Več kot tretjina Evropejcev ogroža svoje življenje in ne upošteva predpisov

Zanimivosti

Za veliko večino avtomobilistov je pripenjanje z varnostnim pasom na sprednjih sedežih postala navada, to pa je posledica napredne strožje zakonodaje o obvezni uporabi varnostnih pasov v Evropi in večjem zavedanju javnosti o varnostnih prednostih. Nova raziskava pod Fordovim pokroviteljstvom pa je pokazala, da to ne velja za znatno število potnikov v zadnjem delu vozila. […]

Sistem za zaznavanje vozil v mrtvem kotu pogosto pozabljamo, a je izvrsten varnostni pripomoček.

Za veliko večino avtomobilistov je pripenjanje z varnostnim pasom na sprednjih sedežih postala navada, to pa je posledica napredne strožje zakonodaje o obvezni uporabi varnostnih pasov v Evropi in večjem zavedanju javnosti o varnostnih prednostih.

Nova raziskava pod Fordovim pokroviteljstvom pa je pokazala, da to ne velja za znatno število potnikov v zadnjem delu vozila. Rezultati raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 7100 odraslih iz različnih evropskih držav, je razkrila, da več kot tretjina Evropejcev krši že več let veljavno evropsko zakonodajo in se na zadnjih sedežih vozila ne pripne z varnostnim pasom.

Skoraj četrtina voznikov od sopotnikov ne zahteva uporabe varnostnih pasov na zadnjih sedežih. Evropski svet za varnost v prometu ocenjuje, da je uporaba varnostnih pasov samo v evropski uniji v letu 2012 preprečila smrt 8600 udeleženih v avtomobilskih nezgodah. Poročilo Sveta obenem navaja, da kar 60 odstotkov smrtno ponesrečenih med 1900 žrtvami prometnih nesreč na evropskih cestah v letu 2013 ni bilo pripetih z varnostnim pasom.

Raziskava je pokazala, da na zadnjih sedežih varnostnega pasu najverjetneje ne bodo uporabili starejši od 40 let (46 odstotkov). Med sodelujočimi, starimi 24 let in manj, ti so odraščali v času, ko so starši vztrajneje zahtevali pripenjanje z zadnjim varnostnim pasom in uporabo otroških varnostnih sedežev, jih je samo 21 odstotkov povedalo, da se v zadnjem delu vozila ne pripnejo. Več kot 40 let stari vozniki zelo verjetno tudi ne bodo vztrajali, naj se potniki na zadnjih sedežih pripnejo.

V raziskavi so sodelovali prebivalci Belgije, Francije, Nemčije, Italije, Romunije, Španije in Velike Britanije, po njenih ugotovitvah pa se na zakone o obvezni uporabi varnostnih pasov na zadnjih sedežih najpogosteje požvižgajo v Romuniji (84 odstotkov), Italiji (56 odstotkov) in Španiji (39 odstotkov). Romunski vozniki so tudi najmanj vztrajni glede uporabe zadnjih varnostnih pasov pri sopotnikih (to vedno zahteva samo 39 odstotkov voznikov), sledijo jim vozniki v Italiji (53 odstotkov) in Belgiji (85 odstotkov).

Policisti po vsej Evropi so neusmiljeni do kršiteljev zakonov o uporabi varnostnih pasov. Evropska zveza prometnih policij (TIPSOL) je v začetku tega meseca izvedla en teden trajajočo akcijo, v podobni vseevropski operaciji lanskega septembra pa so izrekli kazni 95.000 voznikom in sopotnikom.