Test: Subaru Levorg (degustacija “Subaruja” v družinskem karavanu)

Subaru, Testi, Top

Kakšen avtomobil se vam nariše v mislih, ko slišite besedo Subaru? Mislim, da ne rabim slišati odgovora, pa vem, da gre za modro, glasno in hitro zadevo z odličnim štirikolesnim pogonom ter gigantskim spojlerjem na zadku. Levorg seveda ni Subaru te vrste, a v njem se skrivajo številni elementi, ki dajo vozniku jasno vedeti, kakšen […]

Kakšen avtomobil se vam nariše v mislih, ko slišite besedo Subaru? Mislim, da ne rabim slišati odgovora, pa vem, da gre za modro, glasno in hitro zadevo z odličnim štirikolesnim pogonom ter gigantskim spojlerjem na zadku. Levorg seveda ni Subaru te vrste, a v njem se skrivajo številni elementi, ki dajo vozniku jasno vedeti, kakšen avtomobil vozi. In ti elementi so zelo prepričljivi, celo bolj od ostalih kakovosti Levorga …

Subaru Levorg, ki obstaja zgolj v karavanski izvedbi, je zamenjava za četrto generacijo karavanskega Legacyja. Zunanja podoba vozila je atraktivna. Je robustna in športna, a obenem dovolj uglajena. Zelo impozantni so značilni Subarujevi detajli, kot je na primer velika luknja za dotok zraka na sredini pokrova motorja.

Sedeži so udobni in spredaj nudijo povsem dovolj bočne opore. Zelo preprosto je najti vozniško pozicijo po lastni meri. Materiali v notranjosti so delno prijetno mehki in kakovostni z malenkost preveč trde plastike, predvsem v spodnjem delu. Zelo všečen je volanski obroč, na katerem najdemo vse kontrole, ki jim je tam mesto. Prostor za napredek je pri infotainmentu, ki deluje nekoliko zastarelo in grafično nedodelano, čemur smo priča pri večini japonskih znamk. Odzivnost sistema je na drugi strani odlična in pomeni dobro kompenzacijo za prej navedene pomanjkljivosti.

Prtljažni prostor ima ob postavljeni zadnji klopi prostornino 522 litrov, kar ni slabo. Ko zadnjo klop zložimo se prostornina poveča na 1.446 litrov.

Ime Levorg je skovanka besed legacy, revolution in touring. Nadaljnja razlaga najbrž ni potrebna …

Kot je od Subaruja moč pričakovati, se pod motornim pokrovom skriva štirivaljni bokser (protibatni motor). Tokrat gre za s turbo puhalom spodbujeno 1,6-litrsko enoto, ki razvije maksimalnih 170 konjskih moči. Moč motorja kajpak na vsa štiri kolesa prenaša preko samodejnega menjalnika CVT (continuously variable transmission). Vse našteto je ena in edina opcija, ki je na voljo ob nakupu Levorga, za kar mi je nekoliko žal, saj nič od tega ni tisto, kar bi si sam (pa tudi večina evropskih kupcev) želel v športno orientiranem karavanu.

Levorg v tej opciji ni pretirano zmogljiv avtomobil, saj za dosego stotih kilometrov na uro z mesta potrebuje skoraj 9 sekund kljub štirikolesnemu pogonu, ki omogoča “izstrelitev” s starta. Boljša je uglajenost motorja, ki deluje izjemno tiho in nemoteče. Zmotila me je predvsem njegova poraba, saj ni niti najmanjše možnosti, da se boste ob normalni vožnji vozili pod osmimi litri na sto kilometrov. Še več, poraba bo po vsej verjetnosti znašala prek devet litrov. Na našem testnem krogu se je avtomobil odrezal slabo, saj je dosegel rezultat 8,1 litra, kar je precej slabše od konkurentov, tudi tistih z zmogljivejšimi motorji.

Zanimivo, a niti slučajno športno, je delovanje brezstopenjskega – CVT menjalnika. Ker je prestavno razmerje konstantno spremenljivo, se menjalnik nikoli ostro ne odzove na potrebo po močnem pospešku. V načinu manual avtomobil simulira prestavljanje, a tudi to problema z odzivnostjo/neelastičnostjo ne rešuje.

Odlično pa je podvozje avtomobila, ki je zelo odzivno in omogoča dinamično premagovanje zavojev. Izkaže se tako na boljši asfaltni podlagi, kot na bolj razritem cestišču. Je stabilno, odzivno in obenem dovolj prožno, da učinkovito blaži udarce. Brez dvoma je eno najboljših v segmentu – konec koncev si številne komponente deli tudi z modelom WRX STI. Z odlično odzivnostjo lahko navduši tudi krmiljenje vozila, ki omogoča natančno vodljivost. Škoda le, da avtomobil iz zavoja ne more pognati nekoliko več moči, kar bi vožnjo naredilo še bolj zabavno.

Subaru je z Levorgom kupcu želel ponuditi prostoren avtomobil, ki na zunaj ni tako robusten, kot njegovi preostali modeli. Z nakupom Levorga dobite relativno kakovostnega družinskega karavana, ki obenem nudi tudi ščepec okusa po pravem “Subarujevem” občutku.


Tehnični podatki: Subaru Levorg

Cena osnovnega modela (1.6 GT Free): 27.590 EUR
Cena testnega vozila (1.6 GT-S Sport Unlimited): 35.990 EUR
Motor: 1.600 ccm, turbobencinski, štirivaljni bokser
Moč: 125 kW/170 KM
Menjalnik: brezstopenjski CVT
Končna hitrost: 210 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 8,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 522 l/1.446 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.