Test: Seat Ateca 1.0 TSI (kot da bi Seat razpolagal z desetletji izkušenj)

Seat, Testi, Top

Ateca je prvi SUV, ki nosi Seatovo značko. Kljub temu, da gre za debitanta, pa ta nikakor ne da slutiti, da bi se Seat pri svojem začetku lovil …

Ateca je prvi SUV, ki nosi Seatovo značko. Kljub temu, da gre za debitanta, pa ta nikakor ne da slutiti, da bi se Seat pri svojem začetku lovil. Prej bi pomislili, da Seat to počne že desetletja. Ateca kupcu ponuja natanko tisto, kar si z nakupom avtomobila tega razreda želi. Je vsestranska, praktična, kakovostno izdelana, obenem pa do določene mere tudi zabavna za vožnjo.

Roko na srce, Seat je svoje znanje v veliki meri črpal iz izkušenj koncerna, kateremu pripada. Volkswagen je v preteklosti že neštetokrat dokazal, da mu gre načrtovanje tovrstnih vozil odlično od rok. Sedaj sta se mu pridružila tudi Seat in Škoda. Pod karoserijo se namreč skriva skoraj identična tehnika, kot pri nekoliko dražjem Volkswagnu Tiguanu. Kljub temu, da je Ateca nekoliko manjša in ne razpolaga čisto z vsemi priboljški, ki jih sicer lahko najdemo v Tiguanu, je avtomobil še vedno prostoren, tako z vidika bivanja potnikov na zadnji klopi, kot prtljažnega prostora. Predvidevam, da bo marsikdo pozabil na dodatno Tiguanovo prilagodljivost in bogato opremljenost, ko bo slišal, da odlično opremljena, štirikolesno gnana Ateca stane približno toliko, kot povprečen, dvokolesno gnani Tiguan.

Ateca je ime dobila po istoimenskem mestu v španski avtonomni skupnosti Aragoniji.

Zunanjost Seata Atece je “nabrušena”. Ta pridevnik se mi je zdel primeren predvsem zato, ker sama oblika vozila sicer ni najbolj drzna, niti najbolj sveža. A značilne, ostre linije, ki zaznamujejo vsa vozila znamke Seat pustijo neizbrisen pečat, ki avtomobil naredi zanimiv tudi za mlajšo populacijo. Celoten vizualni paket je tako, kot je značilno za celotni koncern, nekoliko konzervativen, a briljira z majhnimi, čudovitimi detajli, ki utegnejo podobo avtomobila narediti prepoznavno in brezčasno. Ateca je zelo podobna Leonu, le da je nekoliko višja, s čimer ponuja bolj družinsko orientirani paket.

V notranjosti Seata Atece so stvari povsem korektne. Ne gre za kakšen oblikovalski presežek, kljub temu pa je oblikovalska filozofija te španske znamke tudi tu takoj opazna. Gre za ravne, ostre linije in zašiljene kote. Notranjost bolj navduši s svojo prostornostjo. Prtljažni prostor je velik in priročno oblikovan, dobrodošlo je tudi dvojno dno. S 510 litri je nekoliko večji od prtljažnika Kie Sportage in Hyundaia Tucsona ter precej večji od prtljažnikov Forda Kuge in Nissana Qashqaia.

Od srednjih nivojev opreme dalje je zaslon osrednjega multimedijsko-informacijskega sistema relativno velik, zelo smiselno zasnovan in dobro založen s funkcijami.

Testna Seat Ateca je bila gnana z 1,0-litrskim prisilno polnjenim tricilindrskim motorjem z dobro poznano oznako TSI. Vratolomnih pospeškov kajpak ni moč pričakovati, vseeno pa je motor dovolj prožen, pa tudi zelo rad se zavrti proti višjim obratom, tako da zmore ponuditi zelo zadovoljivo izkušnjo. 115 konjskih moči je povsem dovolj za vsakodnevno uporabo povprečnega voznika, sploh če ta večino časa preživi znotraj urbanih področij. Motor je kljub značilnemu tricilindrskemu brnenju dovolj tih, da slednje ne bo moteče, tudi poraba pa ni visoka. Ob zmerni vožnji boste zlahka ostali pod sedmimi litri goriva na sto prevoženih kilometrov. Če načrtujete višje število kilometrov narediti na avtocesti, je smiselno pogledati k dizelskima motorjema. Dobra je tudi izkušnja z delovanjem šeststopenjskega ročnega menjalnika, ki je dovolj natančen za prijetno uporabo.

Ateco proizvajajo v češkem kraju Kvasiny. Tam poteka tudi proizvodnja novega Škodinega modela Karoq, ki si z Ateco deli kar nekaj značilnosti. Karoqa lahko v Sloveniji pričakujemo proti koncu letošnjega leta.

Vozne lastnosti bi težko uvrstil na športni ali udobni pol, kar pa niti slučajno ni slabo. Nasprotno – vozne lastnosti Atece so namreč ene najboljših v razredu (tudi pri različicah z dvokolesnim pogonom). Ateca se s svojim podvozjem in krmiljenjem izkaže tako na zaviti asfaltni cesti, kot pri blažjih podvigih zunaj utrjenih površin. Avtomobil je za vožnjo prijeten in na trenutke zelo zabaven. Vožnja Atece je sproščujoča, svoj lonec pa lahko pristavimo tudi tisti, ki si želimo več dinamike. Velika večina Atec na naših cestah je, tako kot tudi moja testna, opremljenih z dvokolesnim pogonom. Štirikolesni pogon je, v kolikor ne živite na bolj odročnem območju, po vsej verjetnosti odveč. Kot dobrodošel za občutek športnosti se izkaže tudi nižji položaj sedenja v primerjavi z nekaterimi Atecinimi konkurenti. Ta je obenem tudi izredno fleksibilen..

Ateca torej ponuja stilsko zunanjo podobo, zadovoljive, na trenutke celo zabavne vozne lastnosti ter celoten paket, ki za odštete evre ponuja več kot dostojno vrednost. Vstopni modeli so z opremo sicer nekoliko skopi, a tudi nekoliko bolj založen model denarnic svojih kupcev ne bo izčrpal preveč. Ateca je torej nakazala nove smernice znamke Seat znotraj skupine VW in že kmalu ji bo sledil še nekoliko manjši crossover z nazivom Arona. Danes, ko kupci želijo več in več crossoverjev, je vrednost Atece, ki je v svojem razredu nedvomno med vodilnimi, še toliko večja.


Vroče tri:


Seat Ateca Style 1.0 TSI

Cena osnovnega modela (Style 1.0 TSI Start/Stop Ecomotive 115 KM): 22.617 EUR
Cena testnega modela: 27.353 EUR
Motor: 999 ccm, turbobencinski, 3-valjni
Moč: 85 kW/115 KM
Menjalnik: ročni, 6-stopenjski
Pospešek: 11 s do 100 km/h
Končna hitrost: 183 km/h
Poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,9 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 510 l/1.604 l



Foto: Luka Gregorič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.