Malo, črno, strupeno

Peugeot, Testi

Peugeot 206 že nekaj let sodi med najbolj priljubljene avtomobile v svojem razredu. Da pa se nad avtomobilom ne bi navduševala le mestna in ženska klientela, so ga Francozi predstavili tudi v obliki, ki spodbuja…

Peugeot 206 že nekaj let sodi med najbolj priljubljene avtomobile v svojem razredu. Da pa se nad avtomobilom ne bi navduševala le mestna in ženska klientela, so ga Francozi predstavili tudi v obliki, ki spodbuja močnejši utrip srca pri športnih navdušencih. Ne, ne gre za nedolžne športe, kot sta drsanje na ledu ali morda bowling, temveč za prvenstvo v rallyju, kjer je Peugeot že nekaj časa zelo uspešen. Leta 2000 in 2001 je pobral celo konstruktorski naslov.

Zmerni športni dodatki

Glavne na zunaj opazne značilnosti so 17-palčna lita platišča s športno optiko, zadnji strešni spojler in dvojna izpušna cev. 206 RC deluje po zaslugi nekoliko znižanega podvozja športno in samozavestno, zelo lepo pa se mu poda tudi črna barva. Zanimivo, da kljub svojim letom karoserija še vedno deluje dokaj sveže, inženirji pa so pri testni različici uspeli ustvariti kompromis med zmernostjo na eni in nezgrešljivim športnim karakterjem na drugi strani. Kljub temu, da gre za enak avtomobil, se 206 RC v Veliki Britaniji imenuje peugeot 180 GTi.

Vonj po adrenalinu

V potniški kabini vabijo školjkasti športni sedeži, ki vozniku in sopotniku nudijo zelo dober oprijem, pohvalna pa je tudi njihova čvrstost in solidna ergonomska zasnova. Tudi sicer je počutje v RC-ju prijetno, za razliko od običajnih različic armaturno ploščo krasijo aluminijasti vložki, zaradi česar je ta tudi bolj pregledna. Nekaj kovine najdemo še na vrhu prestavne ročice in pedalih, prijetne na oko in otip pa so tudi prevleke iz žlahtne alcantare na sedežih, vratih in sovoznikovem predalu. S kromom obrobljeni okrogli merilniki so dobro čitljivi, pri stikalih je vse po starem, le usnjen volanski obroč zaradi odebeljenosti na pravih mestih izstopa po dobri oprijemljivosti. Čeprav prostora ni na pretek, je ta solidno izkoriščen, zato ne manjka niti priročnih odlagalnih mest.

Zmogljiv in žejen motor

Po prodajnih statistikah zelo uspešnega peugeota 206 v različici RC poganja dvolitrski štirivaljnik s po štirimi ventili na valj, ki zmore 130 KW/177KM. Že pri nizkih vrtljajih ne skopari z željo po nekoliko močnejšem priganjanju, nad 3000 obratov v minuti pa se pravo veselje šele začne. Njegov največji navor znaša 202 Nm pri 4.750 obratih v minuti, solidna prožnost pa omogoča lagodno križarjenje z malo prestavljanja. Pa vendarle se je z malim športnikom najlepše peljati hitro. Motor sicer ob priganjaju zvočno ne skriva svoje prisotnosti, kar je seveda razumljivo in celo zaželjeno, zato mu pri orkestraciji pomaga športna izpušna cev z dvojnim zaključkom. Rezultat je rezek zvok s prevlado nizkih tonov, ki ne pušča dvoma o poreklu malega, a strupenega peugeota. Za učinkovito ustavljanje skrbi zelo lahek in učinkovit zavorni mehanizem podjetja ContiTeyes iz Frankfurta. Pri Peugeotu obljubljajo povprečno porabo v višini 8,6 l, kar je seveda nekoliko utopično, še posebej, če ostanemo zvesti filozofiji malega dirkalnika. Nam jih je uspelo nameriti 11,5.

Nepopolno, a uživaško

Zaradi kombinacije motorja, ki se rad vrti in športno čvrstega podvozja, se mali lev najbolje počuti na zavitih podeželskih cestah. Če z njegovimi 177 konjskimi silami v ovinkih pretiravate, hitro na pomoč priskoči serijski elektronski nadzor stabilnosti. Najvišja hitrost, ki jo doseže, je 220 km/h, do hitrosti sto kilometrov na uro pa boste z njim potrebovali 7,4 sekunde. Ob tem je potrebno kar hitro in grobo prestavljanje, saj se petstopenjski menjalnik kljub lahkotnosti rad zatakne, izbirčni pa se bodo pritoževali tudi nad nenatančnostjo prestavne ročice. Čeprav je občutek boljši kot pri »ljudskih« dvestošestkah, ostaja menjalnik tipično francosko nenatančen. Prva prestava je zelo dolga, z njo je mogoče doseči 66 km/h, pogrešamo pa šesto, ki bi užitkom v vožnji omogočila dodatne točke. Nekoliko boljši je volanski mehanizem, ki ugaja s svojo solidno natančnostjo in športnemu duhu primerno obliko, čeprav ga je mogoče nastavljati le po višini. Položaj za volanom bi zato težko označili za idealnega.

Za konec

206 RC je torej majhen, a strupen avtomobil. Med njegove prednosti zagotovo sodijo okretnost in zmogljiv agregat, ki ne skriva svoje želje po močnejšem priganjanju. Karoserija je pregledna, podvozje športnemu poreklu na ljubo čvrsto, voznik in sopotnik pa bosta vesela predvsem zelo dobrih, športno ukrojenih sedežev, malo manj pa ne najboljšega položaja za volanom. Pogrešali smo tudi varnostne zavese za zaščito glav potnikov, kar gre pripisati njegovi iztekajoči se življenjski dobi. Klub pomanjkljivostim pa 206 RC ostaja uspešen poskus malega, a brezkompromisnega športnika, ki vas bo olajšal za 4.460.000 tolarjev.

Foto: Miloš Milač