Test: Volkswagen T6 Transporter (dobro preverjen in zanesljiv partner)

Testi, Top, Volkswagen

Preizkusili smo Volkswagnovega Transporterja (T6) v podaljšani izvedbi z dvolitrskim turbodizelskim motorjem TDI ter štirikolesnim pogonom 4Motion.

Volkswagnov priljubljeni, da ne rečemo kultni, kombi je v svoji šesti generaciji na voljo v številnih različicah. Prepričal nas je z naprednimi tehnologijami, prijetno (“avtomobilsko”) vožnjo, prilagodljivostjo in praktičnostjo.

Volkswagen T6 je na prvi pogled zelo podoben predhodniku, a kdo bi mu lahko zameril oblikovno konzervativnost – sploh, ko imamo v mislih njegove odlične prodajne rezultate – tudi pri nas. Resnici na ljubo, tudi njegovi neposredni konkurenti na tem področju ne ustvarjajo posebnih presežkov.

Transporter je na voljo z dvemi različnimi medosnimi razdaljami in tremi višinami, kar pomeni, da je prostora na voljo od 5,8 do 9,3 kubičnih metrov. Vozilo boste lahko obremenili z največ 1.217 kilogramov tovora. Notranje dimenzije so ostale enake kot pri predhodniku, kar pomeni, da bodo lastniki starejšega modela svojo obstoječo opremo, kot so npr. različni nosilci brez težav premestili v novega. Testni model T6 je bil namenjen prevažanju (devetih – voznik in osem potnikov) oseb, a lahko kljub temu z zgolj nekaj potezami odstranite zadnje sedeže in spremenite potniški kombi v dostavnega.

Notranjost tovrstnega Transporterja je kajpak izredno prostorna, a to vseeno ni tako samoumevno, kot se zdi na prvi pogled. Volkswagnovi inženirji so namreč za to morali poiskati številne primerne rešitve (tahnološke narave in na področju razporeditve elementov).

Morda bi lahko bilo v vozilu zgolj nekoliko več odlagalnih površin za najrazličnejše predmete. Zmotilo me je tudi, da mesta za odlaganje niso oblečena v gumo ali nekaj, kar bi dragocene predmete med vožnjo ustavilo, da ne poletijo po vozilu. V praksi je dejansko težko v vozilu odložiti nahrbtnik, da bi ga učinkovito fiksirali in se ta ne bi vozil po potniškem prostoru, ali pa zdrsnil s sedalne klopi. Se pa da to z nekaj iznajdljivosti uporabnika zlahka rešiti in ne pomeni posebnega “minusa”.

Dobrodošlo je dejstvo, da je Transporter serijsko v vseh različicah opremljen z digialntim radiom DAB, omogoča povezljivost Bluetooth, povezavo USB in AUX ter SD kartice. Za doplačilo je na voljo tudi 5-palčni multimedijski sistem.

Testna različica komercialnega T6 vozila je bila zelo pregledna in enostavna za vožnjo. Na splošno je občutek za volanom tega kombija zelo dober in precej “avtomobilski”. Volanski obroč je zgolj malo bolj ležeče postavljen kot pri ostalih Volkswagnovih avtomobilih. Sedišče je visoko, a vseeno nudi občutek stabilnosti in čvrstega oprijema vozila s cestiščem.

Na testu smo preizkusili Transporterja z dvolitrskim turbodizelskim motorjem TDI s 150 KM, šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter štirikolesnim pogonom. Vsi motorji z močjo vsaj 150 KM so serijsko opremljeni s šeststopenjskim menjalnikom, z možnostjo doplačila za sedem stopenjski dvosklopčni DSG menjalnik in štirikolesni pogon 4Motion.

Motor je za vsakdanjo rabo povsem dovolj zmogljiv in obenem nezahteven za vožnjo. Ugoden je tako za mestno vožnjo kot brzenje po avtocestah.

Na našem testnem krogu smo zabeležili končni rezultat porabe goriva 7,4 l/100 km, kar je za vozilo takih dimenzij in mase zelo zgledna poraba. Res pa je, da se bo takšen avtomobil v praksi zelo redko vozil prazen, tako kot se je na našem testnem krogu. Ko smo vozilo v praksi nekoliko obremenili, se je temu primerno poraba seveda povečala.

Morda bi bilo za nekatere voznike in namembnosti vozila bolje izbrati odlični 7-stopenjski dvosklopčni menjalnik (DSG), a vzemite v zakup, da se poraba v tem primeru poveča vsaj za dober liter. No, na drugi strani klasični šeststopenjski ročni menjalnik povsem korektno opravi svoje delo.

Če resnično potrebujete štirikolesno pogon, priporočamo tudi izbiro dodatne možnosti mehanske zapore diferenciala.

S številnimi opcijami, ki zadovoljijo še tako specifične potrebe kupcev, Volkswagnovi “kombiji” ostajajo dobro preverjena in zanesljiva izbira. A konkurenca je vse močnejša in tudi Volkswagen na področju izboljšav in nadgradenj ne bo smel počivati. No, v to glede na izkušnje tako ali tako močno dvomimo … 🙂


Ključni podatki: Volkswagen Transporter (2.0 TDI 4Motion):

Cenik
Motor: 1.968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM (3.250-3.750 rpm)
Navor: 340 Nm (1.500-3.000 rpm)
Pogon: Štirikolesni
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 179 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 713 l/7.800 l
Teža: 2.052 kg



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.