V Parizu BMW Concept Active Tourer

Aktualno, Novosti

BMW z novim BMW Concept Active Tourer na avtomobilskem sejmu v Parizu 2012 predstavlja prvi avtomobil v kompaktnem premium razredu, ki združuje udobje in funkcionalnost prostora z dinamično zmogljivostjo in stilom.

BMW z novim BMW Concept Active Tourer na avtomobilskem sejmu v Parizu 2012 predstavlja prvi avtomobil v kompaktnem premium razredu, ki združuje udobje in funkcionalnost prostora z dinamično zmogljivostjo in stilom.

V naslednjih letih gre pričakovati pet odstotno letno rast na področju majhnih avtomobilov in v kompaktnem premium razredu. Zato BMW Concept Active Tourer predstavlja ključni del trajnega razvoja blagovne znamke BMW in njenega portfelja modelov. BMW Concept Active Tourer kot električni hibrid prav tako ponuja vpogled v pogonske različice prihodnosti za kompaktni razred avtomobilov. Koncept eDrive, znan že iz BMW i8, je tu prvič uporabljen v modelu blagovne znamke BMW in bo v prihodnje postal označba za povsem električne in hibridne pogone. Koncept zajema vse komponente električnega pogona, električni motor, ki ga je razvil BMW, litij-ionsko akumulatorsko baterijo in inteligentno krmilno enoto motorja.

19D4525E-00A0-11E2-8413-927365B94067

Kombinacija športne estetske privlačnosti in udobja
 
Novi BMW Concept Active Tourer združuje kompaktne dimenzije in privlačno, športno obliko z značilno kakovostjo BMW. Z dolžino zunanjosti 4.353 milimetrov, širino 1.834 milimetrov in višino 1.560 milimetrov je BMW Concept Active Tourer usmerjen k strankam premium razreda, ki cenijo visoko stopnjo udobja, višji položaj sedenja in prostornost.
BMW Concept Active Tourer bo prav tako zanimiv za družine, ki ob življenjskem stilu in športnem elanu prisegajo tudi na funkcionalnost in raznovrstnost. 2.670 milimetrov dolga medosna razdalja, visoka linija strehe in kompakten, prečno postavljen motor s prenosom pogonske moči na sprednja kolesa omogočajo prostorno notranjost. Prostoren prtljažni prostor BMW Concept Active Tourer ponuja izpopolnjeno vsakodnevno uporabnost, saj so akumulatorske baterije hibridnega pogona popolnoma spravljene pod dno prtljažnika.
 
Oblika: dinamičnost in kompaktnost
 
BMW Concept Active Tourer s harmoničnimi razmerji izkazuje športno eleganco iz vseh zornih kotov. Avtomobil prikazuje, kako so lahko kompaktne dimenzije, funkcionalnost in raznovrstnost spretno združeni v dinamično obliko. Ekskluzivni barvni zaključek zunanjosti v barvi High Reflection Silver prispeva k izpopolnjenem videzu BMW Concept Active Tourer. Zanimive detajle pa zagotavljajo dodatni elementi na sprednjem, stranskem in zadnjem delu. Površine so na žametni mat podlagi izvedene z visokim sijajem. To subtilno svetlikanje med podlago in sijočim lakom poudarja igro svetlobe in sence, ki jo ustvarja nov barvni zaključek zunanjosti.
BMW Concept Active Tourer prepoznavno ohranja značilno izraznost oblike BMW pri čelnem pogledu. Tu prevladujejo značilne, naprej nagnjene rešetke hladilnika v obliki ledvičk BMW. Pozornost vzbujajoči dvojni žarometi s parkirnimi LED lučmi (obrvi), ki se raztezajo daleč nazaj v stranske panele in sklop elementov sprednjega odbijača združeno poudarjajo športno navzočnost BMW Concept Active Tourer. Dve veliki odprtini za zrak pod žarometi pa poudarjata občutek širine pri čelnem pogledu. Podaljšana silhueta BMW Concept Active Tourer z nakazano klinasto obliko ob pogledu iz strani ustvarja dinamično ozračje, tudi ko vozilo miruje – kar pa je edinstveno v tem razredu. Integrirane kljuke vrat in jasni kontrasti stranskih pragov z dvigajočo se linijo senc se povežejo z velikimi 20-palčnimi platišči in ponudijo BMW Concept Active Tourer športen, eleganten videz. Kratki previsi spredaj in zadaj ter dolga medosna razdalja zagotovijo nenavadno prostorno notranjost glede na kompaktne dimenzije zunanjosti vozila. Dvignjena linija strehe ter velika sprednja in zadnja vrata obljubljajo udobno dostopanje do vseh sedežev.
Zadnji del BMW Concept Active Tourer pa okarakterizira športna eleganca. Izrazite, horizontalne linije karoserije opredelijo pogled od zadaj na ta kompaktni BMW. Veliki sklopi zadnjih luči, ki segajo precej v stranski panel, poudarjajo široke oboke koles, s tem pa naglasijo dober oprijem vozila. Velik pokrov prtljažnika z nizkim pragom in široko odpiranje zagotavljata udoben dostop do prtljažnega prostora.
 
