Test: Nissan Qashqai 360° 1,5 dCi 2WD (zimzelena, preverjena izbira za slovenske družine)

Nissan, Testi

Nissan Qashqai je avtomobil, s katerim me povezujejo prav posebni občutki. Ta je namreč predstavljal prvi avtomobil, ki sem ga v svojem udejstvovanju kot (tako ali drugače z avtomobilizmom povezani) novinar, uspel preizkusiti na čisto pravem testu. Že tedaj sem zapisal, da gre za družinski avtomobil, do katerega lahko brez posebne sile vzgojimo tudi čustva. […]

Nissan Qashqai je avtomobil, s katerim me povezujejo prav posebni občutki. Ta je namreč predstavljal prvi avtomobil, ki sem ga v svojem udejstvovanju kot (tako ali drugače z avtomobilizmom povezani) novinar, uspel preizkusiti na čisto pravem testu. Že tedaj sem zapisal, da gre za družinski avtomobil, do katerega lahko brez posebne sile vzgojimo tudi čustva.

Vsestransko uporaben avtomobil, ki za razumno ceno ponuja domala vse, kar nam narekujejo družinske potrebe. To cenimo tudi Slovenci, saj Qashqai še vedno predstavlja enega najbolj priljubljenih modelov v svojem segmentu. Nič čudnega, glede na to, da je njegov predhodnik tukaj oral ledino in tudi povzročil vsesplošno “crossover evforijo”. Ker je bil tisti čas še brez konkurence, je beležil fantastične prodajne številke. Zanj so kupci pravzaprav stali v vrstah.

Nissan Qashqai 360° z 1,5-litrskim turbodizelskim motorjem in dvokolesnim pogonom

Bistvo je oznaka 360°, ki označuje nič drugega kot tristo šestdeset-stopinjsko kamero. Ta vozniku olajša prebijanje iz tesnih prostorov, največkrat s parkirnih mest. Qashqai je eden tistih avtomobilov, kjer oblika pač terja nekoliko slabšo preglednost in kamera s 360-stopinjskim kotom definitivno vozniku precej olajša delo ter prepreči marsikatero prasko. Da je kamera celo omenjena v samem imenu vozila, pa je posledica marketinškega razloga, saj Slovenci tovrsten košček opreme vozila očitno precej cenimo.

V osnovi ne gre za prav nič revolucionarnega. Pravzaprav bo tovrstna kamera v nekaj letih (pa sem najbrž rekel še preveč) postala del serijske opreme prav vsakega vozila.

Qashqai si je moje simpatije prislužil že nekaj časa nazaj. In to predvsem z dejstvom, da gre za enega najboljših “all-rounderjev”. Vsestranskost se odraža predvsem v praktičnosti, ekonomičnosti in kvaliteti izdelave.

Glede zunanje podobe avtomobila je težko še karkoli dodati. Gre za ustaljene Nissanove smernice, ki so v javnosti zelo dobro sprejete. Od prve generacije Qashqaia je nova postala predvsem bolj možata in ima bolj agresiven pogled. Tudi elegantna črna barva avtomobilu lepo pristoji, 18-palčna alu-platišča pa se lepo ujamejo v oblikovno dinamiko Qashqaia. Človek pripomb na obliko pač ne more najti, ta pa seveda v tem času ni več najbolj sveža.

Notranjost Qashqaia prav tako ne sodi med najbolj duhovito in inovativno oblikovane. Prej bi se lahko nagnili na stran rahlega dolgčasa. Ergonomija je za zavidljivem nivoju, izolacija potniške kabine pa zelo dobra. To se pozna predvsem pri višjih hitrostih na avtocesti, ko nas zmoti zelo malo šuma.

Sedenje v vozniškem in sovozniškem sedežu je zelo udobno. Malo tesneje stvari izgledajo na zadnji klopi. Prostornina prtljažnega prostora je kar impresivna, saj znaša 430 litrov. Če podremo zadnjo klop, pa se “luknja” poveča kar na 1.585 litrov.

1,5-litrski turbodizelski motor z oznako dCi je dobro preizkušena roba. Če odmislimo nekoliko bolj robat zvok, lastnika vozila, ki je opremljeno z njim, nagradi z izjemno ekonomičnostjo. Tovrsten Qashqai velja za enega najbolj okolju prijaznih vozil v segmentu. Poraba se bo pri mešanem ciklu zlahka sukala pod šestimi litri na sto prevoženih kilometrov. Ob bolj racionalni vožnji pa se lahko približate celo vrednostim nekaj nad štirimi litri.

Sam bi toplo priporočal izbiro omenjenega motorja, pa čeprav se bomo morali na ta račun zadovoljiti z ročnim menjalnikom in pozabiti na štirikolesni pogon. Če že, bi sam raje iskal alternativo s samodejnim menjalnikom, medtem ko lahko dobra dva tisočaka, ki ju je potrebno doplačati za štirikolesni pogon, koristneje porabimo pri nalaganju bonbončkov iz pestre palete dodatne opreme. 110 konjskih moči, ki jih razvije 1,5-litrski dCi ne predstavlja ravno velike črede, a povprečnega (družinskega) uporabnika bo ta več kot zadovoljila. Za marsikoga bo avtomobil, tudi zaradi zelo solidnega podvozja, celo zabaven za vožnjo.

Na ta račun boste tudi prihranili precej denarja pri nakupu novega avtomobila. Cena testnega Qashqaia je namreč znašala 27.300 evrov. V primeru, da si zaželite zmogljivejšega dizla – 1,6-litrski dCi s 130 KM, cena naraste za 1.300 evrov, medtem ko bo samodejni menjalnik dodal še dodatnih 1.700 evrov. Na področje 1,2-litrskih “turbobencinarjev”, prosim, ne posegajte. Na drugi strani bo 1,6-litrski bencinski motor s šeststopenjskim ročnim menjalnikom zelo solidna alternativa “dizlu”.

Nissan Qashqai torej še vedno predstavlja preverjeno izbiro v svojem segmentu. Kljub vsemu ima težje in težje delo, saj ob nekaterih že uveljavljenih konkurentih (Sportage, Tiguan, Kadjar, Tucson, Kuga, Duster …) na trg prihajajo še nekateri novi. Zadnja dva v vrsti sta Seat Ateca in Peugeot 3008. Pri Nissanu seveda ne počivajo. Qashqai bo v letu 2017 deležen “facelifta”, nadgradili pa naj bi ga tudi že s tehnologijo za (pol)avtonomno vožnjo.