Test: Opel Insignia Grand Sport (korak naprej za pogled proti višjerangiranim)

Opel, Testi, Top

Opel si je z novo Insignio zadal zahtevno nalogo. Za zečetek so se morali spopasti z zapuščino izjemno uspešne in priljubljene predhodnice. Ta je …

Opel si je z novo Insignio zadal zahtevno nalogo. Za zečetek so se morali spopasti z zapuščino izjemno uspešne in priljubljene predhodnice. Ta je žela uspehe na slovenskem, pa tudi na večini mednarodnih trgov. No, da bi bila mera polna, so pri Oplu ob načrtovanju nove Insigie imeli v mislih celo željo po konkuriranju nekaterim predstavnikov višjih segmentov. Do kakšne mere jim je uspelo?

Nova Insignia je v primerjavi s predhodnico nekoliko večja, v skladu s trenutnimi trendi pri Oplu pa je daljše tudi njeno ime, saj ima odslej tudi naziv Grand Sport. Naziv, ki običajno veliko obeta …

Videz nove Insignie Grand Sport je zelo atraktiven, skoraj bi lahko dejali premijski. S svojo usločeno streho, ki se kupejevsko zaključuje v zadku, deluje prefinjeno in elegantno. Prednja maska in kromirani letvi na straneh avtomobil optično podaljšata in ga potisneta navzdol, kar nekoliko doda na področju športnosti in dinamičnosti. Z enim najnižjih količnikov zračnega upora (0,26), je Insignia tudi eden najbolj aerodinamičnih avtomobilov v svojem segmentu.

Insignia je postala resnično velik avto in velikost je eden njenih najmočnejših adutov, ko se želi primerjati s konkurenti v višjih segmentih. V dolžino se je podaljšala za 5,5 centimetra, medosna razdalja je pridobila 9,2 centimetra, širina pa 7 milimetrov, a je na drugi strani kljub temu veliko izgubila na masi  – predvsem zaradi nove arhitekture, imenovane Epsilon 2. Nova Insignia je tako za kar 175 kilogramov lažja od predhodnice.

Notranjost vozila je v primerjavi s predhodno generacijo veliko bolj prefinjena, še posebej pomembno pa je, da je odslej izjemno ergonomična. Vse komponente so na zelo preprostem dosegu roke. Tudi prostor v notranjosti se je povečal. Širna za med 2 in 3 centimetre, ter dober centimeter za kolena “zadnjih” potnikov. Največja razlika v notranjosti je v kakovosti materialov, ki nas obdajajo in preprostosti sistemov. Veliko gumbov je našlo zamenjavo z ikonami na osrednjem multimedijskem vmesniku, ki je preprost in intuitiven. Za bolj udobno počutje skrbita ergonomska sprednja sedeža AGR, ogrevanje vseh sedežev, ogrevano vetrobransko steklo in volanski obroč.

Nova Insignia ima tudi (pravi) projekcijski zaslon, ki poleg hitrosti in omejitve kaže tudi navigacijske napotke. Podatki se ne projicirajo več zgolj na posebno stekelce nad volanskim obročem, pač pa neposredno na vetrobransko steklo, kar nudi precej boljšo izkušnjo. Nova generacija že poznanih IntelliLux matričnih LED žarometov z nove Astre je pri Insignii še izboljšana. 32 LED svetil zmore osvetljevati kar 400 metrov daleč in nudi izjemno izkušnjo.

Čeprav ima avtomobil rahlo bolj športno, kupejevsko obliko in je skoraj 3 centimetre nižji, pa je 8 milimetrov več prostora nad glavo zadnjih potnikov, in sicer na račun desetih litrov prtljažnega prostora. S 490 litri oziroma 1.450 s podrtimi zadnjimi sedeži je tudi tak prtljažni prostor več kot zadovoljiv za večino potreb.

Motorno paleto zajemajo štirje bencinski motorji z od 140 do 260 KM in trije dizelski z od 110 do 170 KM. Na voljo so ročni 6-stopenjski ter avtomatska 6- in novi 8-stopenjski menjalnik. Pri Oplu trdijo, da je nova Insignia v primerjavi s predhodnico precej bolj stroškovno učinkovita, kar naj bi se poznalo tudi pri porabi goriva. Nafte v našem “testnem” primeru. Insignia Grand Sport, ki smo jo preizkusili, je bila namreč opremljena z najmočnejšim dizelskim agregatom iz palete (170 KM) ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Poraba goriva je na našem testnem krogu znašala 7,3 litra, kar je v primerjavi z nekaterimi neposrednimi konkurenti nekoliko več od povprečja.

Vozna dinamika Insignie žal še ne uspe popolnoma prepričati, vsaj ne tistih, ki si želimo bolj natančne vozniške izkušnje. Veliko bolj kot pri vijuganju skozi zavoje lahko z novo Insignio uživamo pri umirjeni vožnji na regionalki, ali pa avtocesti, saj nudi res prijetno in uglajeno križarjenje.

Nova generacija Insignie v primerjavi s predhodnico nedvomno prepriča. Ta model je odslej še bolj celovito izpopolnjen ter že nudi blag okus po premijskem razredu. Kljub temu, da ji do za razred višjih tekmecev kot sta BMW serije 5 ali Mercedes-Benz razreda E trenutno še malo manjka, je njen adut seveda relativno ugodna cena, večino kupcev pa utegne prepričati predvsem s svojo priročnostjo, udobjem in prostornostjo.

Najcenejša Insignia Grand Sport z 1,5-litrskim bencinskim motorjem in osnovno opremo stane 22.100 evrov, medtem ko se cenovni razpon zaključi pri različici z dvolitrskim motorjem, 8-stopenjskim avtomatskim menjalnikom ter pogonom na vsa štiri kolesa. Tovrstni primerek v kombinaciji z najvišjim nivojem opreme Innovation stane 34.850 evrov.


Opla Insignio si lahko po svoji meri sestavite na portalu Avtoklik ter zanj prejmete konkretne ponudbe slovenskih pooblaščenih trgovcev z vozili Opel.


Ključni podatki: Opel Insignia Grand Sport (2.0 CDTI Innovation)

Cenik
Motor: 1.956 ccm, turbobencinski, štirivaljni
Moč: 125 kW/170 KM
Navor: 400 Nm (1.7250-2.500 rpm)
Menjalnik: 6-stopenjski ročni
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Končna hitrost: 223 km/h
Pospešek 0-100 km/h: 8,9 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 7,3 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 490l/1.450 l



Foto: Davorin Pavlenič

Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric.