V Frankfurtu nova Opel Insignia

Aktualno, Novosti, Saloni

Na 65. Avtomobilskem salonu v Frankfurtu (od 12. do 22. septembra 2013) bo premierno predstavljena nova Opel Insignia. Množično nagrajevana filozofija dizajna »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo«…

Na 65. Avtomobilskem salonu v Frankfurtu (od 12. do 22. septembra 2013) bo premierno predstavljena nova Opel Insignia. Množično nagrajevana filozofija dizajna »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo« je namreč dvignjena na novo, višjo raven.

Motorno ponudbo bogatijo novi motorji z neposrednim vbrizgom goriva. Mednje sodijo bencinski motorji s turbinskim polnilnikom nove generacije in turbo dizelski motor z izpustom le 99 g CO2/km. Ta manjša emisija postavlja nov 2,0-litrski turbo dizelski motor v razred učinkovitosti A+. Obe različici (88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM v skladu z EG Nr. 715/2007), porabijo bodisi kot štiri ali petvratni model z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in Start/Stop sistemom, le 3,7 litra goriva na 100 km v kombiniranem ciklu (Sports Tourer: 3,9 l/100 km). Zato je Opel Insignia 2.0 CDTI glede porabe najbolj učinkovit avtomobil z dizelskim motorjem v svojem razredu.

opel insignia prenova 2013

»Izjemno uspešna Insignia je doslej prepričala že več kot 580.000 voznikov Oplov. Nova jih bo očarala še bolj, saj izstopa z izjemno kakovostnim in elegantnim voznikovim delovnim prostorom, intuitivnim informacijsko zabavnim sistemom, vrhunskimi pogonskimi agregati in še bolj vpadljivim ter prepričljivim dizajnom kot doslej,« pravi predsednik Opla Dr. Karl-Thomas Neumann, ko opisuje novo vrednost in nove razsežnosti avtomobila srednjega razreda.

Eleganca 

Pri posodobitvi voznikovega delovnega prostora je bila posebna pozornost namenjena preprostosti, preglednosti in intuitivnosti upravljanja. Ob tem pa še individualizaciji in ponudbi zabavno informacijskih vsebin. Seveda z zagotavljanjem največje ravni udobja in varnosti za potnike, s sočasnim odločnim zmanjševanjem motenj, ki bi odvračale pozornost od dogajanj v prometu.

Prefinjena sredinska konzola s številnimi najsodobnejšimi tehnologijami in funkcijami je povsem nova. Plošča za upravljanje številnih funkcij s črno lakirano površino in kromiranimi elementi je bila odločno poenostavljena. Sedaj je na njej le nekaj stikal s katerimi se hitro in intuitivno upravljata tako informacijsko zabavni sistem, kot klimatska naprava.

Insigniin informacijsko zabavni sistem nove generacije je mogoče nadzirati in upravljati na dotik preko barvnega, osem plačnega zaslona. Iz izhodiščnega menija dosega voznik vse funkcije in podmenije, kot so izbira radijskih postaj, pregledovanje naslovov pesmi, povezavo s pametnim telefonom ali 3D mapo navigacijskega sistema s pomočjo stikal, zaslona za upravljanje na dotik, glasovnega upravljanja ali povsem novega sistema upravljanja na dotik. Ob tem je mogoče informacijsko zabavni sistem povsem individualizirati z do 60 različnih osebnih nastavitev in izborov (glasbeni izbor, telefonski imenik, naslovi shranjeni v navigacijskem sistemu), ki jih je mogoče tudi shraniti.

Sistem upravljanja na dotik je ergonomično integriran na sredinski konzoli in zagotavlja popolnoma nov in intuitiven način upravljanja informacijsko zabavnega sistema. Njegova osvetljena površina, občutljiva na dotik, se na premikanje prsta odziva hipno, s čemer je upravljanje informacijsko zabavnega sistema otročje lahko in ne odteguje pozornosti voznika od dogajanja v prometu. S prsti je mogoče vnašati tudi posamezne črke za izbor glasbe, oziroma mest v podatkovni bazi navigacijskega sistema.

