Dober, boljši, najboljši

Renault, Testi

Nisem si mogel pomagati, da ne bi odbrzel v bližnji salon Renaultovih vozil TPV Avto Brežice in si sposodil za kratek čas novega Clia tretje generacije. Leta 1990 je na ceste zapeljal prvi Clio, že…

Nisem si mogel pomagati, da ne bi odbrzel v bližnji salon Renaultovih vozil TPV Avto Brežice in si sposodil za kratek čas novega Clia tretje generacije. Leta 1990 je na ceste zapeljal prvi Clio, že dolgo je tega, dovolj, da so uspeli v tem času prodati več kot 8,8 milijonov teh avtomobilčkov B segmenta. Spomnite se prvega Clia s tistim športnim volanskim obročem. Seveda me je tudi pri tem Cliu zanimal volan. Udoben in lepo oprijemljiv, vendar lepo po vrsti.

V roke sem dobil ključe trivratnega Clia z dizelskim agregatom (dCi) prostornine 1461 cm3 , ki premore sedemdeset konjskih moči s paketom Expression Confort. Naj omenim le nekaj opreme, ki jo vsebuje ta paket: ABS, samodejni vklop vseh štirih utripalk ob močnem zaviranju, štiri varnostne blazine z možnostjo izklopitve sovoznikove, potovalni računalnik, nastavitev volanskega obroča po višini, električni pomik stekel, varnostni zavesi, bralna lučka za sovoznika,…

Največji vtis name je naredilazunanjost. Končno sem si priznal, da so lahko slike zelo zavajujoče ter varljive. Velike sprednje luči, »nabildan« zadek nista (meni) obetala nič dobrega. Zmota! V živo daje povsem drugačen vtis. V primerjavi s starim Cliom, katerega mimogrede Revoz iz Novega Mesta še izdeluje, je novi izrazito bolj dinamičen. Sprednja maska ima bolj všečno oblikovane odprtine za zrak. Logotip je rahlo ugreznjen v motorni pokrov. Bočna linija trivratnega Clia se nadaljuje dinamično. V oko pade črta, ki se začne nad sprednjimi kolesi ter konča pri zadnjih žarometih, hkrati pa vizualno razširi avtomobil. Zadek zaključuje začetek. S prirastkom skoraj dvajsetih centimetrov je novi model velik dobrih 3,9 metra in z medosno razdaljo 2,57 metra.

V notranjosti niti ne preseneti lepo oblikovan ter oprijemljiv volan, ki je očitno postal tradicija Cliov. Sedeži so udobni, mogoče s premalo bočnega oprijema, vendar ne pozabimo, da je takšen avtomobil namenjen predvsem mestni vožnji, ne dirkanju. Vstopanje na zadnjo klop je tipično za majhne avtomobile uteženo. Ljudje s problemi v hrbtenici se bodo zelo težko prebili do zadnje klopi, prosim, prizanesite jim, naj sedijo spredaj. Armaturna plošča ne preseneča s kakšnimi večjimi pomankljivostmi. Vse je na mestu, gumb za vse štiri utripalke je na vidnem mestu, prestavna ročica na dosegu roke.

In kako se vozi? Lepo… Prestave so natančne. Obračanje volanskega obroča je lahkotno opravilo, zato parkiranje ter manevriranje med gosto parkiranimi avtomobili ni težavno. Motorja ne razganja ravno od moči, vendar je ravno dovolj iskriv za hitro speljevanje pri zeleni luči. Zvočna izolacija je dobra, kajti motorja skoraj ni moč slišati pri povprečnih vrtljajih v potovalni kabini. V ovinkih se avtomobil ne nagiba preveč, kar je dobro za malo hitrejšo vožnjo, sicer pa blažilniki dobro blažijo, ko se peljete po bankinah in neravninah. Maja letos pa je novi Clio tudi uspešno prestal Euro NCAP testiranja, kjer si je prislužil maksimalno število zvezdic – pet (5), zato brez skrbi.

Če smo pred več kot desetimi leti govorili, da v Revozu delajo dobre avtomobile, nekoliko kasneje boljše… Potem nam ne preostane nič drugega, kot da stopnjujemo ter rečemo da je trenutno Clio tretje generacije najboljši. Kakšen bo naslednji?

Cena osnovnega modela: 2.115.000,00 SIT

Cena testnega vozila: 3.005.000,00 SIT