Test: Škoda Superb ali Kia Optima? Izbira primernejšega karavana je najbolj odvisna od tipa voznika.

Kia, Škoda, Testi, Top

Dva karavana. Prvi velja za pogosto izbiro slovenskih voznikov, drugi pa je na našem trgu običajno kar nekoliko spregledan. Prodajne številke obeh …

Dva karavana. Prvi velja za pogosto izbiro slovenskih voznikov, drugi pa je na našem trgu običajno kar nekoliko spregledan. Prodajne številke obeh vozil se ne morejo primerjati, lahko pa se primerjajo zasnova in namembnost vozil, njuna cena, pa vse bolj tudi percepcija slovenskih kupcev do njunih proizvajalcev … 

Obe znamki – Škoda in Kia sta v preteklem desetletju storili velikanski korak naprej ter postali dve izmed najbolj kakovostnih in zaželenih avtomobilskih znamk v Evropi, oz. Sloveniji. Čeprav karavane vse bolj nadomeščajo avtomobili razreda SUV/crossoverji, številni proizvajalci še vedno precej stavijo nanje. Poleg družinskih namembnosti so takšni avtomobili še vedno zelo primerni za poslovno, oz. službeno uporabo. Korejci želijo z novo Optimo igrati vidnejšo vlogo v tem segmentu. Že nekoliko prej se je tam znašel novi Škoda Superb.

Pri videzu obeh primerjanih avtomobilov bi težko rekel karkoli proti njunim oblikovalskim reštivam. Kia navdušuje z “evropskim” dizajnom slovitega Petra Schreyerja. Ta je atraktiven in oster, še bolj pa to velja za Škodo Superba v izvedbi Sportline – sploh, če je slednji odet v tako kričečo barvo, kot je bil moj testni. Klasična različica Superba je po mojem skromnem mnenju nekoliko bolj konzervativna od Optime – atraktivnost pa presodite sami.

Kia Optima je v primerjavi s svojo predhodnico zrasla v vse mere, obenem pa dobila tudi povsem novo notranjost. Superb je na drugi strani prostorski prvak svojega segmenta. Zgovoren je že podatek, da je medosna razdalja Superba 50 milimetrov daljša kot pri Volkswagnu Passatu. V primerjavi z Optimo je prednost v korist Superba 36 milimetrov. Ne glede na ta podatek sta oba avtomobila izredno prostorna, potniki v Optimi pa bodo na zadnjih sedežih občutili še celo nekoliko več prostornosti kot pri Superbu zaradi odsotnosti sredinskega tunela pod nogami. Zaradi spuščene strehe bo v zadku Optime zgolj nekoliko manj prostora za glavo potnikov višjih postav kot pri Superbu.

Ker bodo veliki družinski karavani (običajno opremljeni z dizelskimi motorji) skozi svoje avtomobilsko življenje po vsej verjetnosti delali veliko število kilometrov, je kajpak zelo pomembna tudi vozniška pozicija. Oba avtomobila sta tu zelo močna. Volanski obroč in sedež sta optimalno nastavljiva in lahko nudita dober položaj za domala vsakega voznika. Sedenje je v Kii za malenkost višje kot v Superbu, kar morda ne nudi tako športnega občutka, a to le zaokroža celoten, bolj komfortno orientiran paket vozila, kar bo razvidno tudi v nadaljevanju.

Materiali v notranjosti vozil so pri obeh konkurentih na zavidljivem nivoju, a avtomobila kljub temu nudita nekoliko drugačen občutek. Superb je za moj okus nekoliko bolj osredotočen na stran priročnosti in učinkovitosti razporeditve elementov. Veliko je tudi ličnih detajlov. Optima na drugi strani nudi nekoliko bolj “ameriški” občutek. Vse deluje na otip zelo masivno, gumbi so večji, linije pa dokaj čiste brez eksperimentiranja.

V Superbu si lahko omislite 9,2-palčni zaslon infotainmenta (moj testni primerek je razpolagal še z 8-palčnim, kar je za palec višja številka kot pri Kii). Sistem je nekoliko bolj grafično dodelan kot Kiin, a slednji kljub temu prav nič ne zaostaja z vidika enostavnosti uporabe in svoje odzivnosti.

Ni presenečenje, da je prtljažni prostor Superba precej večji kot pri Optimi, saj je prav to dejstvo običajno eden izmed ključnih argumentov za nakupe Škodinih vozil – običajno prvakov na tem področju. 660 litrov, oz. 1.950 ob podrti zadnji klopi za Superba in 522, oz. 1.686 za Optimo. Priročnost prtljažnih prostorov težko nagne tehtnico na katerokoli stran, dopuščam pa možnost za dejstvo, da je v najširši točki prtljažnik Optime celo nekoliko širši od Superbovega.

