Mali veliki frajer

Testi, Volkswagen

Od letošnjega leta je Lupa zamenjal Fox (lisica), ki želi s svežino, majhnostjo a kljub temu velikostjo seči v srce novim kupcem. Seveda pri Volkswagenu stavijo tudi na tradicionalno kakovost in vzdržljivost. Dejal bi, da…

Od letošnjega leta je Lupa zamenjal Fox (lisica), ki želi s svežino, majhnostjo a kljub temu velikostjo seči v srce novim kupcem. Seveda pri Volkswagenu stavijo tudi na tradicionalno kakovost in vzdržljivost. Dejal bi, da dobite z nakupom novega Foxa dober paket, vreden svojega denarja (že za dobra dva milijona tolarjev), vendar mu manjka le nekaj, odločen in zanimiv dizajn.

Ni ravno največja slabost tega avtomobila oblika, a vseeno se bodo težko našli kupci, ki bodo kupili Foxa zaradi navdušenja nad obliko. Pogled nanj vedno asociira na žival lisico ali lisjaka, če želite. Ali preprosto oblikovane halogenske luči pod gladkim steklom ter sprednja maska ali dobra reklamna kampanja sta vzrok za to asociativnost. Sprednja maska je po zgledu novih Volkswagenovih modelih lepo speljana skupaj s sprednjim odbijačem, ki je v isti barvi kot karoserija. Bočne linije želijo biti preproste in elegantne, vendar se sprednje na motornem pokrovu zaključujejo višje kot zadnje pri lučeh ali zadnji stekleni površini. Zadek je samovšečno visok ter najbolj simpatičen del avtomobila z majhno pomankljivostjo. Zadnje luči so namreč premajhne in se v primeru goste megle slabo vidijo. Ogledali sta tudi v barvi karoserije ter dovolj veliki za vpogled nazaj. Z dolžino 3828 cm je Fox potihoma prilezel v Polov razred, nakar bi lahko rekli, da Polo v Golfovega. Ključ s katerim lahko Foxa daljinsko zaklenite je majhen, vendar se ne zapira jekleni del v plastični del kot pri večjih modelih, mogoče sem samo razvajen, vendar se ga ne da odkleniti oziroma zakleniti pri oddaljenosti od avtomobila več kot 15 metrov.

O notranjosti Foxa je škoda izgubljati besed, vse je natančno s kakovostno plastiko! Plastika ne deluje ceneno, večinoma je v črni barvi razen ročic za odpiranje vrat ter okrasne letve na osrednji konzoli, ki sta imitacija aluminija. Volanski obroč je relativno majhen ter štirikrak, možno ga je nastaviti po višini in globini. Pred njim sameva le ena velika številčnica, ki prikazuje kilometre na uro, na levi majhen obratomer, desno števec stopnje bencina v rezervoarju. Zanimiva je izvedba za nekadilce, ki ima namesto vžigalnika za cigarete vtičnico. Doplačljiva klimatska naprava je s svojimi gumbi na dnu armaturne plošče, kjer jo zakriva prestavna ročica, ko je v prvi, tretji in peti prestavi rahlo moteča. Raznih odlagalnih površin je v tako majhnem avtomobilu ogromno, najbolj opazna je največja, ki se razprostira čez celo armaturno ploščo. Držal za pijačo nisemštel, katerih je ogromno, sta pa zanimivi dve na sredini zadnje klopi. Seveda je avtomobil mogoče registrirati le za štiri osebe, ki pa se v avtomobilu dobro počutijo. Za voznika in »sovoznika« to sploh ni vprašanje, na dolgih poteh bi bila tečna samo zadnja potnika, ki bi se želela zaustaviti na vsakem počivališču, kjer bi si lahko malo pretegnila kosti. Sedeži so z zanimivim črtastim vzorcem, ki spominja na črtno kodo. Za ta razred 260 litrov velik prtljažnik ostaja v povprečju.

Bencinski 1,4 litrski motor idealno pristaja tono težkemu Foxu, saj je razmerje med prostornino motorja ter težo avtomobila tako idealno, da je najnižja poraba lahko tudi 5,6 litra na 100 prevoženih kilimetrov. ABS na spolzkem cestišču dobro opravlja svoje delo, zakaj to pravim, ker sem ravno danes imel priložnost videti, kako so se novemu Mitsubishiju Carismi zadnja kolesa, kljub ABS-u, blokirala ter tako je zaključil svojo pot v žičnati ogradi. Avtomobil prenaša moč na cesto preko pet stopenjskega ročnega menjalnika z dvozgibnimi polosmi na 14 palčna prednja kolesa. Obračalni krog je povprečen, velik nekaj manj kot 11 metrov. Že pri 120 km/h začne Fox tuliti kot velik, močno se sliši tudi šum vetra, zato mu bolj diši mestna vožnja, kjer je motor dovolj prožen za dinamično vožnjo med parkiranimi vozili, križišči ter krožišči, ki jih je čedalje več na naših cestah. V zavojih deluje dovolj trdno, ampak seveda pri primernih hitrostih, za hitrejše pač ni namenjen. Izpostaviti je potrebno menjalnik, ki je natančen s kratkimi hodi – Nemec pač.

Fox ni za vsakogar, kupijo naj si ga tisti, ki potrebujejo zase malega avtomobilčka, ki jih bo razvajal s svojo velikostjo. Všečnost dizajna ostaja v presojo vsakemu posamezniku, navsezadnje če ga lepo nežno pogledate, vas bo nazaj pogledal kar navihano.

Tehnični podatki

Motor

1390 cm3

Moč (KM/kW)

75/55

Prostornina prtljažnika

260/1016 l

Posoda za gorivo

50 l

Maksimalna hitrost

167 km/h

0 – 100 km/h

13,0 s

Poraba goriva

8,7/5,6/6,7

Izpust CO2

161-163 g/km

Masa praznega vozila

1012 kg

Cena osnovnega vozila

1.819.507,00 SIT

Cena testnega vozila

2.247.172,00 SIT