Ob vsem tem lahko voznik Insignie nadzira informacijsko zabavni sistem nove generacije s stikali za upravljanje na volanskem obroču, oziroma z glasovnim upravljanjem. Napredni sistem prepoznavanja glasu je mogoče zagnati s preprostim pritiskom na stikalo na volanskem obroču. Sistem omogoča procesiranje več ukazov sočasno. Široko zastavljeno delovanje in bogat nabor funkcij je plod tehnologije nove generacije.

Stopnjo »man-and-machine« povezanosti veča na novo zasnovana plošča z merilniki, z osempalačnim, visoko resolucijskim barvnim zaslonom. Ob klasičnih merilnikih, kot so merilniki hitrosti, vrtljajev motorja in polnosti posode za gorivo se v neposrednem vidnem polju voznika izpisujejo še podatki navigacijske naprave, uporabe pametnega telefona in podatki delovanja avdio naprave. Izpis vseh teh podatkov je mogoče prilagoditi in posamično nastaviti.

Nova generacija Turbo dizelskega motorja z izpustom le 99 g CO2/km in bencinski motor SIDI Turbo 

Nova Opel Insignia izstopa s postavljanjem novih meril tudi za pogonske agregate in podvozje. Ob tem, da je avtomobil srednjega razreda že prejel številna priznanja za udobje v vožnji, natančno vodljivost in vozne lastnosti v celoti, postavlja nova izvedba za vse to nova, še ostrejša merila. Oplovi inženirji so namreč izvedli številne izboljšave podvozja, vključno z blažilniki, stabilizatorji in elementi volanskega mehanizma, kar se izkaže z zmanjšanjem hrupa, tresljajev in z večjo ravnijo udobja.

Bogata motorna ponudba je skladna z zahtevnimi merili za zmogljivosti in večjo raven udobja brez kompromisov. Pri novi Opel Insignii je mogoče izbirati med motorji treh goriv, bencina, plinskega olja in LPG (utekočinjen naftni plin), z največjimi močmi od 81 kW/110 KM do 239 kW/325 KM.

opel insignia 2013

Nova Insignia 2.0 CDTI je ob vsem tudi eko, saj je prvakinja omejene porabe goriva. Zahvaljujoč njenemu novemu dvolitrskemu turbo dizelskemu motorju dveh zmogljivostnih stopenj, 88 kW/120 KM in 103 kW/140 KM, izpusti v ozračje v skladu z merili EG Nr. 715/2007 le 99 g CO2/km (Sports Tourer 104 g CO2/km). Vrednost velja za štiri in petvratno različici z ročnim šeststopenjskim menjalnikom s sistemom Start/Stop, katerih kombinirana poraba goriva  znaša 3,7 l/100 km (Sports Tourer 3,9 l/100 km). Vsekakor najboljša vrednost avtomobilskem razredu, ki mu pripada nova Insignia. Zato je uvrščena v razred energetske učinkovitosti A+. Obe izvedbi motorja ob tem s samodejno funkcijo »overboost« dosegata izjemen navor. Motor z največjo močjo 88 kW/120 KM doseže 320 Nm največjega navora, motor z največjo močjo 103 kW/140 KM 370 Nm.

Dizelsko ponudbo zaokroža motor 2.0 BiTurbo CDTI z največjo močjo 143 kW/195 KM. Visokozmogljiv dizelski motor s sekvenčnim vbrizgom goriva doseže izjemno vrednost navora 400 Nm in izstopa z neposredno odzivnostjo ter stalno veliko močjo v najširšem razponu vrtljajev motorja.

Najbolj prominentna bencinska motorja imata neposreden vbrizg goriva in turbinski polnilnik. Motor 2.0 SIDI Turbo doseže največjo moč 184 kW/250 KM in največji navor 400 Nm. Drugi član najnovejše generacije motorjev 1.6 SIDI Turbo pa se postavlja z največjo močjo 125 kW/170 KM in največjim navorom 280 Nm (SIDI – Spark Ingnition Direct Injection). Oba motorja se postavljata z izjemnim prirastkom moči razporejenim v širokem območju delovanja avtomobila, posebej tekočim delovanjem in veliko gospodarnostjo porabe goriva. Motorja sta na voljo z ročnim šeststopenjskim menjalnikom in sistemom Start/Stop ali novim, šeststopenjskim menjalnikom z odločno zmanjšanim trenjem. Poleg izključno sprednjega pogona je različica 2.0 SIDI Turbo na voljo tudi s stalnim štirikolesnim pogonom.

