Večja ozaveščenost o zimskih pnevmatikah

Aktualno, Zanimivosti

Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem med 18. in 20. oktobrom organiziralo delavnice, na katerih so se osredotočili na izbor in vlogo zimske pnevmatike pri varnosti v cestnem prometu. 100 izbranim srečnim…

Podjetje Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. je v AMZS Centru varne vožnje na Vranskem med 18. in 20. oktobrom organiziralo delavnice, na katerih so se osredotočili na izbor in vlogo zimske pnevmatike pri varnosti v cestnem prometu. 100 izbranim srečnim voznicam in voznikom so v teoriji in praksi predstavili razlike med letno in zimsko pnevmatiko ter jih poučili o varni vožnji v nepredvidljivih vremenskih razmerah pozimi.

 
Varnost pri vožnji v zimskih razmerah sta poudarila tudi Goodyear ambasadorja varnosti pevka Alenka Godec in bivši reli voznik Andrej Jereb, ki sta z vozniki delila svoje izkušnje. 
 
Nepredvidljive vremenske razmere lahko otežijo vožnjo 
 
AC5386A2-FEDC-11E0-80C5-83A166B94067Koncern Goodyear je pred dobrim letom izvedel raziskavo Goodyear Safety Survey*, ki je pokazala, da marsikateri voznik podcenjuje povezavo med izborom pnevmatike in varnostjo v cestnem prometu. Vsak tretji vprašani je namreč priznal, da ve “zelo malo ali nič” o vplivu pnevmatik na zavorno razdaljo ali na oprijem avtomobila na cesti. A v zimskih mesecih, ki prinašajo s seboj nepredvidljive vremenske razmere, ki vplivajo tudi na stanje cest, je tovrstno znanje še kako koristno. Nepričakovane padavine namreč povzročijo, da se ceste v nekaj sekundah lahko spremenijo iz suhih v spolzke in poledenele ter otežijo vožnjo. Prav ustrezno izbrana pnevmatika pa je tista, ki vozilu lahko pomaga, da se ustrezno odziva na cestišče v različnih vremenskih razmerah. Te so poustvarili tudi v centru varne vožnje na Vranskem z namenom, da udeležencem delavnic predstavijo razliko v vožnji z letno in zimsko pnevmatiko ter vožnji z obrabljeno pnevmatiko. Zgoraj omenjena raziskava* je namreč pokazala, da naj bi med tistimi, ki se vozijo v hladnih, zasneženih in ledenih razmerah in ki trdijo, da se zavedajo, kako pomembne so zimske gume, vsak peti vprašani priznal, da gum v zimskem času nikoli ne zamenja. Poleg tega je več kot eden od treh vprašanih priznal, da tudi na izrabljenih pnevmatikah še naprej vozi kot običajno, kar pa med strokovnjaki za pnevmatike velja za hudo varnostno tveganje. 
 
Neustrezen tlak je velik problem 
 
Veliko težavo predstavlja tudi neustrezno napolnjena pnevmatika. Raziskava* je namreč pokazala, da kar triinsedemdeset odstotkov vprašanih v EU zatrjuje, da pozna pravi pritisk v pnevmatikah za različne vozne razmere, vendar pa skoraj polovica vprašanih ni vedela, kdaj je pritisk treba preverjati (ko so pnevmatike hladne). Devetinpetdeset odstotkov vprašanih je izjavilo, da redno preverjajo pritisk v pnevmatikah, vendar pa jih je polovica priznala, da bi se morda odpravili na daljšo pot z avtomobilom, ne da bi to storili. Izkušeni inštruktorji varne vožnje na Vranskem so zato udeležence poučili o tem, kako prepoznati neustrezno napolnjeno pnevmatiko in jim pokazali, kako nepravilen tlak v pnevmatikah zmanjšuje splošno vozno zmogljivost avtomobila. In ne le to, tudi oprijem pnevmatik in njihovo kilometražo, poleg tega pa se poveča kotalni upor in poraba goriva. Zato je tlak v pnevmatikah potrebno redno preverjati, vsaj na dva tedna, da bodo ves čas ustrezno napolnjene z zrakom.
 
