Test: Volkswagen T6 Multivan (kralj roadtripov)

Testi, Top, Volkswagen

Preizkusili smo Volkswagnovega Multivana (T6) z dvolitrskim turbodizelskim motorjem TDI, menjalnikom DSG in posebno opremo Bulli 70 let.

Si lahko zamislite “kombi”, v katerega dekleta sedejo raje, kot v “fancy” kabrioleta?

Volkswagnov T6 (bodisi v oblikah Transporterja, Caravelle ali Multivan) ni bogve kakšen oblikovni presežek. Linije tega vozila bi lahko zaradi precejšnje mere oglatosti in predvidljivosti veliko lažje označili za dolgočasne. A volkswagnu je s posebno različico Multivana (Bulli 70 let) več kot očitno uspelo zadeti v polno.

Gre za vioblikovno izredno všečnega Multivana, ki z nekaterimi vizualnimi priboljški spomni na originalnega Bullija (Transporterja T1). Izstopa z vpadljivo barvno kombinacijo bele in zlato-rumene (kurkumine) ter zelo lepimi retro platišči. Paša za oči je tudi notranjost, saj so prevleke vseh sedežev odete v  blago s karirastim vzorcem, na tleh potniške kabine pa lahko stopamo po podu, ki imitira leseno podlago.

Takšen Multivan je kralj skupinskih roadtripov, kjer lahko ponudi veliko užitkov. Že sama vožnja je zelo udobna in prijetna. Za volanom nudi precej “avtomobilski” občutek, saj obroč ni preveč vertikalno usmerjen. 150 KM, ki jih proizvede dvolitrski turbodizelski motor TDI je več kot dovolj za prijetne potovalne hitrosti, tudi v klanec. Štirikolesnega pogona nisem pogrešal. Motor zelo lepo sodeluje s 7-stopenjskim dvosklopčnim menjalnikom DSG, a je slednji vendarle razlog za 1-2 litra višjo porabo v 100 prevoženih kilometrih, kar v svoji kalkulaciji pri nakupu tovrstnega vozila seveda upoštevajte. Sami smo na našem testnem krogu zabeležili rezultat 8,5 l/100 km, kar je na primer liter več kot pri testu Volkswagna Transporterja brez menjalnika DSG, a s štirikolesnim pogonom.

Potniki bodo v notranjosti uživali. Dejansko se vam iz vozila ne bo mudilo niti, ko se boste med potmi zaustavili. Že med samo pripravo fotografij s testa sem si z velikim užitkom privoščil nekajminutni oddih v zavetju sence Multivanove udobne kabine. Slednja bo navdušila predvsem s svojo prilagodljivostjo. Sedeža druge vrste lahko poljubno sučete in jih za dvig družabnega vzdušja po želji usmerite proti zadnji klopi (tudi ta se v manjši meri prilagodi). Mogoče zaradi posebnega poda (imitacija lesa) kabina deluje nekoliko bolj hladno, a si boste ob kapljicah politega soka zagotovo hvaležni, saj se površina na ta način zelo enostavno očisti.

Dobrodošla lastnost testnega vozila so bila drsna vrata na obeh straneh, kar je zelo priročno, pa tudi precej bolj udobno. Sam bi si želel še električnih zadnjih vrat, saj je zapiranje le-teh “na žgance” precej težavno.

Sam bi si v potniški kabini želel zgolj kakšno USB vtičnico več, saj je treba roadtripe hočešnočeš primerno dokumentirati s pomočjo pametnih naprav ali fotoaparata.

Mutlivan razpolaga tudi s številnimi tehnologijami, ki jih že dobro poznamo iz ostalih Volkswagnovih vozil. Razmislite seveda o njihovi smotrnosti umestitve na spisek dodatne opreme, saj Multivan že v osnovni različici ni ravno poceni. Več v ceniku spodaj.

Multivan v tovrstni izvedbi je zagotovo TOP izbira, če si želite z avtomobilom osvajati zavite ceste ali se voziti na oddaljene destinacije. Primeren je za družinsko rabo ali prijateljske oddihe, lahko pa je seveda tudi zelo primerno službeno vozilo, kar cenijo njegovi številni kupci.


Ključni podatki: Volkswagen Multivan (2.0 TDI DSG):

Cenik
Motor: 1.968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM (3.250-3.750 rpm)
Navor: 340 Nm (1.500-3.000 rpm)
Pogon: Na sprednji kolesi
Menjalnik: Dvosklopčni, sedemstopenjski (DSG)
Končna hitrost: 181 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 8,5 l/100 km
Teža: 2.047 kg



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.