Zanimivo, posebej gospodarno alternativo predstavlja Opel Insignia 1.4 LPG z največjo močjo motorja 103 kW/140 KM in največjim navorom 200 Nm. Tako kot izvedba na bencin je motor, ki deluje na LPG s sestavo izpušnih plinov v skladu z prihajajočimi, izjemno zaostrenimi merili Evro 6. S kombinirano porabo goriva 7,6 l/100 km  (Sports Tourer 7,9 l/100 km) in omejenim izpustom CO2 124 g/km (Sports Tourer 129 g CO2/km) je Insignia LPG brez primerjave v razredu učinkovitosti A.

Velikokrat nagrajevan Oplov oblikovalski jezik premijskega pridiha 

Nova Insignia je v srednjem avtomobilskem razredu uveljavila večkrat nagrajeno Oplovo oblikovalsko filozofijo »umetnost klesanja združena z nemško natančnostjo«. Oblikovalski pristop artikulira premijsko razsežnost in izpostavlja dinamičnost z nezgrešljivo obliko spodnjega sprednjega dela, ki grafično poudarja širino koloteka. Kromirana maska motorja visokega sijaja je širša in nižja kot prej. Prečka, usmerjena proti sprednjim lučem nove oblike, na sredini katere je nameščen Oplov logo je tanjša. Odvisno od stopnje opremljenosti združujejo prednje luči biksenonska žarometa in varnostni sistem delovanja AFL+. Vse žaromete povezuje črna izvedba visokega sijaja s kromiranimi elementi, kar izpostavlja visokotehnološko zasnovo. V zgornjem delu sprednjih luči so nameščena dnevna svetila z energetsko varčnimi diodami LED. Spodaj je sprednji, po višini zmanjšani del avtomobila oblikovan tako, da poudarja širino. S tem je bolj kot doslej izpostavljen zgornji del z masko motorja. Meglenke so nameščene v široka črna ohišja, s kromiranimi oblikovnimi poudarki. Raztezajo in širijo se proti boku, skorajda do blatnikov s čemer dodatno izpostavljajo dizajn sprednjega dela s poudarjanjem širine in vrhunskosti Opel Insignie.

Oblikovna zasnova boka limuzine in kombilimuzine nove Insignie se od dosedanje loči po edinstvenih rezih in obliki integriranega spojlerja. Dvigajoče se poteze C stebrička strehe petvratne različice se zlijejo s preostalo zunanjostjo pred zaključkom spojlerja, kar izpostavlja kupejevsko silhueto. Pri štirivratni različici se dvigajoča bočna črta nadaljuje okrog spojlerja. Zato ima limuzina povečan izraz elegantnosti in dolžine.

Vse to je značilno tudi za zadnji del, ki oblikovno prav tako izpostavlja večjo širino in manjšo višino. Kromirana prečka visokega sijaja z logom znamke je na pokrovu prtljažnika nameščena nižje. Izteka se v bočne luči z integriranima tankima svetiloma za vzvratno vožnjo. Zavornim lučem, zadnjih dvodelnih svetil limuzine in kombilimuzine so namenjene diode LED. Za vse karoserijske različice je značilna ostra oblika krila zadnjih luči.

Nova Opel Insignia ponuja številne vrhunske tehnologije za večanje varnosti in udobja. Mednje sodi najsodobnejša izvedba na osnovi radarja in kamere spredaj delujočega tempomata s samodejnim ohranjanjem varnostne razdalje. Vsebino avtomobile bogatijo poleg ostalih še sistem opozorila za vozila v mrtvem kotu, opozorilo na možnost naleta, sistem pomoči pri parkiranju druge generacije, premijski sedeži z znakom odobritve AGR ter sistem odklepanja in zagona motorja brez ključa »Open & Start«.