TOP: BMW M6 Gran Coupe

Aktualno, Novosti

BMW M6 Gran Coupé je vizija uravnoteženosti in samozavesti, ki združuje najvišjo zmogljivost s privlačno estetiko in luksuzno eleganco. Novega paradnega konja BMW M GmbH poganja visoko zmogljiv motor V8 s tehnologijo M TwinPower Turbo in 412kW (560 KM), ki  požene BMW M6 Gran Coupé od 0 do 100km/h v 4,2 sekunde. Oblika: lepota veličastne […]

BMW M6 Gran Coupé je vizija uravnoteženosti in samozavesti, ki združuje najvišjo zmogljivost s privlačno estetiko in luksuzno eleganco. Novega paradnega konja BMW M GmbH poganja visoko zmogljiv motor V8 s tehnologijo M TwinPower Turbo in 412kW (560 KM), ki  požene BMW M6 Gran Coupé od 0 do 100km/h v 4,2 sekunde.

Oblika: lepota veličastne moči

Specifični Hallmark M oblikovni elementi, neposredno povezani s tehničnimi potrebami – kot so potrebe po hlajenju, geometrija šasije, uravnoteženost mase in aerodinamika – ponujajo jasen vpogled v zmogljivost BMW M6 Gran Coupé. Sprednji del avtomobila krasijo velike odprtine za zrak, osnovni LED žarometi s prilagodljivim snopom luči in M ledvičke, ki so bile oblikovane posebej za ta model. Ob pogledu iz strani se prvi štirivratni Coupé iz serij BWM M GmbH jasno razlikuje od BMW M6 Coupé zaradi zadnjih vrat in 113 milimetrov daljše medosne razdalje. Nizka linija strehe, ki se gladko steka v zadek, kovana linija – ki poteka preko vratnih kljuk – in stranska okna, ki se raztezajo globoko v C-stebričke, poudarjajo dinamično razpotegnjeno silhueto.

bmw m6 grand coupe 2013

Izrazito široki oboki koles usmerijo pogled na širino koloteka, ki je specifična za BMW M6 Gran Coupé. Osnovni paket BMW Individual High-gloss Shadow Line ter ekskluzivna 20-palčna M lahka aluminijasta platišča v obliki Double-spoke poudarijo videz vozila, ki ga dopolnjuje še ena M značilnost – dvojne izpušne cevi, ki se nahajajo na zunanjih robovih zadnjega odbijača. Prav tako pa je tu tudi difuzor iz CFRP, ki je vgrajen v zadnji odbijač in optimizira pretok zraka preko podvozja avtomobila.

Izjemno lahek in impresivno močan visokotehnološki material je uporabljen tudi pri izdelavi strehe. Vidna karbonska struktura deluje tu kot privlačen element, kot to velja tudi za dinamično vdolbino na sredini strehe. Vdolbina je stilistično povzeta v notranjosti avtomobila, kjer je osrednji predel stropne obloge Alcantara v barvi Anthracite usnjen.

S posnemanjem harmonične mešanice športne zmogljivosti in elegantnosti oblike zunanjosti edinstven kokpit M združuje stil športnega avtomobila s prostornostjo in luksuznim ambientom. Za voznika in sovoznika sta tu športna sedeža M z integralnimi vodili za varnostni pas. Osnovna specifikacija BMW M6 Gran Coupé prav tako vključuje oblazinjenje v usnju Merino z razširjenimi elementi. Zadnji del potniške kabine je na voljo z dvema ali tremi sedeži, katerih nasloni se lahko razdelijo in zložijo v razmerju 40:60 za povečanje prostornine prtljažnega prostora iz 460 na zavidljivih 1.265 litrov.

Motor V8 s tehnologijo M TwinPower…

Motor V8 s tehnologijo M TwinPower Turbo proizvede 412 kW (560 KM). Napredna tehnologija avtomobila vključuje par turbinskih polnilnikov z dvojno spiralo, zbiralnik izpušnih plinov Cross-bank, sistem neposrednega vbrizgavanja goriva HPI, spremenljivo krmiljenje ventilov VALVETRONIC in stalno spremenljivo krmiljenje odmičnih gredi dvojni VANOS. 4.395 cm3 enota ponuja največji navor 680 Newton metrov med 1.500 in 5.750 vrt/min, medtem ko se največja moč razvije med 6.000 in 7.000 vrt/min. Največja vrtilna frekvenca motorja znaša 7.200 vrt/min. BMW Gran Coupé se požene od 0 do 100 km/h v 4,2 sekunde in nadaljuje s pospeševanjem vse do elektronsko omejene največje hitrosti 250 km/h (305 km/h pri izbiri M Driver’s Package v sklopu dodatne opreme). Povprečna poraba goriva po evropskem testnem krogu znaša 9,9 litra na 100 kilometrov, medtem ko vrednosti emisij CO2 dosegajo vrednost 232 gramov na kilometer.

