Test: Kia Optima 1.7 CRDi EX Limited (najboljša oprema za najboljšo izkušnjo)

Kia, Testi

Kia Optima je dokaj stilska konkurenca z oblikovalsko Red Dot nagrado v segmentu kjer že dolgo časa kraljuje ljudski Volkswagen Passat. Ponosno v segmentu ponuja veliko prostora, napredno tehnologijo in kakovostno izdelavo skupaj z zdaj že pregovorno Kiino zanesljivostjo ter ergonomijo. Seveda to zgornje drži le v primeru, da vaša percepcija oziroma čustveno dojemanje blagovne […]

Kia Optima je dokaj stilska konkurenca z oblikovalsko Red Dot nagrado v segmentu kjer že dolgo časa kraljuje ljudski Volkswagen Passat. Ponosno v segmentu ponuja veliko prostora, napredno tehnologijo in kakovostno izdelavo skupaj z zdaj že pregovorno Kiino zanesljivostjo ter ergonomijo.

Seveda to zgornje drži le v primeru, da vaša percepcija oziroma čustveno dojemanje blagovne znamke dopušča skok na drugo celino. Kia Optima je sestrki model Hyundaija i40, v četrti generaciji pa se spogleduje s konkurenti kot je že omenjen Volkswagen Passat, Ford Mondeo, Škoda Superb in Opel Insignia. Na sprednjem delu Optime najdemo značilno masko Kiinih vozil in LED dnevne luči, nizko spuščajoča se strešna linija pa poudari kupejevski videz. Vsem potnikom v notranjosti in tudi prtljažnik s 510 litri prtljagi zagotavlja veliko prostora, kar je več kot 480 litrski prtljažnik Mazde 6 a manjši kot na primer v Passatu ali Mondeju. No, če je težava prostornina prtljažnika je na razpolago tudi izvedenka SportsWagon.

Kia Optima kljub nagibanju v ovinkih, zaradi malce večje mase vozila, deluje zelo samozavestno. Podvozje nudi zelo mehko in udobno vožnjo na 18 palčnih aluminijastih platiščih, obenem pa zagotavlja dovolj oprijema na vsaki podlagi. Občutek na volanskem obroču je dober kot njegova odzivnost. Pri višjih hitrostih se v notranjosti sliši upor vetra, verjetno davek zaradi večjih platišč, ki med vožnjo ni tako moteč.

Testni model je imel varčen 1,7-litrski turbo dizelski motor CRDi, ki deluje skupaj s samodejnim 7 stopenjskim menjalnikom z dvojno sklopko zelo uglajeno. Motor sicer nudi zadostne zmogljivosti, a razživi se šele pri višjih vrtljajih, od 3500 dalje. Povprečna poraba na testu je bila 6,7 litra na 100 prevožnih kilometrov, ki je poleg pogonskega agregata posledica odličnega sistema stop&go in že omenjenega samodejnega menjalnika z dvojno sklopko.

V primerjavi z največjimi konkurenti, Optima v Sloveniji zaostaja na področju ponudbe pogonskih agregatov, saj je na voljo le 1,7-litrski turbo dizelski motor CRDi.

V notranjosti je popolnoma nova armaturna plošča, ki je izjemno stilsko oblikovana. Na otip materiali delujejo zelo kakovostno. V vseh paketih opreme je usnjen volanski obroč in prestavna ročica, sedeži so deloma usnjeni pri najvišjem paketu opreme pa so usnjeni v celoti in celo električno nastavljivi.

Optima ima serijsko nameščenih 6 zvočnikov, najvišji paket opreme pa naprednješi Harman Kardon sistem z desetimi zvočniki skupne moči 590 kilovatov z močnim nizkotoncem. Na voljo je navigacijski sistem, ki deluje zelo pregledno v kombinaciji s 7 ali 8 palčnim zaslonom.

Suveren nastop v svojem razredu Kia Optima potrjuje z najvišjo varnostno oceno, 5 zvezdic po Euro NCAP. Užitek je voziti avto, ki ima sistem samodejnega zaviranja v sili, radarski tempomat, zaznavo mrtvega kota, parking asistenta, 360 stopinjsko kamero in samodejno aktivacijo dolgih in kratkih luči.

A za najboljšo in najbolj varno uporabniško izkušnjo bo potrebno za Optimo plačati nad 35.000 €, kar ocenjujem, da je cena povsem korektna. Treba se bo pač navaditi, da dobre stvari niso poceni, imam občutek, da tega v Sloveniji še vedno ne razumemo.

O percepciji do te blagovne znamke sem že pisal pri največjem Kiinem ponosu – Sorento, ki lahko stane 55.000 €.

Končna misel:

Tisti, ki v tem segmentu isčete stilsko vozilo z odličnim razmerjem med ceno in kakovostjo, vas Kia Optima zagotovo ne bo razočarala. Če že ne nakupa, si Optima zasluži vsaj testno vožnjo, s katero vam izkušnja odpre nova vrata v svet korejsko-evropskega avtomobilizma.

Tehnični podatki

Motor: 1,685-litrski turbo dizelski motor
Moč motorja: 104 kW/141 KM
Navor: 340 Nm
Menjalnik: 
7-stopenjski samodejni z dvojno sklopko
Poraba na testu: 6,7 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 203 km/h/10,6 sekunde
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 510 l
Cenik >>


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.