Zimske pnevmatike za večjo varnost
 
Po zakonskih določilih morajo biti v Sloveniji vozila opremljena z zimskimi pnevmatikami z najmanjšo globino profila 3mm od 15. novembra do 15. marca. Če imamo na avtomobilu nameščene letne pnevmatike pa so obvezna oprema tudi verige. A le te namestimo šele, ko zapade približno 10 centimetrov snega, in ne zagotavljajo enakega nivoja varnosti kot zimske pnevmatike. Slednje se pri nizkih temperaturah precej bolje obnesejo kot letne, ki se pod omenjeno temperaturo na cestišču ne obnašajo več optimalno. Direktor prodaje pri podjetju Goodyear Dunlop Sava Tires d.o.o. Matej Zavrl pravi: “Tekalna plast letne pnevmatike pri temperaturah, nižjih od 7 stopinj Celzija, otrdi. To povzroča slabši oprijem na cestišču, kar vpliva na daljšo zavorno pot. V nasprotju z letnimi pnevmatikami je tekalna plast zimske pnevmatike mehkejša in zagotavlja boljši oprijem pri nizkih temperaturah. ”
 
174A7460-FEDE-11E0-8FCF-83A166B94067Andrej Jereb je poudaril tudi pomembnost izbora dobre in zanesljive pnevmatike, saj so le-te ”edini stik med avtomobilom in cestiščem. Če jih zanemarjamo ali ne menjujemo glede na letni čas, lahko ogrozimo lastno varnost in tudi varnost drugih udeležencev v prometu. ”Zato priporoča, da si pri nakupu novih pnevmatik vzamete čas in ne varčujete. Goodyearovi strokovnjaki pa še dodajajo, da si pred nakupom zastavite nekaj ključnih vprašanj o tem, v kakšnih razmerah vozite, kje in kako pogosto, kakšen avto imate itd. ter se posvetujete tudi s prodajalcem.”
 
Nasveti za varnejšo vožnjo v zimskem času
 
Za varno vožnjo v zimskih pogojih se je treba primerno pripraviti: zagotoviti je treba, da je vozilo v dobrem stanju, opremljeno s pravimi pnevmatikami, v avtomobilu pa morate imeti še nekaj pripomočkov, da se z zimskimi nevšečnostmi laže spopadete. 
•    Opremite svoje vozilo za zimo! Prepričajte se, da je vaše vozilo v brezhibnem stanju. Preverite stanje akumulatorja, pozicijo luči, obrabljenost brisalcev, nivo tekočin in njihovo ustrezno odpornost proti zmrzovanju ter delovanje grelnega sistema. V prtljažnik shranite rezervno posodo s sredstvom proti zamrznitvi, metlico za sneg, strgalo za led, manjšo lopato in odejo. Tudi čista notranja in zunanja stekla in vidna registracijska tablica so pomembni.
•    Prilagodite način vožnje! Manjša vidljivost, daljša zavorna pot in spremenljive razmere na cesti so lahko usodne, v kolikor ne prilagodimo načina vožnje razmeram. 
•    Kaj pa v skrajnih primerih? Lahko se zgodi, da boste zaradi pokvarjenega avtomobila ali prometnega zastoja izpostavljeni mrazu. Bodite pripravljeni in v avtomobilu imejte toplo odejo, zadostno količino vode in hrane, ročno svetilko, dodatna topla oblačila in napolnjen mobilni telefon.
 
*  Metodologija raziskave Goodyear Safety Survey
• Raziskavo je izvedlo podjetje APCO Insight v imenu »Goodyear Dunlop Europe«. Podjetje je želelo bolje razumeti ozaveščenost licenciranih voznikov glede varnosti v cestnem prometu, njihova prepričanja in vedenje na cesti. 
• Anketiranih je bilo 3500 voznikov, po 500 v Belgiji, Franciji, Nemčiji, Italiji, na Poljskem, v Španiji in v Veliki Britaniji. 
• Delo na terenu je potekalo med 31. avgustom in 9. septembrom 2010. 
• Voznike se je spraševalo prek spleta v krajevnem jeziku vsake države. Določene so bile nacionalno reprezentativne kvote glede na spol in starost.  
• Vprašani so morali: imeti veljavno vozniško dovoljenje, biti starejši od 18 let in aktivno voziti (prevoziti več kot 1 km na leto).