Uspešna zgodba za oba dirkalnika Peugeot 2008 DKR na Kitajskem

Avtomobilizem, Reli, Šport

Stéphane Peterhansel in Cyril Despres sta se uspešno spopadla z vsemi ovirami, ki jih je pred njiju postavila ta netipična proga. Kolega iz ekipe Peugeot Total sta osvojila odlični mesti s svojima PEUGEOTOMA 2008 DKR po prevoženih skupno 5.442 kilometrih. Kitajska in ekipa Peugeot Total sta napisali uspešno zgodbo! V letih 2010 in 2011 so […]

Stéphane Peterhansel in Cyril Despres sta se uspešno spopadla z vsemi ovirami, ki jih je pred njiju postavila ta netipična proga. Kolega iz ekipe Peugeot Total sta osvojila odlični mesti s svojima PEUGEOTOMA 2008 DKR po prevoženih skupno 5.442 kilometrih.

Kitajska in ekipa Peugeot Total sta napisali uspešno zgodbo! V letih 2010 in 2011 so avtomobili 908 zmagali v Zhuhaiju. Štiri leta kasneje se je Peugeot Sport vrnil na ta kontinent, ki za znamko Peugeot predstavlja največji trg, da bi tu sodeloval na novem izzivu. Petek, 11. septembra 2015, bo v zgodovini oddelka Peugeot Sport ostal zapisan kot datum prve zmage vozila PEUGEOT 2008 DKR na tekmovanju in kot datum, ko sta ekipi zasedli prvi dve mesti.

Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (št. 181) in Cyril Despres/David Castera (št. 182) so se 15 dni in skozi 2000 kilometrov hitrostnih preizkušenj in 3479 km povezovalnih kilometrov borili, na koncu pa so v Dunhuangu ponosno dvignili svoj pokal. Stéphane Peterhansel, ki se je povzpel na prvo mesto skupne razvrstitve že po drugi preizkušnji, ni popuščal niti za trenutek. Po prvi etapni zmagi, ki jo je priboril PEUGEOTU 2008 DKR v drugi etapi, je “Peter” naštel še sedem zmag in se tako vsak dan še dodatno utrdil na vodilnem položaju. Ta preizkušnja je v njegovem šopku zmag še manjkala. Le mesec potem, ko je dopolnil svojih 50 pomladi, je osvojil še ta vrh!

Lestvico nagrad za PEUGEOT 2008 DKR je obogatil tudi Cyril Despres. Zagnan perfekcionist je s svojim novim vodjem ekipe, Davidom Castero, napredoval iz dneva v dan. Dvojica je s svojo zagretostjo osvojila prvo etapno zmago v enajsti hitrostni preizkušnji in še eno v trinajsti, s čimer je prispevala k petim dvojnim zaporednim uvrstitvam ekipe Peugeot Total. Zaradi svojih enakomerno kakovostnih nastopov sta v četrti etapi relija China Silk Road zasedla drugo mesto. S tega mesta ju vse do Dunhuanga ni izrinil nihče.

Pot pa je bila dolga in zelo raznolika. Ritem je bil občasno odsekan, tretja etapa je bila na primer odpovedana, in urniki startov so se spreminjali, saj so organizatorji potrebovali čas za preverjanje naraščanja vodotokov zaradi deževja, ki je zajelo regijo. Toda reli China Silk Road je potekal tudi po nepreglednih, ogromnih peščenih sipinah, po hitrih odsekih, rečnih strugah, kamenju, pesku in blatu. Ekipama ni bilo prizaneseno. Med vožnjo po vseh teh vrstah podlag sta se dirkalnika PEUGEOT 2008 DKR izkazala z odlično zanesljivostjo, saj Stéphanovega in Cyrilovega napredka ni oviral noben tehnični problem. Učinkovitost in vzdržljivost tehničnih razvojnih sprememb je bila s tem potrjena. Povsod, med težavno vožnjo po peščenih sipinah ter po najhitrejših odsekih, sta dirkalnika presegla pričakovanja.

