ZPS: test zimskih pnevmatik 2012

Aktualno, Zanimivosti

Na letošnjem testu zimskih pnevmatik so potrošniške organizacije preizkusile 31 modelov v dveh velikostnih razredih, 25 smo jih našli tudi pri slovenskih ponudnikih. Med 15 pnevmatikami velikosti 165/70 R14 so le tri (Michelin, Continental in Pirelli) dobile dobro oceno.

Na letošnjem testu zimskih pnevmatik so potrošniške organizacije preizkusile 31 modelov v dveh velikostnih razredih, 25 smo jih našli tudi pri slovenskih ponudnikih.
 

Med 15 pnevmatikami velikosti 165/70 R14 (namenjene so predvsem avtomobilom nižjega razreda) so le tri (Michelin, Continental in Pirelli) dobile dobro oceno, saj so se uravnoteženo izkazale pri vseh kriterijih, ki jih preverjamo. Pri pnevmatikah velikosti 205/55 R16 (predvsem za avtomobile nižjega srednjega  razreda) si je dobro oceno na testu prislužilo 5 modelov (Continental, Michelin, Goodyear, Dunlop in Nokian) od 16 preizkušenih. Na ZPS so preverili tudi cene menjave pnevmatik, za storitev boste s pnevmatikami, ki smo jih preizkusili, odšteli od 20 do 48 evrov.

791BA5CE-68EC-11E1-9392-B74F66B94067

Kakovostna pnevmatika lahko reši življenje!
 
“Kako pomembna je kakovostna pnevmatika na kolesih, dokazuje že dejstvo, da je to edini stik med avtomobilom in podlago, zelo nazorne pa so tudi praktične vrednosti, ki jih vsakič znova ugotavljamo na testu. Na mokrem asfaltu je, denimo, razlika pri zaviranju med najboljšo in najslabšo pnevmatiko zelo konkretnih 11 metrov (na betonu celo 13,2 metra), podobno velika pa je razlika tudi pri vzdolžnem splavanju (akvaplaning), saj z najboljšo pnevmatiko čez lužo, ki se nenadoma pojavi pred vami, lahko varno peljete s 96 km/h, najslabša pa bo stik s tlemi izgubila že pri 76 km/h”, je izpostavil Boštjan Okorn, vodja testiranja pri ZPS. Podrobnejše podatke o testu zimskih pnevmatik si lahko ogledate v oktobrski številki revije VIP ali na spletnem portalu www.zps.si.
 
Pnevmatike odslej z ekološko nalepko
 
Nalepke, ki smo jih do sedaj poznali med gospodinjskimi aparati, so se preselile tudi v trgovine z avtomobilskimi pnevmatikami. Od 1. novembra letos morajo biti pnevmatike, izdelane po 1. juliju 2012 (DOT 2612), označene z energijsko nalepko. Na njej je informacija o treh kriterijih: kotalnem uporu (posredno vpliva na porabo goriva), zunanjem hrupu (okoljevarstvo) in učinkovitosti na mokri cesti (varnost). Kotalni upor in učinkovitost na mokri cesti sta označena s črkami od A (najbolje) do G (najslabše), medtem ko raven hrupa ponazarjajo grafični valovi in zapisana vrednost v dB(A).
 
Nalepka ne zadošča za odločitev o nakupu, preverite še rezultate testiranj
 
Ne glede na to, da bi morali pnevmatike kupovati predvsem na podlagi varnostnih kriterijev, je na nalepko uvrščen le eden – oprijem na mokrem cestišču, zato ekološka nalepka ne bi smela postati edino merilo za izbiro pnevmatik. Bistveno bolj so podrobni testi pnevmatik, ki jih izvajajo potrošniške organizacije skupaj z avtomobilskimi klubi, saj upoštevajo oziroma ocenjujejo več kot 10 varnostnih kriterijev.
 
Velike razlike v cenah menjave pnevmatik
 
3F8EB1C0-1D0F-11E2-8646-E7A465B94067
 
Pregled cen menjave pnevmatik je razkril, da so med posameznimi vulkanizerskimi delavnicami lahko velike razlike. Za menjavo štirih 14-palčnih pnevmatik na jeklenih platiščih lahko odštejete od 20 do 40 evrov, menjava 16-palčnih pnevmatik na litih platiščih pa vas bo veljala od 24 do 48 evrov. Na spletu se pred sezono pojavlja vrsta ponudnikov kuponov, ki menjavo pnevmatik omogočajo za ceno od 15 evrov navzgor, pred odločitvijo zanje pa dobro preverite pogoje, še zlasti, če imate pnevmatike večjih dimenzij na litih platiščih, saj je v takšnih primerih treba nekaj doplačati.
 
Pomembne razlike so tudi pri cenah shranjevanja pnevmatik, kjer so pri ZPS obenem ugotovili razlike v načinu obračunavanja. Najbolj pogosto so jim zaupali ceno za sezono (od 12 do 20 evrov) ali za mesec (2 do 4 evre), našli pa so tudi ponudnika, kjer shranjevanje obračunavajo po 13 centov na dan. Lahko pa imate srečo in odkrijete brezplačno shranjevanje pnevmatik čez sezono – sploh, če pri istem ponudniku kupite nove pnevmatike – ali smolo, da izbrani vulkanizer sploh nima prostora za shranjevanje pnevmatik.
 
Nasvet ZPS:
1. Pred izbiro pnevmatike preverite rezultate primerjalnih testov kakovosti, ki jih potrošniške organizacije izvajajo skupaj z avtomobilskimi klubi, saj v njih upoštevamo več kot 10 različnih lastnosti – na nalepki pa je označena le ena s področja varnosti. In še nekaj: oceni za kotalni upor in oprijem na mokrem cestišču si medsebojno nasprotujeta. Boljši oprijem namreč pomeni tudi večji kotalni upor in obratno. Najkakovostnejše pnevmatike so uravnotežene in imajo dobre, le redko pa tudi izstopajoče lastnosti pri vseh kriterijih. Prav zato je zelo verjetno, da še nekaj let ne bomo srečali res kakovostne pnevmatike, ki bi imela na ekološki nalepki oznako AA.
2. Primerjajte cene pnevmatik na spletnih straneh in pri izbranih vulkanizerji. Razlike so lahko tudi več kot 30-odstotne. Enako velja v primeru nakupa »cenejših« pnevmatik preko različnih kuponov, saj se lahko zgodi, da je osnovna cena tako visoka, da tista s popustom ni prav nič ugodnejša od cene pri najbolj ugodnih ponudnikih brez popusta. 
3. Že ob nakupu avtomobila pomislite tudi na pnevmatike: večje so občutno dražje, zato ne pretiravajte z velikostjo koles. Dražja je tudi menjava pnevmatik na litih platiščih. Pred menjavo se pozanimajte o ceni pri več vulkanizerjih, če imate ustrezen prostor doma, pa lahko privarčujete tudi pri strošku shranjevanja pnevmatik. Kot je pokazala naša raziskava lahko v enem letu (dve menjavi ) na ta način privarčujete tudi več kot 60 evrov.
 
Več informacij: Revija VIP, oktober 2012/ Test zimskih pnevmatik/ www.zps.si