Tretja generacija: Škoda Fabia

Novosti

Pri Škodi prvijo, da gre za ljubezen na prvi pogled, pri avtomobilu je dizajn tisto, kar vzbuja čustva. Tretja generacija Škode Fabie je zasnovana z drznejšim vtisom, dinamičnem in emocionalnem oblikov­nim pristopom ter s športnimi proporcionalnimi razmerji. Posebnost Fabie tretje generacije je možnost povezave vozila s pametnim telefonom, kar omogočata tehnologiji MirrorLink™ in SmartGate. Kljub […]

Pri Škodi prvijo, da gre za ljubezen na prvi pogled, pri avtomobilu je dizajn tisto, kar vzbuja čustva. Tretja generacija Škode Fabie je zasnovana z drznejšim vtisom, dinamičnem in emocionalnem oblikov­nim pristopom ter s športnimi proporcionalnimi razmerji.

Posebnost Fabie tretje generacije je možnost povezave vozila s pametnim telefonom, kar omogočata tehnologiji MirrorLink™ in SmartGate. Kljub večjemu obsegu tehnike in opreme je nova generacija modela za do 65 kg lažja in za do 17 odstotkov varčnejša od prejšnje. Najlažja Fabia tehta samo 980 kg. V značilnem Škodinem slogu nam vozilo postreže z rekordno prostornino prtljažnika in z optimalno funkcional­nost­jo, ki izhaja iz 17 domiselnih rešitev.

Škoda Fabia je za Škodo Octavio drugi najbolje prodajani model češke avtomobilske znamke. Od modelske premiere leta 1999 pa do danes je Škoda prodala skoraj 3,5 milijona primerkov Fabie (stanje na dan 31. 8. 2014).

skoda-fabia-3-generacije

Škodin dizajn

Z dizajnom nove Škode Fabie se nadaljuje evolucija Škodinega oblikovalskega sloga,” je povedal dr. Frank Welsch, Škodin direktor tehničnega razvoja. “To je Škodin prvi serijski avtomobil, ki se ponaša z oblikovnimi elementi študije VisionC. “S športnimi proporcional­nimi razmerji se Škoda Fabia predstavlja v sodobni, drzni in sveži podobi. Vanjo smo vdelali tudi del genetskega zapisa naših rally modelov in tako je nastala Fabia z najbolj emocionalno podobo vseh časov,” je povedal dr. Welsch.

ozadje-fabia

Udobno podvozje

Zasnova novega podvozja Škode Fabie zdaj zagotavlja še več udobja in optimalno stabilnost pri vožnji. S precizno usklajenim delovanjem novega elektromehanskega krmiljenja, z novimi motorji in novo konstrukcijo vpetja motorja so razvojni inženirji občutno izboljšali celotno nastavitev podvozja. Nenazadnje ima novi model za 30 mm širši kolotek spredaj in zadaj ter za 5 mm daljšo medosno razdaljo. Sama konstrukcija nove Fabie temelji na modularnem sistemu, za katerega so v dobršni meri uporabljene tehnologije iz MQB, npr. motorji, elektromehansko krmiljenje in velik del električnih komponent (električna arhitektura (med drugim krmilniki), kombinirani instrument ter multimedijski in asistenčni sistemi).

Varnostni sistemi

Za novo Škodo Fabio so na voljo najsodobnejši varnostni sistem, ki so se do sedaj vgrajevali predvsem v vozila višjih segmentov. Opcijski Front Assistant z integrirano mestno funkcijo zaviranja v sili, ki vozilo samodejno upočasni do zaustavitve, zmanjšuje tveganje naletnih nezgod.

Večnaletna zavora v primeru nezgode vozilo avtomatsko zavira, da ne bi prišlo do nadaljnjih trčenj. Sistem Driver Activity Assistant zazna, če voznik postaja utrujen. Z novim omejevalnikom hitrosti (Speedlimiter) lahko avtomatsko omejite predhodno nastavljeno hitrost. Pri speljevanju navkreber vam bo v pomoč funkcija Hill Hold Control. Poleg tega je nova Fabia za države EU opremljena s serijskim elektronskim nadzorom tlaka v pnevmatikah. Za varno vožnjo skozi ovinke bo poskrbela serijska funkcija XDS+ (prečna zapora diferenciala), ki je nadgradnja funkcije elektronske zapore diferenciala.

Udobje med vožnjo

Za Škodo Fabio je zdaj prvič v ponudbi sistem za avtomatsko odklepanje in zagon vozila KESSY (Keyless-Entry-Start-and-Exit-System). Prav tako je za ta model premierno v ponudbi parkirni sistem s senzorji na sprednjem in zadnjem odbijaču. Ta opcija je bila doslej pri Fabii na voljo samo za zadnji del vozila.

Za optimalno vidljivost skrbi sistem Rain-Light Assistant, ki ima integrirana senzorja za dež in osvetljenost. Senzor za dež samodejno uravnava intervale brisanja, senzor za osvetljenost pa glede na svetlobne razmere avtomatsko vklaplja in izklaplja zasenčene luči. Premierno je v Škodo Fabio vgrajeno novo elektromehansko servokrmiljenje, tako imenovani C-EPS (Column-Electric Power Steering), ki nadomešča dosedanje elektrohidravlično servokrmiljenje ter prispeva k nižji masi in prihranku na gorivu.

notranjost-fabia

17 domiselnih rešitev

Nova Škoda Fabia navdušuje s prostornostjo in dodatno izboljšano funkcionalnostjo. Zanjo je v ponudbi 17 domiselnih rešitev.

V Fabii je novost naslednja oprema: strgalo za led pod loputo rezervoarja za gorivo, multimedijsko držalo v vdolbini za pijačo spredaj, poseben predal za varnostni brezrokavnik v voznikovih vratih, koš za odpadke na notranji strani vrat, mrežasta žepa na notranji strani sprednjih sedežev, držalo za 0,5-litrske plastenke v zadnjih vratih ter sistema MirrorLink™ in SmartGate. Poleg tega je v sovoznikovem predalu prvič vgrajeno tudi držalo za 1,0-litrsko plastenko.

Pozabiti pa seveda ne smemo že uveljavljenih rešitev, kot so različna držala, nosilci, kaveljčki in mreže v prtljažniku.