Test: Opel Corsa 1.4 ecotec LPG (doseg do 1.000 km)

Opel

V Sloveniji ne manjka podjetij, ki ponujajo predelavo avtomobila na avtoplin, kar je verjetno posledica naraščajočega zanimanja za prihranek.

V Sloveniji ne manjka podjetij, ki ponujajo predelavo avtomobila na avtoplin, kar je verjetno posledica naraščajočega zanimanja za prihranek pri porabi goriva ter oglaševanja, ki obljublja rentabilnost že po enem letu, a sam močno dvomim, da se ljudje masovno, za takšen pogon, odločajo zaradi ekološke ozaveščenosti.

Kaj pa, če so sistemi za avtoplin že serijsko vgrajeni?

Še boljše kot predelava je kar serijsko vozilo, ki ima pogon na avtoplin oziroma utekočinjen plin, ki ga s kratico poimenujemo LPG (liquified petroleum gas). Pri tovarniško vgrajenem pogonu na utekočinjen plin je lahko kupec bolj miren, da vse deluje kot mora pa še garancijo ima.

LPG prikliček

Pogon na avtoplin zahteva od proizvajalca, da prilagodi motor s posebnimi ventili in vložki, ravno zato ni vedno nujno, da bo predelava tako dobra kot tovarniško vozilo na avtoplin.

Na forumu Avtomobilizem je zanimiva debata o avtomobilu na plin, v kateri so tako zadovoljni uporabniki in tisti, ki imajo težavo zaradi predelave.

Eni izmed redkih proizvajalec avtomobilov, ki se je odločil za prodajo serijskega vozila LPG v kombinaciji z bencinskim motorjem v Sloveniji je Opel. Leta 2012 je Opel z družbo Petrol v Sloveniji prvič predstavil paleto njihovih vozil s pogonom na avtoplin.

Na nivoju koncerna vgrajujejo avtoplin v kar sedem modelov; Adam, Corsa, Meriva, Mokka, Astra, Insignia in Zafira.

Pri Oplu trdijo, da je njihov LPG sistem optimalno vgrajen, preverjen in v primeru trka nudi zaščito.

Rezervoar za avtoplin se pri večini njihovih modelov nahaja na mestu, kjer je predvideno rezervno kolo, kar je velika prednost, saj ostane za uporabo vseh 285 litrov prostora v že tako majhnem prtljažniku.   

Z Oplovim LPG vozilom lahko prevozimo za 49 odstotkov več kilometrov za isti denar, kot z alternativnim motorjem na bencin.

Opel Corsa 1.4 ecotec LPG

V Sloveniji je Corsa v Oplovi floti med najbolj prodajanimi modeli s 1193 registracijami od tega naj bi bilo že več kot 100 LPG modelov (uradni podatek za leto 2015).

Verjetno je vsem jasno, da se LPG različica Corse razlikuje samo v vrsti pogona in nekaterimi manjšimi detajli, kot je gumb za vklop avtoplina, mesto vgradnje rezervoarja in dodaten podatek o porabi v potovalnem računalniku.

Doseg LPG

Podatki o dosegu so ločeni. Čeprav iz zgornje fotografije ni razvidno, skupni doseg lahko doseže 1000 km ali več.

Čeprav vozne lastnosti Corse ostajajo iste, ti pogled na podatek o dosegu, ki znaša 1000 km, kar popestri dan. Takšnega dosega ne vidiš vsak dan pri tako majhnem avtomobilu in verjamem, da se lastniki avtomobilov s podobnim dosegom nič ne pritožujejo, čez dejstvo, da ni potrebno tako pogosto zaviti na črpalko za gorivo.

Mimogrede, v Sloveniji je že kar precej črpalk za LPG vozila, če pogledamo samo primer Petrol zemljevida vidimo, da je teh črpalk že 190. To niti ni čudno, saj imajo sami v svoji ponudbi predelave vozil na LPG.   

Zemljevid lokacij Petrolovih črpalk za LPG.

Na testu sem imel Corso z dovolj zmogljivim motorjem 1.4 ecotec, ki pod pokrovom skriva 66 kW (88 KM). Pred časom sem bral, da so s to generacijo naredili kar nekaj sprememb pri podvozju, kar se zagotovo pozna, saj je vožnja res prijetna.  

Pozitivno sem bil presenečen nad zasnovo armaturne plošče, saj ni veliko prostora zato so temeljito premisli, kaj bodo umestili ter na dejstvo, da je bila še kaj prostorna glede na zunanjo velikost avtomobila. V Siolovem testu so celo zapisali, da bi lahko brez večjih težav spredaj sedela dva dvometraša.

Zagotovo sem pogrešal šesto prestavo in to kar se vsako leto čedalje bolj poudarja, večjo varnost vozila. Corsa je leta 2014 dobila 4 zvezdice po NCAP. 

Največje prednosti vozila Corsa LPG?

Med testom sem intenzivno razmišljal, kaj vse bi lahko upravičilo nakup testne Corse LPG, če povzamem, to so moji zaključki:

  • cenejša vožnja zaradi cenejše porabe goriva (avtoplina),
  • garancija proizvajalca,
  • prostornost prtljažnika je večja v (večini) primerjav s predelavo vozila in
  • velik doseg z enim obiskom bencinske črpalke.

Corsa LPG predstavlja odlično alternativo vsem, ki se zanimajo za nakup avtomobila iz tega razreda, verjetno bi zanimanje bilo še večje, če bi ljudje bili bolj pogosto obveščeni o tovrstnih ponudbah in če ne bi bilo predsodkov med ljudmi o nevarnosti pogona na plin. Prepričan sem, da je prihodnost ponudbe LPG vozil na trgu, najbolj odvisna od cene goriva in od alternativnih  ponudb, kot je na primer vozila na električni pogon ali tista s pogonom na zemeljski plin – metan (CNG), ki so tudi v Sloveniji vsako leto bolj popularna.

Tehnični podatki

Cena osnovnega modela (1.4 ecotec Selection): 11.490 EUR
Cena testnega modela (1.4 ecotec Colour edition): 13.140 EUR 
Motor: 1.398 ccm
Moč: 66 kW/88 KM 
Menjalnik: 5-stopenjski ročni
Pospešek: 13,9 sek. do 100 km/h
Končna hitrost: 175 km/h
Poraba na testu: 6,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 285 l
Masa vozila: 1.163 kg

Luka: 10 razlogov zakaj Opel Adam S