1,7-litrski turbodizelski motor Optime z oznako CRDi je sicer učinkovit, a za odtenek premalo zmogljiv, ko ga primerjamo z 2-litrskim TDI-jem v Škodi Superb. 140 konjskih moči je v Optimi sicer za povprečnega voznika povsem dovolj, a problem nastane, ko vzamemo v obzir dejstvo, da 190 “konjski”, precej bolj poskočen agregat v Škodi Superbu porabi celo kanček manj goriva. Na testnem krogu smo s Superbom namerili 6,1 litra na 100 prevoženih kilometrov, z Optimo pa 6,4. Še lepše primerljiv z Optiminim 1,7-litrskim agregatom je nekoliko šibkejši dvolitrski TDI s 150 konjskimi močmi, a s tem je Superb po uradnih podatkih nekoliko počasnejši od Optime.

Velika razlika med avtomobiloma je pri voznih lastnostih, še bolj vidna pa pri samem občutku v vožnji. Škoda Superb poleg udobnosti lahko deluje tudi zelo športno in ostro, medtem ko je Kia Optima (zgolj) dober potovalnik. Superba je pravi užitek zapoditi tudi po kakšni zaviti cesti, medtem ko Optima le s težavo dinamično premaguje zavoje, ali, če sem povsem natančen, ne zmore dinamično premagovati zavojev.

Pri Superbu je vitalnega pomena za res kakovostno vožnjo izbira nastavljivega podvozja (DCC – Dynamic chasis control). Izbirate lahko med tremi načini, ki se bistveno razlikujejo med seboj. Komfortni naredi Superbovo podvozje izredno mehko in primerno za vožnjo na letni dopust. V športnem načinu podvozje in krmiljenje postaneta bolj odzivna, tako da vozniku omogočata tudi zelo natančno vožnjo. Torej: Če ste umirjen voznik in od svojega avtomobila pričakujete zgolj zvrhano mero udobja je Optima dobra izbira, v primeru, da si pogosto zaželite dinamike, bo neprimerno boljši Superb – a pomembno je, da preverite opcijo nastavljivega podvozja pri izbranem modelu (doplačilo zanj znaša dobrih 800 evrov).

Potrebno je tudi omeniti, da se načini vožnje pri Superbu veliko bolj razlikujejo med seboj, kot izbire pri Optimi, ki ponuja tri načine (eco, normal in sport).

Oba avtomobila sta že serijsko dokaj dobro opremljena. V sklopu opreme dobite klimatsko napravo, avtomatske žaromete in brisalce ter prednja in zadnja parkirna pomagala (pri Škodi prednje in zadnje senzorje, pri Kii pa prednje senzorje in kamero za vzvratno vožnjo). Tako Superb kot Optima sta prejemnika petih zvezdic za varnost na testu Euro NCAP. Dodana vrednost Škode je sistem za samodejno zaviranje v sili, ki lahko prepreči trke pri nižjih hitrostih.

Močna aduta Kie Optime sta še vedno bogata serijska oprema in standardna sedemletna garancija. Če je predhodnica še prejela precej kritik s strani novinarskih kolegov, je novi model precej izboljšan. Na drugi strani Škoda Superb ostaja njihov favorit ter tudi favorit slovenske in evropske javnosti, pa navsezadnje tudi moj. Kia Optima medtem rekordne prodajne številke dosega predvsem na ostalih trgih po svetu. Prodali so jih že več kot milijon, ne dvomim pa, da bo prodaja dolgoročno naraščala tudi pri nas.


Tehnični podatki Kia Optima SW

Cena osnovnega modela (LX Comfort Eco 1.7 CRDi, 6M/T): 26.190 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme (EX Limited Eco 1.7 CRDi, 7-DCT): 37.490 EUR
Motor: 1.685 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 104 kW/141 KM
Menjalnik: samodejni, 7-stopenjski
Končna hitrost: 194 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,4 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 522 l/1.686 l


Tehnični podatki Škoda Superb Combi

Cena osnovnega modela (Active Combi 1.4 TSI): 24.379 EUR
Cena testnega vozila brez dodatne opreme (Sportline Combi 2.0 TDI): 34.298 EUR
Motor: 1.968 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 141 kW/190 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Končna hitrost: 235 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,1 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 660 l/1.950 l




Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.