Najmočnejši megane ni športnik

Renault, Testi

Renault ima z meganom visoke cilje v segmentu C, kamor so sprva ponudili tri in petvratno različico. Tokrat smo preizkusili renault megane 2,0 16V dinamique-luxe v različici s tremi vrati, ki so ga Francozi poimenovali…

Renault ima z meganom visoke cilje v segmentu C, kamor so sprva ponudili tri in petvratno različico. Tokrat smo preizkusili renault megane 2,0 16V dinamique-luxe v različici s tremi vrati, ki so ga Francozi poimenovali coupe. Trivratna karoserija deluje bolj dinamično kakor petvratna, vendar so dolga vrata skoraj edini pridih kupeja. To je tudi trenutno najmočnejši megane, ki se je na našem testu izkazal kot solidno motoriziran, a ne kot športen avtomobil.
Coupe pomeni tri vrata, ne kupe
Prvi dve karoserijski različici, s katerima je na trg prišel novi megane, sta petvratni berline in trivratni coupe. Vendar je megane coupe druge generacije precej manj kupejevsko oblikovan kakor prejšnji. V bistvu je običajna trivratna kombilimuzina, na obliko kupeja nakazujejo le dolga vrata na vsaki strani in polkrožno spuščajoča se zadnja bočna stekla. Sicer pa je sama silhueta avtomobila nezgrešljivo meganova, z navpičnim zadnjim steklom in velikimi lučmi na zadku, razpoznavnim in precej manj ekstravagantnim sprednjim delom in z dinamično dvigajočo se bočno linijo.

Solidno motoriziran, a ne športen
V testnem meganu je bil vgrajen trenutno najmočnejši motor, 2,0-litrski bencinski štirivaljnik s po štirimi ventili nad vsakim valjem. Največja moč 136 KM doseže pri 5.500 vrtljajih, največji navor pa znaša 191 Nm pri 3.750 vrtljajih motorne gredi. Renault megane je s tem pogonskim agregatom popolnoma solidno motoriziran, a od najmočnejšega megana smo vseeno pričakovali več poskočnosti, nekoliko več športnega navdiha. Več športnosti bo ponudil megane s hišnim štirivaljnikom enake gibne prostornine, a podprt s turbinskim polnilnikom. K nam pride prihodnje leto in bo razvijal okoli 200 KM.

V ovinkih se izkaže podvozje
Moč se na sprednji kolesni par prenaša preko solidnega šeststopenjskega ročnega menjalnika s precej dolgo in varčevalno usmerjeno zadnjo prestavo. Testna poraba 9,1 litra je ob precej težki desni nogi dober podatek, z nekaj pazljivosti pa je lahko še nižja. Sicer pa megane s tem motorjem od nič do sto kilometrov na uro pospeši v 9,2 sekunde, največja hitrost pa znaša 200 kilometrov na uro. Motor se izkaže s solidno prožnostjo, manj pa ima veselja do priganjanja v visoke vrtljaje Ob hitrejši vožnji skozi zavoje se izkaže podvozje, saj avtomobil dovolj dolgo ostaja nevtralen. Ob pretiravanju s hitrostjo najprej začnejo oddrsavati zadnja kolesa, a jih kmalu ukroti elektronski sistem za zagotavljanje stabilnosti ESP, ki pa ga je potrebno dokupiti s spiska dodatne opreme (151.700 SIT).

Solidna prostornost potniške kabine, manj prtljažnika
V kabini prevladuje znano vzdušje, armaturna plošča pa je v celoti iz črne in precej kvalitetne plastike. Sprednji sedeži se ponašajo z dovolj dolgim sedalnim delom in dolgim vzdolžnim pomikom, tako da je na njih dovolj prostora tudi za višjerasle. Prostornost zadaj je glede na konkurente nekoliko bolj radodarno odmerjena, zaradi trivratne zasnove pa je dostop do tja težji kot pri petvratni različici. Sicer pa so vrata zelo dolga, tako da z vstopanjem na sprednje sedeže ni nobenih težav, vendar so zato manj praktična na ozkih parkiriščih. Prtljažni prostor ni ravno vzor prostornosti, kar je davek na zunanjo obliko. Pohvaliti velja številne predale za drobnarije.

Bogata serijsko vgrajena varnostna in druga oprema
Raven opreme je v različici dinamique-luxe bogata, saj poleg električnega pomika stekel, vzvratnih ogledal, klimatske naprave s hlajenim predalom pred sopotnikom in 16-palčnih platišč iz lahke litine ponuja tudi popolno varnostno opremo. Poleg protiblokirnega zavornega sistema ABS še dve sprednji zračni blazini, bočni zračni blazini spredaj in varnostni zavesi, ki v primeru trka ščitita glave potnikov tako spredaj kot tudi zadaj, dokupiti pa je mogoče še stranski zračni blazini za zaščito potnikov na zadnji sedežni klopi (59.500 SIT). V povezavi vseh naštetih varnostnih komponent in čvrste karoserije je renault megane druge generacije tudi prvi avtomobil v svojem segmentu, ki je na crash testu dosegel pet zvezdic.

Turbodizel je boljša izbira
Renault megane 2,0 16V dinamique-luxe se je tako na našem testu izkazal kot solidno motoriziran, a ne ravno športen avtomobil. Raven opreme je bogata, testni megane pa je bil opremljen še z električno pomično stekleno streho (205.000 SIT). Pri Renaultovih trgovcih takšen megane brez dodatne opreme velja 4,3 milijona tolarjev, vendar je izjemno zanimiva alternativa tudi turbodizelsko gnana različica z enako opremo, ki je sicer za 180 tisočakov dražja in nekoliko šibkejša (120 KM), a zaradi večjega navora (270 Nm) v vožnji bolj dinamična. Ob tem je megane s turbodizelskim motorjem na testu porabil skoraj tri litre na sto kilometrov manj, tako da se tudi razlika v nabavni ceni precej hitro povrne s prihrankom pri gorivu.

Besedilo: Anže Jamnik
Foto: Miloš Milač