Nekatere od teh razvojnih sprememb bodo vključene v novi PEUGEOT 2008 DKR 16 in preizkušene na naslednjem Dakarju. Do takrat bosta obe ekipi, ki sta odlično opravili dirko, skupaj z ekipo Peugeot Total uživali v osvojenem prvem in drugem mestu, preden se vrneta v Evropo.

FO-1JH8AWJ412111Bruno FAMIN, direktor oddelka Peugeot Sport: “Prišli smo nabirati kilometre in izkušnje, odhajamo pa z zmago in drugim mestom. Zelo sem ponosen na opravljeno delo obeh ekip v dirkalnikih in celotne podporne ekipe tu in v Vélizyju. Na tem projektu so vsi neutrudno delali več kot eno leto in današnji dan je lepa nagrada, čeprav je naš glavni cilj še vedno Dakar. Pot je še dolga in zapletena. Toda kar smo osvojili, smo osvojili! Stéphane in Jean-Paul sta od začetka do konca izjemno dobro odpeljala dirko. Ob pravem času sta vodila in ob pravem času napadala, zato ta zmaga ni le naključje. Cyril in David sta bila odlična! Glede na to, da je to njuna prva skupna dirka, sta našla prave skupne točke in zgradila partnerstvo. Držala sta se napotkov in še več, razveselila sta nas z dvema etapnima zmagama. Bravo za vse štiri!”

Stéphane PETERHANSEL: “Ponosna in srečna sva, da sva prva zmagovalca s PEUGEOTOM 2008 DKR! Ta zadnja hitrostna preizkušnja, še zlasti zadnji kilometri, so bili stresni. Poslušal sem čisto vse zvoke, spremljal vsak meter. Cyril in David sta se nama pridružila in vozili smo skupaj do konca. Na splošno je bil ta reli dolg, po kilometrih sicer ne nujno najzahtevnejši, bil je prijeten za vožnjo in ponudil je izjemne pokrajine, kot so jezera v sipinah. Nismo imeli nobenih tehničnih problemov. Dosegli smo cilj. Vsako jutro veš, da lahko povsem brezskrbno sedeš v dirkalnik, saj ekipa vsak dan opravi neverjetno delo. To je dobro za moralo! Če karkoli obžalujem, je to odpoved tretje etape, ki bi potekala po sipinah. Moj najlepši spomin bo vsekakor prihod v cilj zadnje hitrostne preizkušnje. Srečni obrazi članov ekipe. Zelo lepa nagrada.”

Cyril DESPRES: “Smo izredno zadovoljni. Takega rezultata nismo pričakovali. To je dolg reli, ki postreže z različnimi tereni. Jasno smo lahko videli, kako lahko napredujemo. Občutek imam, da nisem nikoli mogel doseči svojih 100 %. Vsak dan se je zgodilo nekaj, kar nama je preprečilo, da bi celotno hitrostno preizkušnjo prevozila na maksimumu. Z Davidom sva se razvijala. Čaka naju še nekaj skupnega dela, toda nekatere avtomatizme sva že osvojila, kot na primer debriefing po končanih hitrostnih preizkušnjah itd. Tako kot Stéphanu je tudi meni žal, da nismo mogli odpeljati tretje etape. Bila sva že v ritmu druge etape, ki je vsekakor eden mojih najlepših spominov s hitrostne preizkušnje. Ritem tega relija nam je omogočil še, da se povežemo z ekipo in dirko polno doživimo vsi skupaj.”

Skupna razvrstitev relija China Silk Road 2015

1. Stéphane Peterhansel (FRA)/Jean-Paul Cottret (FRA) Peugeot 2008 DKR
2. Cyril Despres (FRA)/David Castera (FRA) Peugeot 2008 DKR + 31 min 27 s
3. Han Wei (CHN)/Pan Hong Yu (CHN) Haval + 51 min 14 s
4. Christian Lavieille (FRA)/Jean-Pierre Garcin (FRA) Haval +56 min 34 s
5. Lui Kun (CHN)/Liao (CHN) Mitsubishi Pajero MPR11 +1 h 47 min 34 s