TSI postaja serijski zmagovalec

Aktualno, Novosti

Volkswagnova tehnologija motorjev TSI je bila znova nagrajena s priznanjem ‘mednarodni motor leta’ (‘International Engine of the Year Award’): 1,4-litrski motor TSI z dvojnim tlačnim polnjenjem, ki je že devetič zapored osvojil prvo mesto v kategoriji motorjev z gibno prostor¬nino od 1,0 do 1,4 litra, je tako postal najuspešnejši agregat v zgodovini tega mednarodnega tekmovanja […]

Trendline, Comfortline, Highline in bodo na voljo ob začetku prodaje; do konca leta se jim bodo pridružili še modeli BlueMotion in GTI.

Volkswagnova tehnologija motorjev TSI je bila znova nagrajena s priznanjem ‘mednarodni motor leta’ (‘International Engine of the Year Award’): 1,4-litrski motor TSI z dvojnim tlačnim polnjenjem, ki je že devetič zapored osvojil prvo mesto v kategoriji motorjev z gibno prostor¬nino od 1,0 do 1,4 litra, je tako postal najuspešnejši agregat v zgodovini tega mednarodnega tekmovanja motornih tehnologij.

Kratka oznaka TSI je že več let sinonim za Volkswagnovo inteligentno strategijo zmanjševanja gibne prostornine motorjev. Motorji TSI tako kljub sorazmerno majhni prostornini dosegajo vozne zmogljivosti, ki jih še nedolgo nazaj niso dosegali niti motorji z bistveno večjo prostornino. Pogonska tehnologija TSI je danes zastopana v različnih prostorninskih razredih, z razponom moči od 66 kW (90 KM) do 221 kW (300 KM). Prvi motor TSI je bil leta 2006 agregat Twincharger, ki je bil zdaj znova nagrajen; zaradi dodatnega turbopolnilnika in mehanskega kompresorja je namreč še posebej elastičen in učinkovit. TSI Twincharger je na voljo v različnih zmogljivostnih stopnjah, od 103 kW (140 KM) do 125 kW (170 KM), še vedno pa ga vgrajujejo v številne modele – Beetle, Jetta, Eos, Golf Cabriolet, Touran, Tiguan, Passat, Sharan.

Trendline, Comfortline, Highline in bodo na voljo ob začetku prodaje; do konca leta se jim bodo pridružili še modeli BlueMotion in GTI.

“International Engine of the Year Award” je tekmovanje, ki poteka vsako leto že od leta 1999, na njem pa več kot 80 specializiranih avtomobilističnih novinarjev z vsega sveta podeljuje priznanja najboljšim motorjem v različnih kategorijah.

S tem pa strategija zmanjševanja gibne prostornine še ni pri kraju: najnovejša pridobitev v družini TSI je 1,0-litrska različica z močjo 66 kW (90 KM) za novi Polo TSI BlueMotion. To je prvi enolitrski trivaljni turbo-motor z direktnim vbrizgavanjem, ki bo premierno predstavljen v drugi polovici letošnjega leta. Porabi samo 4,1 l/100 km, emisija CO2 pa znaša 94 g/km. Njegov predhodnik z enako močjo 90 KM je porabil 4,9 l/100 km (kar ustreza 113 g CO2/km). Poleg tega Volkswagen od lanskega leta ponuja tudi tehnologijo aktivnega upravljanja valjev (ACT), ki omogoča začasni izklop drugega in tretjega valja, s čimer zagotavlja dodatno zmanjšanje porabe.

Nagrado za motor 1.4 TSI je danes v Stuttgartu prevzel Carsten Helbing, vodja aplikacije EA888 in alternativnih goriv v Volkswagnovem oddelku za razvoj bencinskih motorjev. “Naši učinkoviti motorji TSI že več let dokazujejo, da je kombinacija zmanjšanja gibne prostornine, direktnega vbrizgavanja goriva in inteligentnega polnjenja recept za optimalno vozno dinamiko ter obenem za zmanjšanje emisij in porabe goriva,” je na podelitvi nagrade povedal Helbing.