Test: Nissan Juke 1.5 dCi Acenta (nevsakdanji avto za vsak dan)

Nissan, Testi

Ne bomo odkrivali tople vode. Nissan Juke je na trgu od leta 2011 in od tedaj se v oblikovalskem in tehničnem smislu ni veliko spremenil. Zakaj se pa pravzaprav sploh bi? To bi bilo nekaj podobnega, kot če bi sredi skeča (smešnemu (kar je na žalost redkost)) stand-up komiku rekli, naj se neha šaliti. Mislite, […]

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Ne bomo odkrivali tople vode. Nissan Juke je na trgu od leta 2011 in od tedaj se v oblikovalskem in tehničnem smislu ni veliko spremenil. Zakaj se pa pravzaprav sploh bi? To bi bilo nekaj podobnega, kot če bi sredi skeča (smešnemu (kar je na žalost redkost)) stand-up komiku rekli, naj se neha šaliti. Mislite, da bi bilo to ljudem všeč? Najbrž ne. Tako kot so redki dobri stand-up komiki, so redki zanimivi in obenem dobri avtomobili. Ampak Nissan Juke je eden izmed teh. Vam bom razložil zakaj …

Nevsakdanji avto …

Nissan Juke spada v družino (ali skupnost) t. i. crossoverjev. Če še niste seznanjeni s tem izrazom, vam ga je lepo obrazložil Aleš v enem izmed svojih testov. Če so med množicami razširjeni crossoverji relativno nov pojav, pa s svojo naglo rastjo priljubljenosti ta segment postaja čedalje bolj “mainstream” in niti približno nevsakdanji. Ampak Nissan je Juka promoviral s Stormtrooperji, tako da mi tu nekaj ne gre v račun …

Nissan Juke s svojo prepoznavno obliko, ki vam je lahko “wau“, “zanimiva“, “kul“, “funky“, “jajčkasta“, “hroščkasta” ali pa “katastrofalna” (upam, da sem si zapomnil odzive ljudi, ki so me s tem avtomobilom srečali), spada na tisto, svetlo stran crossoverjev. To bom poimenoval “zanimivi crossoverji“. In v to skupino, po mojem skromnem mnenju, trenutno spadajo le še Citroën C4 Cactus (to je tisti absurden Citroen) ter pogojno Fiat 500X in Mini Countryman, ki sta že nekoliko manj absurdna “komika“, z bolj konzervativnimi šalami. Vsi, tako kot Juke, tudi sodijo v skupino mini crossoverjev.

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Nissan Juke je avtomobil za ljudi, ki si upajo

Kaj vam hočem povedati: Nissan z Jukom cilja predvsem na ljudi, ki si upajo. Takšne ljudi ne zanimajo utečeni modeli oblikovanja s katerimi se voziš v “incognito mode“. Nissan Juke zaradi svoje pojave torej ne konkurira le znotraj segmenta crossoverjev, pač pa lahko skoči v zelje tudi drugim “zanimivim” avtomobilom, kot sta na primer običajna Mini Cooper in Fiat 500, Jeep Renegade, pa tudi Opel Adam, Volkswagen Beetle, Alfa Romeo MiTo ali pa celo kakšnemu Smartu (pustimo ceno in uporabnost).

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Nekatere detajle Juka lahko obarvate po svojem okusu

Testni primerek se je ponašal tudi z možnostjo personalizacije zunanjosti in notranjosti. Ob fantastični cosmic blue barvi, ki se je nisem mogel nagledati že ob testu večjega brata Qashqaia, so bili avtomobilu dodani detajli v kremno beli barvi. V slednjo sta bili odeti obe stranski ogledali, del platišč ter del prve in zadnje maske, v notranjosti pa sredinska konzola in plastika držal na vratih. Vse skupaj avtomobil naredi še nekoliko bolj vznemirljiv in nevsakdanji.

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Nevsakdanji avto …

… za vsak dan

Zdaj lahko prenehate z branjem testa.