Za prenos moči skrbi 7-stopenjski menjalnik M Double Clutch Transmission z Drivelogic. Elektronski sistem za upravljanje menjalnika zagotavlja ustrezno izbiro prestave za optimalno vlečno silo. Prav tako ponuja vozniku funkcijo Launch Control za maksimalno pospeševanje, Low Speed Assistance za dodatno udobje in funkcijo Auto Start-Stop za večjo učinkovitost.

Pri posebno dinamičnem pospeševanju iz zavojev, kot tudi pri zahtevnih cestnih in vremenskih razmerah razporedi aktivni diferencial M na zadnji premi moč motorja med posamezna kolesa za največjo vlečno silo. Elektronsko krmiljeni več-kolutni diferencial z omejenim zdrsom deluje v povezavi s sistemom DSC (elektronski nadzor stabilnosti) in hitro ter natančno razporedi pogon med desno in levo zadnje kolo glede na dane razmere.

Tehnologija šasije, razvita za M specifikacije

Kot integralna zadnja prema ima tudi sprednja prema z dvojnim prečnim vodilom specifično kinematiko in komponente iz kovanega aluminija. Nosilni elementi šasije, ki uporabljajo velike panele za zagotavljanje dinamičnih sil, so enakomerno razporejeni preko karoserije. BMW M6 Gran Coupé v sklopu osnovne opreme vključuje specifično M različico sistema za elektronski nadzor blažilnikov in hidravlično krmiljenje z zobato letvijo s spremenljivim razmerjem s funkcijo M Servotronic.

Namesto osnovnega visokozmogljivega kompozitnega zavornega sistema se BMW M6 Gran Coupé lahko opremi tudi s karbonsko-keramičnimi M zavorami. Izdelani iz novega tipa keramike s kompozitom iz karbonskim vlaken se zavorni koluti ponašajo z večjo odpornostjo na vročino, nižjo maso in izjemno trpežnostjo. Okoli prestavne ročice na sredinski konzoli BMW M6 Gran Coupé se nahajajo krmilni gumbi, s katerimi se konfigurira vse prilagodljive funkcije pogona in šasije glede na lastne želje. Način DSC, karakteristike zmogljivosti motorja, karakteristični diagram elektronskega nadzora blažilnikov, odzivnost M Servotronic in program za prestavljanje M DCT Drivelogic se lahko izbirajo posamično. Tako lahko voznik sestavi podrobno nastavitev in jo shrani na enega izmed dveh gumbov M Drive na multifunkcijskemu volanu.

Ekskluzivna in individualna paleta opreme

Osnovna oprema BMW M6 Gran Coupé vključuje 20-palčna M lahka aluminijasta platišča, ogrevanje voznikovega in sovoznikovega sedeža, avtomatsko zatemnitev zadnjega in zunanjih ogledal, alarmni sistem in radio BMW Professional z Hi-Fi ozvočenjem. V sklopu dodatne opreme je namesto osnovne 2-področne klimatske naprave na voljo 4-področni sistem z nadzorno ploščo v zadnjem delu potniške kabine. Med drugimi poudarki dodatne opreme so M multifunkcijski sedeži, ogrevanje zadnjih sedežev, komfortni sistem dostopa, ogrevan volan, avtomatska funkcija Soft Close za vrata, električno vodeni avtomobilski ščitniki proti soncu, nova generacija navigacijskega sistema Professional in vrhunski sistem prostorskega zvoka Bang & Olufsen.

BMW M6 Gran Coupé prav tako vključuje številne elemente BMW ConnectedDrive, kot so na primer specifičen M BMW Head-Up projektor, nadzor razdalje pri parkiranju, kamera za pomoč pri vzvratni vožnji, pomočnik za dolge luči, prikaz omejitve prihodnosti, sistem za opozarjanje na nenamerno menjavo voznega pasu, sistem za opozarjanje na zapustitev voznega pasu, Surround View in BMW Night Vision s funkcijo prepoznavanja oseb. Stranke lahko tudi integrirajo svoj Apple iPhone ali druge pametne telefone v avtomobil in uporabljajo internetne storitve med vožnjo.