Notranjost: elegantna z odličnim občutkom prostornosti
 
Notranjost BMW Concept Active Tourerja je prostorna in oblikovalsko sveža. Laminiran les z odprtimi porami, izdelan iz enega kosa, zagotavlja vizualno povezavo med zgornjimi in spodnjimi okrasnimi površinami instrumentne plošče. To ustvarja zelo eleganten in lahkoten vtis v sprednjem delu avtomobila. Okrasni paneli vrat in sedežev so prekriti s svetlim, žametnim polnozrnatim usnjem in gladkim usnjem, kar zagotavlja svilen, svetleč sijaj in poudarja luksuzen, eleganten ambient notranjosti. Tu so tudi oranžni kontrastni šivi, ki poudarijo športen karakter vozila. BMW Concept Active Tourer ponuja povsem nov občutek prostora. Sredinska konzola z gladkim prehodom v armaturno ploščo se zdi, da lebdi med sprednjima sedežema. Ta razporeditev zagotavlja vozniku in sovozniku maksimalen prostor za noge. 
Kokpit z značilno usmeritvijo k vozniku ponuja optimalno dostopnost do vseh glavnih krmilnih elementov. Okrogli instrumenti v tehnologiji Black Panel se nahajajo v vidnem polju voznika, kot tudi velja za zaslon osrednjega informacijskega prikazovalnika. V sklopu dodatne opreme pa se barvni Head-Up projektor pojavi na posebni stekleni površini med volanom in vetrobranskim steklom – novost v kompaktnem segmentu vozil. Dvignjeni sedeži in tako imenovan položaj Semi-Command Position zagotavljajo izjemno preglednost v vse smeri in zaokrožajo optimalni nivo upravljalnega udobja.
 
Panoramska streha »Cool Shade«:
spremeni občutek prostornosti in temperaturo s pritiskom na gumb
 
Inovativna panoramska steklena streha ustvari edinstven ambient, saj se razteza preko celotne površine strehe BMW Concept Active Tourer. Kompozitna steklena streha z inovativno tehnologijo Suspended Particle Device (SPD) omogoča, da se lahko s pritiskom na gumb ustvari želena svetloba ali temperatura – ali se steklo zatemni na nivo temnih sončnih očal ali pa se osvetli do kristalno čiste svetlosti. Potniki lahko ustvarijo poseben svetlobni učinek z ročnim nanosom velike molekularne oblikovne strukture na stekleno streho. Električni impulzi povzročijo spremembo molekularne strukture stekla v stalno spremenljivih nivojev svetlosti, odvisno od osebnih želja. Ta igra svetlobe in senc poudari občutek prostora, s tem pa ustvari prijeten atmosferski svetlobni učinek na vseh sedežih.
 
Sistem »Travel & Comfort«: lahkotnost na zadnjih sedežih
 
V BMW Concept Active Tourer potniki na zadnjih sedežih prav tako uživajo v udobnem sedenju. Prostoren predel za noge, ki ga ustvarjata dolga medosna razdalja in rahlo dvignjena streha, ponuja potnikom precej svobode pri sedenju. Tako je posebno enostaven tudi vstop in izstop iz vozila. Prtljažni prostor pa ponuja izjemno raznovrstnost zaradi nastavljivih naslonov za hrbet, ki se jih lahko razdeli v razmerju 40:20:40. Ravno dno prtljažnika se lahko ustvari, tako da se zloži vse tri hrbtne naslone.
Poleg teh fleksibilnih možnosti razširitve prtljažnega prostora ponuja BMW Concept Active Tourer zadnjim potnikom dodatne inteligentne detajle v sklopu sistema »Travel & Comfort«. Vertikalno kovinsko vodilo je nameščeno na sredini naslonov sprednjih sedežev. Ta inovativni zatični sistem vodila omogoča namestitev zložljivih mizic, kar omogoča številne možnosti udobne namestitve z zatično pritrditvijo, obenem pa ponuja tudi obešanje vreč za shranjevanje. Za zadnje sedeže je posebej prikladna uporaba tabličnih računalnikov vseh vrst. Tablice se lahko pritrdi na zatični sistem vodila v pokončnem ali ležečem položaju za brskanje po spletu, igranje iger ali pa sproščen ogled filma.
 