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

… za vsak dan

Bili ste opozorjeni, a če že vztrajate … Nissan Juke 1.5 dCi Acenta je tudi vsestransko uporaben avtomobil. Iz imena že nekaj bode v oči in je tudi prav, da zato ta del omenim kot prvi. Ja, 1.5-litrski dizelski motor – eden najvarčnejših dizelskih pogonskih agregatov v naši galaksiji. 81 kilovatov, oz. 110 konjskih moči, kolikor jih ta motor premore je lahko povsem dovolj za ugoditev našim vsakodnevnim potrebam. Testni Juke je imel možnost spreminjanja načina vožnje iz “eco“, preko “normal” do “sport“. Če vam bo v “eco” načinu nekoliko dolgčas, “sport” že ponuja zadovoljivo odzivnost motorja. V kombinaciji s šeststopenjskim ročnim menjalnikom in dvokolesnim pogonom, je tovrsten Juke kot nalašč za premagovanje razdalj na avtocesti ali pa, ob solidni legi, tudi na kakšni bolj zaviti “regionalki“. Tudi če je naša noga težka, bomo, ob trenutnih cenah dizla (ja, manj kot en evro !!!), sto kilometrov prevozili za manj kot sedem evrov. Če se vozimo v načinu “eco” in se nam ne mudi, pa celo za dobre štiri evre in si bomo zvečer ob pici lahko privoščili še vrček piva! (joj, Juka vozimo – dobro, pivo bo najbrž z okusom višnje …)

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

1.5-litrski dizelski motor je izredno varčen

Kar se tiče tehnologije, Nissan Juke ni razpolagal s čim neverjetno posebnim. Poleg sistema NissanConnect, ki ga lahko povežete z najrazličnejšimi napravami, velja omeniti tudi kamero za vzvratno vožnjo, ki pa je pri “japoncih” prisotna že od pamtiveka. Sicer pa je notranjost avtomobila lična in tudi udobna. Položaj sedenja je, kot smo pri crossoverjih navajeni, odličen. Moti me le nekoliko preveč plastike na srednji konzoli, ki pa jo, zaradi možnosti personalizacije pri tem nivoju opreme, lahko odenemo v poljubno barvo in si s tem popestrimo življenje v svojem Juku.

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Personalizacija v notranjosti avtomobila

Nissan Juke pričakovano ni najprostornejši, a bo za vsakdanjo uporabo verjetno zadostil tudi v tem pogledu. Še največji problem predstavlja pomanjkanje prostora na zadnjih sedežih, medtem ko ima prtljažnik ob odsotnosti štirikolesnega pogona povsem zadovoljiv volumen.

Še cena: Nissan Juke 1.5 dCi Acenta s personalizacijo zunanjosti in notranjosti ter vključeno kovinsko barvo je na voljo za 21.890 evrov.

Nissan Juke 1.5 dCi Acenta

Potencial Juka bodo verjetno najbolj izkoriščali mladi

Če povzamem, z nakupom Juka dobite nevsakdanji avtomobil, ki je več kot primeren za vsakdanjo uporabo. Izbira 1.5-litrskega “dizla” je zelo priporočljiva, če ste ob sicer pozerski podobi avtomobila, pripravljeni nekoliko zatisniti ušesa (zvok motorja je pač malo manj pozerski). Če vam navedena cena ne prinaša prevelikega bremena za denarnico (za približno dva tisočaka več, lahko z enakim nivojem opreme dobite že Qashqaia) je Nissan Juke prava izbira. Potencial vseh naštetih kvalitet pa bodo verjetno najbolj znali izkoristiti mladi …

Tehnični podatki testnega vozila

Motor/menjalnik: 1461 ccm, dizelski (81 KW/110 KM)/6-st. ročni
Kombinirana poraba goriva: 4,0 l/100 km
Izpusti CO2: 104-107 g/km)

Cena testnega vozila: 21.890 EUR


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.