Test: Mazda2 G115 Revolution Top (“The little Mazda that could”)

Mazda, Testi

Mazda z novo “Dvojko” cilja v sam vrh “supermini” razreda (ali segmenta B). Ponavadi si Mazde predstavljamo kot odlično alternativo za tiste, ki ambiciozno pogledujejo proti avtomobilom višjega razreda, a z denarjem ne želijo biti preveč razsipni. Če bi o tovrstnih aspektih nakupa avtomobila učili v šolah, bi nova Mazda2 verjetno zasedla mesto “šolskega primera” … […]

Mazda z novo “Dvojko” cilja v sam vrh “supermini” razreda (ali segmenta B). Ponavadi si Mazde predstavljamo kot odlično alternativo za tiste, ki ambiciozno pogledujejo proti avtomobilom višjega razreda, a z denarjem ne želijo biti preveč razsipni. Če bi o tovrstnih aspektih nakupa avtomobila učili v šolah, bi nova Mazda2 verjetno zasedla mesto “šolskega primera”

“Za v učbenike …”

šolskega primera avtomobila, ki vas bo s svojo opremo razvajal, obenem pa se vam lasje ob misli na ogromen kredit ne bodo ježili.

Da bi vse skupaj kar najbolje orisal, sem tokrat* prisiljen začeti s ceno. Izhajal bom iz testnega avtomobila, Mazde 2 G115 Revolution Top, ki predstavlja vrh ponujene opreme pri Mazdinem malčku. Za točno tak avtomobil boste morali odšteti 18.940 evrov. Se vam zdi veliko? Berite do konca.

*Ponavadi z omenjanjem cene avtomobila odlašam do samega konca, saj jo napišem in komentiram z odporom – vsaka cena ima nešteto razlogov zakaj je takšna. Dejstvo je, da pri oblikovanju vsake cene sodelujejo številni elementi, ne le kvaliteta avtomobila, oz. stroški tovarn za izdelavo le-teh. “Avto je predrag/prepoceni” je zato zelo nehvaležna trditev in striktno lahko zgolj subjektivna.

Po mojem mnenju eden najlepših dizajnov v segmentu

Po mojem mnenju eden najlepših dizajnov v segmentu

Dizajn zunanjosti nove Mazde2 je meni osebno eden najlepših v segmentu. Čeprav raje prisegam na drznejše oblikovalske poteze, je novi, konzervativnejši izgled Mazde2 fantastičen. Če je zadek avtomobila še nekoliko dolgočasen (pa vseeno popolnoma korekten), je prednja maska z agresivnim pogledom in dopolnjevanjem rdečih in kromiranih elementov zelo vznemirljiva, a ne pretepaška. V temnordeči metalni barvi in s 16 palčnimi litimi platišči Mazda2 deluje izredno prefinjeno, gosposko (ali bolje rečeno – damsko).

Zelo všečna prednja "maska"

Zelo všečna prednja “maska”

Mazda2 je prioritetno še vedno mestni avtomobil. Uspel pa sem jo preizkusiti tudi kot avtomobil za pobeg na krajši oddih. Da so mere novega modela nekoliko zajetnejše od stare “Dvojke” je moč opaziti tudi pri prostornosti. Dva človeka si dopust lahko zelo udobno privoščita, a če del zadnje klopi zasede še tretji potnik, prostorska stiska pričakovano počasi postane neznosna.

V notranjosti so številni "sladkorčki", ki jih pri mestnih malčkih nismo navajeni

V notranjosti so številni “sladkorčki”, ki jih pri mestnih malčkih nismo navajeni

A prostornost ni tisti vidik notranjosti avtomobila, ki mi je pričaral pozitivno izkušnjo. Za slednjo je poskrbela predvsem oprema. Kvalitetni materiali, izjemno dopadljiv dizajn z detajli in “sladkorčki”, ki jih nikakor nisem navajen v avtomobilih tega segmenta ambiciozno Mazdo postavljajo korak pred tekmece.

Hyundai Tuscon

Preplet fantastičnih detajlov in odlične funkcionalnosti

Usnjeno oblazinjenje sedežev in usnjeni dodatki na armaturni plošči ter sredinski konzoli dajejo občutek udobja in kvalitete. V pomoč nam je tudi “head-up display”. Sredinski LCD zaslon sam po sebi ni nič posebnega, a sem sam med ljubitelji odsotnosti “touch screenov” in zato prisegam na en centralni gumb na sredini, ki ga v svojih vozilih ponuja tudi Mazda. Potem so tu varnostni sistem za nadzor mrtvega kota in prečnega prometa, samodejno zaviranje v sili, ksenonski žarometi s samodejnim dnevno-nočnim preklopom, navigacija … Vse to so elementi, ki jih človek pri nakupu avtomobila tega segmenta niti ne pričakuje. Če pa vam majhna Mazda z njimi postreže, ne morete ostati ravnodušni.

Mazdo2 odlikujejo tudi zadovoljive vozne lastnosti

Mazdo2 odlikujejo tudi zadovoljive vozne lastnosti

Mazda (kljub temu, da jih nekaj ima v svoji ponudbeni paleti) ne slovi kot izdelovalec športnih avtomobilov. A so dobre vozne lastnosti vseeno eden izmed njenih zaščitnih znakov. Tudi v tem pogledu nova Mazda2 ne razočara, čeprav 115 konjskih moči v atmosferskem motorju prostornine 1.5 litra kakopak ne zagotavlja brutalnih pospeškov. Vseeno sem lahko zaradi zadovoljive odzivnosti motorja in relativno trdega podvozja zlahka užival tudi v dinamični vožnji. Ta užitek je nekoliko okrnil le zelo slab menjalnik, s katerim je prestavljanje včasih že skoraj boleče, če ne pa vsaj glasno.

"Mala Mazda, ki zmore ..." :)

“Mala Mazda, ki zmore …” 🙂

“The Little Engine That Could” ali v slovenskem “prevodu”“Mala modra lokomotiva”. A se je spominjate? “Pa saj bo šlo, pa saj bo šlo …”. Zaradi svoje ambicioznosti me je majhna Mazda2, pa sem to želel ali ne, vseskozi spominjala na simpatično risano junakinjo. Vsekakor pa ne po svoji resnosti, s katero pri Mazdi verjetno 18-letno mladino tokrat iz ciljne skupine izpuščajo. Mazda2 je torej izredno primeren avtomobil za vsakdanjo uporabo, ki vam bo za razumno vsoto denarja zadovoljil apetite po delčku razkošja, ki ga za precej več ponujajo “premium” avtomobilske znamke.

[huge_it_slider id=”1″]


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu in Facebooku. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.

Prispevek je mnenje avtorja in ne izraža nujno stališča uredništva.