Ko sosedje obmolknejo

Fiat, Testi

Po dolgih letih premora se Fiat vrača v višji razred vozil s Cromo, ki nima prav nič skupnega s svojo predhodnico. Oblikovno, kot vsak drugi Fiat je tudi Croma dovršena, linije lepe, tekoče in delujejo…

Po dolgih letih premora se Fiat vrača v višji razred vozil s Cromo, ki nima prav nič skupnega s svojo predhodnico. Oblikovno, kot vsak drugi Fiat je tudi Croma dovršena, linije lepe, tekoče in delujejo aristokratsko. Motor ne odstopa, 150 konjskih moči (110 kW) je ravno prav za 1,6 tone težak avtomobil, kjer je tudi cena temu primerna – 6,7 milijona tolarjev.

Že dejstvo, da je pri oblikovanju nove 4,8 metra dolge Crome imel prste vmes Giorgetto Giugaro pomeni, da avtomobil ne bo ostal nepomemben ter neoseben. Avtomobil je eleganten, linije so čutne, kot piš vetra, potegnjene skozi avtomobil. Sprednja kromirana maska ter dve črti potegnjeni vsaka k sebi skozi motorni pokrov na človeka delujeta pomirjevalno, a hkrati vzburljivo ter z željo po vožnji takšnega avtomobila. Kromirane kljuke na vratih, zatemnjena zadnja stranska stekla in zadnje steklo ne puščajo nikogar ravnodušnega. Zadek je zajeten z zanimivim dizajnom zadnjih žarometov, ki so dovolj veliki oziroma vidni v megli. Sedemnajst palčna lita platišča zaključujejo celoten dizajn avtomobila, ki je teoretično visok, kar pa je dobro, ko sedemo v notranjost.

Notranjost: »Italijanska šlamparija.« Ne! Dovolj je teh fraz, ki jih govorijo nepoznavalci predvsem pa tisti, ki v bistvu nikoli niso vozili Italijanskega avtomobila. Na dotik mehka plastika na armaturni plošči ne kaže cenenosti. Tri-kraki, usnjeni, multifunkcijski volan je ravno pravšnje velikosti nastaljiv po višini in globini. Med sprednjima sedežema je prostorna sredinska konzola, kamor vstavimo tudi »ključ« preden zaženemo motor, zraven je še trilitrski, hlajen prostor, ki poskrbi za vedno hladno pijačo na daljših potovanjih. Pregledna armaturnaplošča v kateri se nahaja tudi usnjena prestavna ročica vsebuje avtoradio z možnostjo predvajanja zgoščenk in zapisov v obliki MP3, vse skupaj je v bordojsko rdeči obrobi. Sedeži in vratne obloge so iz mikrotkanine Castiglio, kar omogoča dihanje materialov in udobnost. Zlata vredna je nastavitev voznikovega in sovoznikovega sedeža v ledvenem delu, kar bodo cenili predvsem ljudje s težavami v hrbtenici. Samodejna dvopodročna klimatska naprava omogoča različne želje po toploti oziroma ohladitvi.

Sedenje zadaj je razred zase, kljub temu da je Croma registrirana za prevoz petih oseb bo tisti zadaj na sredini malo trpel. Kar je slabo ampak je tudi dobra stran tega, saj bosta ostala dva zadaj uživala v vožnji pa četudi sta veliko večje rasti ali močnejše postave. Prostora je dovolj. Tu so še tri-točkovni priključki Isofix za najmlajše. Nezaželjen pogled v notranjost ovirata stranski zavesici, kjer lahko zadnjo klop delite v razmerju 60/40 oziroma jo čisto zložite. Prostornina prtljažnika znaša solidnih 500 litrov ob možnosti povečave na 1610 litrov. Sistem Abrakadabra dno prtljažnika poviša na raven sedal, hkrati pa spodaj ustvari 16 centimetrov visok skriven prostor.

A to je dizel? Se vprašam med potjo domov, kajti zvok motorja ni prav nič »traktorski«, ob pospeševanju se le prijetno sliši turbinski polnilnik, ki vase žejno srka zrak. Elektrohidravlično servokrmilo omogoča lahkotno upravljanje 1,6 tone težke Crome. Električnih pomagal je več kot dovolj, ABS in EBD pomagata pri zaviranju, vožnjo skozi zavoje lajšajo ESP, ASR, MSR in HBA. Izpostaviti velja pomagalo Hill Holder, ki omogoča enostavno speljevanje na klancu, saj se zavora sprosti šele po nekaj sekundah, kar nam omogoča počasno oziroma lenobno prestavljanje našega desnega stopala z zavore na pedal za plin. Senzorji zadaj poskrbijo, da bodo odbijač Crome ter ostalih avtomobilov ostali celi pri še tako nerodnem vozniku. 1,9 litrski MultiJet s sto petdesetimi konjskimi močmi ob močnem pospeševanju voznika potisne globoko v sedež. Prestave so tekoče in idealno razporejene, tako da v šesti prestavi pri 150 km/h znaša poraba približno 5,5 litra na sto prevoženih kilometrov.

Predalčkanje komu je namenjena Croma je nehvaležno delo in tudi nepotrebno.Opreme so tri; Active, Dynamic in naša testna z opremo Emotion v kateri jaz osebno ne bi rad prevažal otrok, ki bi po sedežih razdrobili čips, razmazali »šmrkelj« in podobno dalje. Croma 1,9 MultiJet Emotion je odličen avtomobil k temu primerno ceno 6,7 milijona tolarjev. Kdor je veliko na poti in ima denar, naj si jo privošči, kajti skrbi čez kakovost so tu povsem odveč. Verjemite, sosedje bodo poželjivo gledali na vaše dvorišče.

Cena osnovnega modela: 5.490.000,00 SIT

Cena testnega modela: 6.690.002,00 SIT