Multifunkcionalni instrumentni prikazovalnik
 
Poseben poudarek BMW Concept Active Tourer je multifunkcionalen instrumenti prikazovalnik. Namesto konvencionalne instrumentne plošče s štirimi analognimi okroglimi merilniki za hitrost, vrtilno frekvenco, nivo goriva in temperaturo olja je tu 10,25-palčni integrirani prikazovalnik, ki ponuja doživetje v sodobnem prikazu.
Značilen videz s štirimi okroglimi instrumenti je še vedno ohranjen, vendar pa ponuja uporaba razširjene tehnologije Black Panel vozniku povsem nov sklop možnosti prikazovanja. Zaslon na primer prikazuje načine vozne dinamike COMFORT, SPORT in ECO PRO z različnimi kazalci in v različnih barvnih shemah, s tem pa je zagotovljena večja varnost in učinkovitost, kot tudi odlična orientiranost voznika. Tako instrumentna plošča oskrbi voznika z informacijami, ki se popolnoma ujemajo s situacijo na cesti.
 
Aplikacija »Seismic Surf« za lažjo varčno vožnjo
 
V BMW Concept Active Tourer lahko potniki na zadnjih sedeži aktivno doživijo fascinantno tehnologijo z novo aplikacijo iPad »Seismic Surf«. »Seismic Surf« prinese svet iger v resničnem svetu. Gre za vznemirljivo ekološko usmerjeno dirkalno igro, ki temelji na vrednostih pospeševanja, vrtilne frekvence in drugih podatkov BMW Concept Active Tourer. Vsaka aktualna vozna situacija se interpretira in uporabi za ustvarjanje neskončnih možnosti novih izzivov v računalniški igri.
Cilj igre je zbrati čim več točk na virtualni poti in doseči najbolj varčen stil vožnje. Voznik lahko neposredno vpliva na težavnostno stopnjo. Predvidljiva vožnja poenostavi igro, medtem ko športni stil vožnje ustvari bolj zavito in zahtevnejšo virtualno pot v igri. Le popolno sodelovaje med varčnim voznikom in spretnim igralcem na zadnjem sedežu lahko prinese maksimalno število točk in s tem prostor na odru za zmagovalce v svetu BMW iger.
 
Head-Up projektor z izjemno ločljivostjo in polnim barvnim spektrom. 
BMW Concept Active Tourer je opremljen z najnovejšo generacijo večbarvnega Head-Up projektorja. Ta projicira vse pomembne informacije v izjemni ločljivosti neposredno v vidni kot voznika preko steklene površine. Intenzivnost projekcije se avtomatsko prilagaja zunanji svetlobi. Dnevni in nočni prikaz sta enaka kot na instrumenti plošči. Odvisno od želje voznika se poleg trenutne hitrosti in omejitve hitrosti lahko prikazujejo tudi obvestila o prepovedi prehitevanja. Voznik je lahko prav tako deležen navigacijske pomoči in sklopa različnih opozoril. Zaradi velikega števila razpoložljivih sistemov za pomoč vozniku je obseg prikazanih informacij na Head-Up projektorju dosegel doslej neprekosljivo raven v temu razredu vozil.
 
Osrednji informacijski prikazovalnik v tehnologiji Black Panel
 
8-palčni prikazovalnik poskrbi za že uveljavljeno vodenje po meniju in funkcije načrtovanja poti v novem navigacijskem sistemu. Še več, osrednji informacijski prikazovalnik prav tako vizualizira trenutno delovanje hibridnega pogona. Tako je voznik stalno obveščen o delovanju motorja z notranjim zgorevanjem in električnega motorja ter lahko spremlja pretok energije znotraj sistema. Pogonska elektronika hibridnega pogona je povezana z inteligentnim navigacijskim sistemom Plus za zagotavljanje maksimalne učinkovitosti. Na podlagi zbranih podatkov, kot so na primer profil poti, omejitve hitrosti in prometne razmere, se vozilo predhodno pripravi na najbolj učinkovito uporabo razpoložljive energije.
 
