V Ljubljani zagnali prvo hitro (DC) polnilnico za električna vozila

Zanimivosti

Podjetje Petrol je 2. septembra v sodelovanju z BMW Group Slovenija in družbo BTC pred Kristalno palačo otvorilo prvo univerzalno hitro polnilnico za električna vozila v Sloveniji. Prilagojena je večini električnih vozil na tržišču, baterije pa napolni do 80 odstotkov le v dobrih 20-ih minutah. Gre za podobne električne polnilnice, ki bodo postavljene po celotnem avtocestnem […]

Podjetje Petrol je 2. septembra v sodelovanju z BMW Group Slovenija in družbo BTC pred Kristalno palačo otvorilo prvo univerzalno hitro polnilnico za električna vozila v Sloveniji.

Prilagojena je večini električnih vozil na tržišču, baterije pa napolni do 80 odstotkov le v dobrih 20-ih minutah. Gre za podobne električne polnilnice, ki bodo postavljene po celotnem avtocestnem križu.

Električna vozila so tako slovenskim voznikom bližje kot kdaj koli, da pa bo razvoj domače elektromobilnosti in nizkoogljične družbe še hitrejši, skrbijo ključna podjetja, ponudniki in podporniki infrastrukture in predstavniki znanstveno-akademske sfere združeni v Sekcijo trajnostna mobilnost CER.   

DC (direct current) polnilnice omogočajo preprosto in uporabniku prijazno polnjenje

Univerzalna (DC) hitra polnilnica je povsem primerljiva s tistimi, ki bodo kmalu stale na slovenskem avtocestnem križu. Omogoča preprosto polnjenje vseh vrst električnih avtomobilov s tremi različnimi kabli s pripadajočimi priključki. Tako je še posebej prijazna do uporabnika, saj ta ne potrebuje posebnih, dragih kablov za hitro polnjenje oziroma mu tovrstnih kablov ni potrebno nameščati in po uporabi pospravljati v vozilo. Polnilnica je vrste multi-standard in zmore polniti električne avtomobile po vseh znanih standardih hitrega polnjenja, DCA-CHAdeMO, DCC-CCS/Combo in AC. Polnilnica zmore DC polnjenje z močjo 50 kW in AC polnjenje z močjo 43 kW. Postavlja se z več kot 93-odstotno učinkovitostjo. Prazni akumulatorji vseh serijskih električnih avtomobilov, s kapaciteto akumulatorjev od 18 kWh do 24 kWh, se na tej polnilnici napolnijo vsaj do 80 odstotkov v manj kot 30 minutah.

Dopoldanski posvet članov Sekcije trajnostna mobilnost CER z odločevalci

Še pred slovesno otvoritvijo polnilnice so se člani Sekcije trajnostna mobilnost CER sestali s predstavniki ministrstev, direktoratov in agencij, da bi proučili razmere po letošnjem prihodu večine globalnih ponudnikov električnih vozil na slovenski trg. Pregledali so stanje na področju polnilne infrastrukture in podeljevanja subvencij za električne avtomobile ter ocenili, kaj vse je potrebno storiti na tem področju, da bi dosegli cilje, ki smo si jih postavili sami in nam jih postavlja zakonodaja EU.

Udeleženci posveta so se strinjali, da je potrebno doseči številne izboljšave ter nenehno urejati in prilagajati podporno okolje novim, inovativnim tehnologijam mobilnosti: od ukrepov na področju infrastrukture, do prilagoditve podeljevanja subvencij sodobnim oblikam prodaje avtomobilov, izvedbe zelene davčne reforme ter dokončne vzpostavitve ukrepov pozitivne diskriminacije.