Test: Mazda 6 Sport Combi (ostaja vroča izbira)

Mazda, Testi, Top

Mazda 6 je z leti izgubila nekaj svežine, a kljub temu ostaja vroča izbira v svojem segmentu.

Mazda svojo družinsko prvakinjo namreč vseskozi pridno, a dokaj neopazno posodablja. Šestica tako ostaja moderen družinski avtomobil, ki ponuja veliko mero sofisticiranosti in praktičnosti, obenem pa tudi zvrhano mero športnosti ter dinamike. Njena cena – za dobrih 30.000 evrov dobite model skoraj z vrha ponudbene palete – zlahka povzroči nekaj rdečice na licih prodajnega osebja konkurenčnih avtomobilov, tudi tistih, ki ponujajo višjerangirana vozila.

Zunanjo podobo zaznamujejo ostre, skladne in športne linije. Sam bi si upal trditi, da bi avtomobil moral biti po okusu tistih, ki zavzeto prisegajo na vozila znamk BMW in Alfa Romeo (četudi se ti dve skupini med seboj običajno izključujeta). Ob pogledu na “šestico” imamo občutek, da linija spredaj “zareže” v zrak, nato pa tekoče potuje proti zadku avtomobila, uglajeno in skladno.

Leta se Mazdi 6 še najbolj poznajo v notranjosti, ki je v luči dela konkurence že videti nekoliko ostarela, a v bran Mazdi lahko rečemo, da je občutek kakovosti še vedno nesporen. Uporaba instrumentov je preprosta. Tudi glede razporeditve nimamo pripomb. Volanski obroč je na otip zelo prijeten, pa tudi zelo dobro oblikovan in nekoliko spominja celo na tistega, za katerega poprimemo v malemu roadsterju MX-5. Osrednji multimedijski prikazovalnik stoji samostojno na vrhu armaturne plošče, upravljamo pa ga z vrtljivim gumbom na sredinski konzoli.

Karavanska različica Mazde 6 je seveda bolj praktična od limuzinske. Ne le prtljažnik, večji je tudi prostor same potniške kabine, kar občutijo predvsem potniki na zadnji klopi. Kar se tiče samega prtljažnega prostora ta za malenkost zaostaja za praktičnostjo Forda Mondea ali pa prostornino Škode Superba, vseeno pa bo za večino uporabnikov popolnoma zadoščal.

Vozne lastnosti so eden najboljših elementov Mazde 6. Vodljivost je odlična, za kar poskrbita izredno natančno krmiljenje ter odzivno podvozje. Lahko rečem, da je Mazda 6 ena redkih družinsko uporabnih limuzin, ki je lahko izrazito zabavna za vožnjo. Vozne lastnosti so predvsem na zaviti regionalki prej športne kot udobne, še posebej, če je Mazda 6 obuta platišča večjih dimenzij, kakor je bilo to v primeru našega testnega avtomobila. Kljub slednjemu dejavniku se na avtocesti, koder smo tudi preživeli precejšen del testa, avtomobil odlično obnese.

Dizelski agregati, ki so na voljo pri Mazdi 6 veljajo za ene najboljših na trgu, saj so zmogljivi in učinkoviti. Motor testnega primerka – šlo je za 2,2-litrski turbodizel s 150 konjskimi močmi – je upravičil visoka pričakovanja, predvsem s svojo ekonomičnostjo. Poraba goriva se je namreč zvesto sukala okoli šestih litrov na 100 prevoženih kilometrov, na našem testnem krogu pa smo namerili celo rezultat 5,8 l/100 km, kar je najboljši rezultat med primeljivimi vozili!

Kar je razveseljivo, je tudi to, da dizelski motor deluje zelo uglajeno in v kabino ne sili s preveliko mero ropota. Avtomobil s tem motorjem je tudi povsem dovolj zmogljiv za raznovrstno vsakodnevno uporabo. Kombinacija s šeststopenjskim ročnim menjalnikom je posrečena, a bi sam v tovrstnem avtomobilu vendarle priporočil izbiro samodejnega menjalnika.

Leta je torej niso načela. Mazdina “šestica” je še vedno ena najbolj atraktivnih izbir v svojem segmentu. “Stylish” dizajn, odlične vozne lastnosti ter super vrednost glede na ceno namreč še vedno prepričajo – morda celo bolj kot pri glavnih konkurentih. Dejstvo, da lahko to trdimo več kot pet let po njeni premieri, le dokazuje, za kako dober avtomobil gre. Na splošno je bil celotni paket testnega vozila zelo posrečen in prepričljivo vreden svojega denarja!

Končna ocena preizkušenega vozila: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?


Ključni podatki testnega vozila: Mazda 6 Sport Combi (CD150 Revolution):

Cenik
Motor: 2.191 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 110 kW/150 KM (4.500 rpm)
Navor: 380 Nm (1.800 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 210 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 9,2 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,8 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 522/1.648 l
Teža: 1.485 kg
Medosna razdalja: 2.750 mm



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??