Pogonski sistem BMW Concept Active Tourer: prihodnost se začenja
 
Pogon BMW Concept Active Tourer sledi pionirski filozofiji trajnostne mobilnosti BMW Group. Tehnologija pogona vseh električnih hibridov BMW in modelov BMW i z električnim pogonom nosi označbo BMW eDrive, ki zaobjema vse električne komponente. BMW Concept Active Tourer je izdelan kot tako imenovan električni hibrid – ki idealno poveže prednosti električnega pogona s klasičnimi karakteristikami motorja z notranjim zgorevanjem. Električni hibrid (PHEV = Plug-in-Hybrid Electric Vehicle) bo igral še posebno pomembno vlogo v prihodnosti, saj imajo električna hibridna vozila domet precej preko 20 kilometrov z izključno električnim delovanjem ter so tako zelo primerna za kratka in dolga potovanja, ali pa  kombinirano vožnjo. Pri BMW Concept Active Tourer se najsodobnejši 1,5-litrski bencinski motor iz serije motorjev BMW Group EfficientDynamics odlično dopolnjuje s sinhronim električnim motorjem.
 
PHEV: najboljše iz obeh svetov za impresivno zmogljivost. 
BMW Concept Active Tourer predstavlja koncept pogona, ki je novost za blagovno znamko BMW. 1,5-litrski bencinski motor ne poganja zadnjih koles – kot je to doslej veljalo za modele BMW – temveč sprednja kolesa. Električni motor BMW Concept Active Tourer je zasnovan kot izpopolnjena pogonska enota in deluje na zadnjo premo pri izključno električnem pogonu.
Moč sistema preko 140 kW/ 190 KM ter kombinacija motorja z notranjim zgorevanjem in električnega motorja omogočata BMW Concept Active Tourer doseganje visokih športni vrednosti zmogljivosti ob ohranjanju izjemno nizkih stopenj porabe goriva in misij. BMW Concept Active Tourer iz mirovanja do 100 km/h pospeši v manj kot osmih sekundah, medtem ko znaša največja hitrost dinamičnega električnega hibrida okoli 200 km/h. Navkljub tem impresivnim vrednostim zmogljivosti je povprečna poraba goriva manjša kot 2,5 litra na 100 kilometrov z emisijami CO2 manj kot 60 g/km.
Poleg prepričljive zmogljivosti daje tudi inovativni koncept pogona BMW Concept Active Tourer odzivnost pogona, ki je tako udobna kot dinamična.
 
Novi 1,5-litrski motor BMW TwinPower Turbo: 
pogonska enota z značilnimi geni šestvaljnika
 
Motor z notranjim zgorevanjem v novem BMW Concept Active Tourer je nova najnaprednejša 1,5-litrska pogonska enota s tehnologijo BMW TwinPower Turbo. Razvit na osnovi večkrat nagrajenega šestvaljnika s tehnologijo BMW TwinPower Turbo združuje motor najnovejšo generacijo sistema neposrednega vbrizgavanja goriva HPI s sistemom popolnoma spremenljivega krmiljenja ventilov VALVETRONIC in izjemno sodobno turbinsko polnjenje. Tehnologija BMW TwinPower Turbo se bo v prihodnje uporabljala v vseh pogonskih enotah motorne serije BMW Group EfficientDynamics – saj ni odvisna od skupne kapacitete ali števila valjev. Novi trivaljni motor v BMW Concept Active Tourer je eden od prvih predstavnikov te nove generacije motorjev. Kompaktni vrstni motor sestavlja izjemno kombinacijo dinamične zmogljivosti in učinkovitosti.
Novi trivaljnik BMW Twin Power Turbo ponuja značilne prednosti: tekoče delovanje, visoko vrtilno frekvenco, spontano odzivnost in dinamičen, športen zvok. Motor brez vztrajnostnih sil prvega in drugega nivoja ponuja posebno visoko stopnjo udobja v smislu hrupa in vibracij. Nivo vrtilnega navora je nižji kot pri štirivaljniku in izravnan z eno predležno gredjo. Med drugim to pomaga ohranjati izjemno tekoče delovanje motorja tudi v področju nizke vrtilne frekvence.
 
