Uspešno opravljen test cestnega vlaka

Aktualno

Projekt SARTRE ima za cilj razvoj in testiranje tehnologije za avtomobile, ki bo lahko samostojno vozila v kolonah na avtocestah. V tem projektu je Volvo edini partner iz avtomobilske industrije, ravnokar pa so uspešno opravili prvo…

Projekt SARTRE ima za cilj razvoj in testiranje tehnologije za avtomobile, ki bo lahko samostojno vozila v kolonah na avtocestah.

 
V tem projektu je Volvo edini partner iz avtomobilske industrije, ravnokar pa so uspešno opravili prvo demonstracijo delovanja tega vlaka. Testna flota je vključevala kamion – vodiča, kateremu so sledila tri vozila, ki so se vozila popolnoma samostojno, brez pomoči voznika in z razmikom šestih metrov.
 
3F2D70E4-47EB-11E1-ACFC-8B3F65B94067
 
»Do jeseni leta 2012 nameravamo končati cestni vlak. Do takrat bomo imeli štiri vozila na varnem razmiku za vodečim vozilom pri hitrosti 90km/h,« pojasni Erik Coelingh, tehnični projektni vodja pri Volvo korporaciji.
 
Pri projektu SARTRE sodeluje sedem evropskih partnerjev. Gre za projekt, ki je edinstven pri razvoju tehnologije avtomobilskih vlakov. Omenjeni vlaki se bodo v prometu na avtocestah uporabljali vsakodnevno.
 

Dialog udeležencev 

Izziv implementacije tehnologije cestnih vlakov na evropske avtoceste ni samo tehnične narave. Tako projekt SARTRE vključuje tudi študijo o tem, kakšne spremembe infrastrukture so potrebne, da bodo cestni vlaki postali realnost. Zato bodo opravljene mnoge diskusije, v prvih pa bodo sodelovali tehnični strokovnjaki, politiki, zakonodajci in raziskovalci prometne varnosti. Na delavnicah bodo govorili o mnogih netehnoloških izzivih, kot je npr. zakonodajna regulativa, stroški in mnenja voznikov o cestnih vlakih. Seveda je potrebno uskladiti tudi številne državne zakone ter terminologijo.
 

Prednosti

Glavna prednost cestnih vlakov je ta, da imajo vsi vozniki v koloni, razen vodečega, čas za druge aktivnosti namesto upravljanja vozila. Vodeče vozilo upravlja izkušen voznik in je podrobno seznanjen s potjo potovanja. Vodeče vozilo je lahko na primer taksi, avtobus ali kamion. Vsako vozilo v konvoju meri razdaljo, hitrost ter smer gibanja ter vse to usklajuje z vodečim vozilom. 
 
Cestni vlaki tako povečujejo varnost prometa in zmanjšujejo negativen vpliv na okolje, zahvaljujoč nižji porabi goriva. Razlog je v tem, da je razmik med vozili manjši in posledično tudi upor zraka. Pričakuje se kar 20% nižja poraba goriva.
 
Spodaj pa je video predstavljen pred letom dni.
 

Svoje mnenje pa lahko izrazite na našem forumu Avtomobilizem in F1 ali na zid facebook profila ali preko twitterja.