takšen primerjje  program Motorcraft, to je posebni Fordov program za servisiranje in vzdrževanje vozil Ford, starejših od 4 let (trenutno). Izjema pri tem so določeni modeli (npr. športni ST). V tem primeru gre za originalne rezervne dele, ki imajo nižjo ceno, prav tako je nižja cena posebnih pnevmatik, zavor, blažilcev, izpušnih sistemov…. storitev je zapakirana v paket in z nižjo servisno uro. Cena paketov je fiksna, tako da uporabnik lahko v naprej planira stroške za vzdrževanje vozila.

Varnost in funkcija rezervnega dela

Rezervni deli avtomobila se razlikujejo tudi po funkciji, ki jo opravljajo. Če gre za rezervni del, ki je del motorja ali podvozja seveda vpliva na ostale dele in kar je še bolj pomembno, v nekaterih primerih (npr. zavore) ti rezervni deli neposredno vplivajo na varnost udeležencev v prometu.

Fordova garancija velja za originalno opremo znamke Ford, ki je bila pred predajo novega vozila prvi stranki vgrajena v tovarni Ford ali v Fordovem pooblaščenem prodajno-servisnem centru.

Pri Summit Avtu za garancijska popravila uporabljajo samo originalne Fordove nadomestne dele, saj le ti ustrezajo strogim kakovostnim in varnostnim standardom. Na ta način tudi preprečijo, da bi bilo ogroženo delovanje in vrednost vozila.

Zaradi zgoraj napisanega se je precej lažje odločiti za nadomestni del, ki ne opravlja mehanske funkcije oz. ne vpliva na ostale dele in na varnost med vožnjo, npr. odbijač ali brisalec.

Kot vedno je odločitev v vaših rokah a preden se dokončno odločite, temeljito razmislite kakšen rezervni del boste vgradili v svoj avtomobil.

SUMMIT_logo

Vsebino omogoča Summit Avto