Sinhroni električni motor: dodatna moč brez emisij
 
Sinhroni električni motor v BMW Concept Active Tourer je prav tako razvil BMW Group. S povsem napolnjeno akumulatorsko baterijo ima BMW Concept Active Tourer največji domet 30 kilometrov na izključno električno energijo. To pomeni, da so vsakodnevne vožnje popolnoma čiste, brez emisij. Še več, s funkcijo Boost se lahko uporabi moč, ki jo zagotavlja sinhroni električni motor za na primer zelo dinamična pospeševanja. V obeh primerih je pogonska moč na voljo spontano in bliskovito hitro. Največji navor znaša 200 Newton metrov. Litij-ionska akumulatorska baterija v BMW Concept Active Tourer se lahko polni na vsaki 220 V vtičnici. Moč se lahko črpa iz obeh prem BMW Concept Active Tourer in usmeri v litij-ionsko akumulatorsko baterijo za povečanje učinkovitosti električnega hibrida. Medtem ko električni motor med pospeševanjem avtomatsko pridobiva maksimalno energijo na zadnji premi, visokonapetostni generator, povezan na motor z notranjim zgorevanjem, dodatno polni baterijo po potrebi.
 
Hibridni pogon z inteligentnim upravljanjem energije
 
BMW Concept Active Tourer kot del strategije BMW Group EfficientDynamics prav tako vključuje paket ukrepov, ki je v električnem hibridu posebno usmerjen v povečanje učinkovitosti. Pametna strategija delovanja optimizira učinkovitost električnega motorja in visokozmogljive akumulatorske baterije. Sistem črpa podatke navigacijskega sistema in vnaprej izračuna najprimernejše odseke poti in vozne situacije za uporabo električne energije ali polnjenje akumulatorske baterije. Ta optimizirana strategija polnjenja prihrani do deset odstotkov energije in poveča čas vožnje na izključno električno energijo.
 
Obsežen portfelj dodatnih ukrepov BMW EfficientDynamics. 
Novi BMW Concept Active Tourer seveda vključuje tudi številne ostale elemente strategije BMW EfficientDynamics. Pri BMW Concept Active Tourer so ti v glavnem usmerjeni k maksimiranju dometa vozila pri izključno električnem pogonu. To vključuje optimiziranje porabe energije pomožnih pogonskih sklopov. Vsak kilovat shranjene energije je tako nemudoma na voljo za pogon električnega motorja. Ostali ukrepi BMW EfficientDynamics vključujejo električni hibridni pogon in drugo generacijo krmiljenja zračnih loput.
 
ECO PRO v sklopu osnovne opreme dodatno poveča učinkovitost
 
BMW Concept Active Tourer je opremljen z načinom vožnje ECO PRO, ki je prav tako na voljo za aktualne serijske proizvodne modele BMW. Ta dodatna metoda za zniževanje porabe goriva v tej obliki ostaja edinstvena v svetovnem merilu na avtomobilskem področju. V ustreznih situacijah način vožnje ECO PRO zmanjša moč klimatske naprave v notranjosti in ostalih električnih funkcij udobja, kar zagotavlja pogonskim komponentam največjo učinkovitost delovanja, glede na trenutne razmere na cesti.
Način vožnje ECO PRO prav tako ponuja vozniku koristne nasvete. Zato je ta sistem povezan z navigacijskim sistemom. Na podlagi izračunanih podatkov o poti in voznikovega individualnega stila vožnje lahko način vožnje ECO PRO na primer prikaže, kako doseči izbrani cilj z najnižjo stopnjo porabe goriva. Sistem pomoči za predhodni ogled poti daje vozniku namige, kot na primer »Sprosti stopalko za plin«, če se približuje ozek ovinek ali omejitev hitrosti, ki je voznik še ne more videti. Sistem pomoči za predhodni ogled poti lahko prepozna ovinke, naselja, krožišča, križišča v obliki črke T in avtocestne izvoze. Obenem pa pomoč za predhoden prenos moči optimizira sistem elektronskega nadzora prenosa moči za bližnje situacije.
 
Način vožnje ECO PRO se lahko vklopi tudi v tako imenovanem načinu jadranja na dveh stopnjah med 50 in 160 km/h. Pri tem sistem popolnoma izklopi motor z notranjim zgorevanjem pri hitrosti do 125 km/h. Prav tako odklopi motor od pogonskega sklopa do hitrosti 160 km/h, kar omogoča udobno vožnjo ob polni uporabi že ustvarjene kinetične energije.