Test: Volkswagen T-Roc (zapolnjuje vrzeli)

Testi, Top, Volkswagen

T-Roc je bil dolgo in težko pričakovan Volkswagnov model. Z nestrpnostjo je nanj čakala slovenska javnost, še bolj pa Volkswagnovi prodajalci, ki so si od vozila (to je zapolnilo pomembno vrzel v njihovi ponudbi) veliko obetali.

Odgovorni pri slovenskem uvozniku napovedujejo, da bo segment, kjer nastopa T-Roc, do konca letošnjega leta dosegel skupno kar 12.000 prodanih vozil. T-Roc je tu tudi s pomočjo tradicionalne priljubljenosti znamke Volkswagen v Sloveniji hitro postal pomemben igralec in močan konkurent doslej prevladujočima znamkama Renault (s Capturjem) in Dacia (z Dusterjem).

T-Roc je po merah zelo blizu Golfu, s katerim si deli tudi veliko večino tehnike.

Dizajn je eden njegovih najmočnejših adutov. Kako neznačilno za Volkswagen, a to nedvomno kaže nekatere nadaljnje smernice oblikovanja Volkswagnovih vozil, ki se že nekoliko odmikajo od svoje pregovorne konzervativnosti.

Maska T-Roca je vodoravno usmerjena. Modul dnevnih luči je značilno ločeno postavljen in zaokrožen s posebnim LED svetlobnim podpisom. Na stranskem delu vozila je že serijsko umeščena kromirana letev. Blatnika sta športno poudarjena. Zunanjost T-Roca je na voljo v 24 različnih barvnih kombinacijah (karoserija-streha). T-Roc tako omogoča številne možnosti personalizacije, tako zunaj kot znotraj.

Notranjost sledi zdaj že preverjenim Volkswagnovim smernicam in je zelo podobna Golfovi, oz. Polovi, le materiali so nekoliko na nižjem kakovostnem nivoju, kar Volkswagnu kar malo zamerimo. Več je trde plastike (domala celotna armatura), pa tudi zvočna izolacija je na nekoliko nižjem nivoju kot pri omenjenih dveh. Za zadovoljitev različnih okusov so na voljo različne barvne kombinacije, sicer pa se notranjost zelo lepo slogovno ujema z zunanjostjo (po oblikah in barvah).

Zanimiv je tudi odslej tudi povsem digitalni informacijski zaslon, ki nudi tri različne poglede. Je zelo pregleden in preprost za uporabo, ni pa niti slučajno tako napreden, kot v Volkswagnovih vozilih višjih segmentov.

Na področju prostornosti so stvari precej podobne kot pri Golfu, čeprav je občutek v praksi še nekoliko boljši – T-Roc je seveda nekoliko višji. Prtljažnik ima prostornino 445 litrov. Ko zložimo zadnjo klop, se sprosti skupno 1.532 litrov uporabne prostornine.

T-Roc je zelo močan tudi na področju varnosti, saj so na voljo vsi najpomembnejši asistenčni sistemi. Serijsko je na voljo tudi opcija klica v sili, oz. asistenčnega klica.

1.5-litrski turbobencinski štirivaljnih TSI, ki je gnal našega testnega T-Roca, je ena novotarij pri Volkswagnovem koncernu. Gre za motor, ki zavoljo varčnosti lahko tudi izklopi dva valja, ko skorajda ne potrebuje moči za svoje delovanje. Pred časom smo dotični motor preizkusili v Škodi Karoqu s samodejnim dvosklopčnim menjalnikom DSG in ta kombinacija se je izkazala za precej posrečeno v smislu udobja in dinamike v vožnji, manj pa z vidika varčnosti. No, T-Roc je vseeno nekoliko manjši in lažji avtomobil od Karoqa, svoje pa je tokrat dodal tudi klasični šeststopenjski ročni menjalnik, s katerem je bil opremljen testni avtomobil.

Motor je kajpak zavidljivo zmogjiv in lahko ponuja tudi že relativno športne občutke. 150 konjskih moči je dovolj v vsakem trenutku, da ne rečemo že kar veliko. Menjalnik v kombinaciji s tem agregatom nudi zelo dobro izkušnjo, saj je prestavljanje zelo preprosto in uglajeno, motor pa je dovolj živahen tudi v nižjem območju vrtljajev. Poraba se je ob zaključku testnega kroga ustavila pri 6,9 litra/100 prevoženih kilometrov, kar seveda ni v rangu najvarčnejših dizelskih motorjev, a ta motor je zaradi svoje živahnosti, uglajenosti in prijetne vožnje nedvomno naša prva izbira!

Vozne lastnosti T-Roca so odlične – tudi na tem področju bi ga lahko primerjali z Golfom. Podvozje je dovolj čvrsto za dinamično premagovanje zavojev, volan pa nudi dovolj povratne informacije, da smo v vozniškem sedežu lahko sproščeni in suvereni. T-Roc je pač eden tistih crossoverjev, ki se bolj nagibajo proti športnemu polu, kar seveda povsem ustreza njegovemu siceršnjemu karakterju.

Tesni primerek T-Roca ni bil opremljen s štirikolesnim pogonom, katerega pa smo na kratko preizkusili že pred časom. Gre za dobro preizkušeno Volkswagnovo tehniko, ki ob relativno terenskem karakterju vozila lahko lepo dopolni njegov karakter in uporabnost. Seveda pa se ponovno poraja vprašanje, kolikšen delež voznikov, bo prednosti štirikolesnega pogona dejansko izkoriščalo.

Cena T-Roca v specifikaciji kot smo ga vozili na testu se prične pri dobrih 22 tisočakih, a slednji je imel naložene tudi kar nekaj dodatne opreme, kar ga je precej podražilo. Tudi sicer moramo vedeti, da T-Roc sploh v bolje založenih različicah ni ravno poceni. Pravzaprav gre za nekakšno srednjo izbiro med modeli, ki so nižje pozicionirani in premium modeli. Stvar presoje bo le odločitev, kateremu polu se lahko bolj približa s kakovostjo, opremo in ceno … 😉

Končna ocena preizkušenega vozila: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?


Ključni podatki testnega vozila: Volkswagen T-roc (1.5 TSI Sport):

Cenik
Motor: 1.498 ccm, bencinski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM (5.000 rpm)
Navor: 250 Nm (1.500 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 205 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 8,4 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 445/1532 l



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??