Tudi Opel objavil podrobnosti v boju za zmanjšanje porabe goriva in emisij

Zanimivosti

Opel je predstavil podrobnosti svoje inženirske pobude za večjo preglednost, verodostojnost in učinkovitost, ki jo je napovedal lanskega decembra. Z letošnjim poletjem bo Opel naredil prostovoljni korak za izboljšanje preglednosti in skladnost s prihodnjimi emisijskimi protokoli. Začel bo z novo Opel Astro, od junija 2016 bo ob uradnih podatkih o porabi in izpustih CO2 objavljal […]

Opel je predstavil podrobnosti svoje inženirske pobude za večjo preglednost, verodostojnost in učinkovitost, ki jo je napovedal lanskega decembra. Z letošnjim poletjem bo Opel naredil prostovoljni korak za izboljšanje preglednosti in skladnost s prihodnjimi emisijskimi protokoli.

Začel bo z novo Opel Astro, od junija 2016 bo ob uradnih podatkih o porabi in izpustih CO2 objavljal tudi informacije, ki odražajo posledice različnih načinov vožnje, kot jih zabeležijo med preizkusnim ciklom WLTP. Poleg tega bo Opel od avgusta naprej uresničeval pobudo za zmanjšanje emisij NOx s selektivnimi katalizatorji (SCR, Selective Catalytic Reduction), ki dopolnjujejo dizelski pogon novih vozil. To je prostovoljni in zgodnji korak v smeri tako imenovane zakonodaje o izpustih pri dejanski vožnji (RDE, Real Driving Emissions), ki bo stopila v veljavo septembra 2017. Opel bo regulativnim organom zagotovil strategije umeritve motorjev in s tem postavil temelj proaktivnega dialoga.

Povečanje preglednosti pri porabi

Od konca junija 2016 bo Opel poleg uradnih podatkov o porabi in emisijah CO2 za svoje modele (najprej za Astro) objavljal ugotovljene rezultate o dejanski porabi, pridobljene s preizkusnim ciklom WLTP. V teh rezultatih je prikazan razpon porabe z nižjo in višjo številko, prvič pa bodo na voljo za Astro modelnega leta 2016 in objavljeni na posebni Oplovi spletni strani, kar bo prispevalo k večji preglednosti. V nadaljevanju leta bodo objavljeni tudi rezultati preizkusnih ciklov WLTP za druge modele.

V skladu z načrti EU bo trenutni ‘Novi evropski vozni cikel’ (NEDC) v letu 2017 nadomestil sodobnejši standard ‘Svetovno usklajenega preizkusnega postopka za lahka gospodarska vozila’ (WLTP, Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure). WLTP je pomemben za zagotavljanje standardiziranih, ponovljivih in primerljivih rezultatov.

Opel se bliža RDE

Kot je bilo omenjeno decembra, Opel ukrepa tudi v smeri prihodnjega standarda RDE, kar vključuje zmanjšanje emisij NOx in izboljšanje s standardom Euro 6 skladnih dizelskih motorjev s selektivnim katalizatorjem (SCR). RDE je emisijski standard emisij v dejanskih voznih pogojih (Real Driving Emissions), ki dopolnjuje trenutne testne metode in meri emisije avtomobilov neposredno na cesti.

Začetek izvajanja izboljšave novih vozil s selektivnim katalizatorjem v skladu s standardom Euro 6 je trenutno načrtovan za avgust 2016. Dopolnili ga bodo prostovoljni ukrepi za večje zadovoljstvo uporabnikov, v katere bo vključenih 57.000 vozil s selektivnim katalizatorjem, ki že vozijo po evropskih cestah (Zafira Tourer, Insignia in Cascada). Tudi ta dejavnost se bo začela že junija letos.