Test in primerjava: Dacia Logan MCV in Lodgy Stepway Prestige (ekonomični “benchmark”)

Dacia, Testi, Top

Testirali smo Daciina prvaka prostornosti, ki utegneta biti pojem racionalnosti za družine.

Dacia je na Slovenskem trgu prisotna že več kot deset let. Kupce je doslej navduševala z enostavnostjo, uporabnostjo, ter najpomembneje – ugodnim razmerjem med kakovostjo in ceno …

Originalno romunska znamka je skozi leta tudi v Sloveniji postala pomemben del pri prodaji vozil koncerna Renault-Nissan. Po dobro sprejetih začetnih modelih, se paleta vse bolj širi in svojim uporabnikom (v veliki meri družinam) omogoča tudi velike, prostorne in uporabne NOVE avtomobile že za relativno nizke vsote denarja. Na tem mestu se kupci odločajo racionalno. Ne kako je avtomobil lep, bogato založen ali tehnološko napreden, ampak kaj (predvsem pa koliko) dobijo za svoj vloženi denar. In dobijo dovolj – tudi in predvsem s karavansko različico Logana (MCV) in Lodgyjem.

Ugodna rešitev za velike družine se imenuje Dacia.

Lodgy je v svojem bistvu ogromen avtomobil z možnostjo sedmih sedežev. Že po svojem zunanjem videzu daje vedeti, da gre za avtomobil, kjer je prostornost na prvem mestu. Linije so preproste, radikalne in dobro premišljene. Dozdeva se, da so se pri konstruiranju tega avtomobila bolj ubadali s prostornjostjo notranjosti. Podobno velja tudi za Logana MCV, ki na drugi strani nudi dobro alternativo v obliki klasičnega družinskega karavana.

Avtomobil sta zelo racionalno odmerjena. Vidno je, da je proizvajalec stremel k čim nižji ceni, kar si ob vsesplošnem dvigovanju cen in vse večjem zalaganju vozil z bogato opremo čedalje višje število kupcev konec koncev tudi želi.

Plastika v obeh avtomobilih je zgledne kakovosti, enako pa velja tudi za končno izdelavo.

V notranjosti Logana se prednja potnika hitro udomačita, medtem ko je zadaj dovolj prostora za tri odrasle potnike. Morda bodo zgolj višjerasli potniki malce stokali nad pomanjkanjem prostora za kolena zadaj.

Tudi pri Lodgyju voznik že ob prvem stiku z volanom in sedežem opazi, da gre nesporno za vozilo pripadajoče znamki Dacia. Robustni plastični materiali ostajajo, kar po eni strani niti ni slabo, saj so ti manj občutljivi. Prva potnika bosta zelo cenila uporaben predal na vrhu armaturne plošče, ki je s svojo pozicijo – na sredini – dostopen vozniku in sovozniku. S pokrovom ne obstaja strahu, da bi karkoli padlo iz njega med vožnjo. Vanj lahko pospravimo zimske rokavice, račune, beležke, kemične svinčnike, mobilne telefone. Voznik, kot tudi sovoznik bosta imela dovolj prostora, saj je avtomobil z visoko streho prijazen tudi do tistih višjeraslih potnikov. Zadaj se tudi sedi dobro, udobno. Vstopanje na prednja sedeža, kot tudi v drugo in tretje vrsto, je preprosto zaradi velikih vrat in nekoliko višjega avtomobila.

Najboljše v praksi pa dejansko pride v tretji vrsti. Veliko znamk namreč promovira svoje sedežnike celo malo naupravičeno, saj gre v veliko primerih zgolj za dva zasilna sedeža, ki le stežka sprejmeta potnike. Običajno tam lahko sedita zgolj dva majhna otroka. No, pri Lodgyju to ne velja. Tudi treja vrsta postreže z dovolj veliko mero prostora, da lahko gosti odraslega človeka. Prostora za noge in glavo je zaradi pametno načrtovane potniške kabine povsem dovolj.

Stepway različica se razlikuje po plastičnih obrobah blatnikov, odbijačev, srebrnimi strešnimi nosilci ter nekoliko višji oddaljenosti od tal. Vsi ti dodatki prispevajo k temu, da sta Logan ali Lodgy videti manj nizkocenovno – celo nekoliko “terensko”, pa čeprav imata seveda še vedno le prednji pogon in sta brez kakršnih koli asistenčnih sistemov za vožnjo po zahtevnejšem terenu.

Pod motornim pokrovom testnih Lodgyja in Logana se je skrival dobro znani 1,5-litrski dizelski Renaultov pogonski agregat, ki sliši na oznako dCi (šlo je zgolj za dve različni izvedbi, kar se tiče zaloge moči – 66 kW v primeru Logana in 80 kW v primeru Lodgyja). Največja prednost tega motorja je seveda ekonomičnost. Poraba na testu se je pri Lodgyju v mestu gibala okoli 6,5–7 litrov dizelskega goriva na sto prevoženih kilometrov, medtem ko se je na relaciji brez težav spustila pri hitrosti 120 km/h na približno 5,5. Za nizko porabo na relaciji gre zasluga izbiri močnejšega agregata, ki ima tudi 6-stopenjski ročni menjalnik.

Avtocestna vožnja je tudi poskrbela za nekaj decilitrov razlike pri izmerjeni porabi vozil na našem testnem krogu (odločilna je moč motorja, pa seveda tudi 5- ali 6-stopenjski menjalnik). Lodgy je dosegel rezultat 5,2 litra na 100 prevoženih kilometrov, Logan pa 5,5 l/100 km. V obeh primerih je rezultat vreden vseh pohval.

Pri višjih hitrostih se sicer Lodgy in Logan MCV za odtenek slabše peljeta kot primerljiva Renaultova vozila. V mislih imamo hitrosti nad 120 km/h. Podvozje je namreč bolj poenostavljeno, zato je prisotnega več nagibanja, pa tudi tresljajev.

Dacia Logan MCV in Lodgy sta torej nekomplicirana avtomobila, ki nezahtevnemu kupcu utegneta ponuditi veliko in še več. To cenijo številni uporabniki teh vozil, saj jih lahko na cestah videvamo kar precej. Oba sta lahko je za naš okus tudi  idealna službena avtomobila za obrtnike in najrazličnejša podjetja. A, če jima dodano vrednost vdahnemo s sladkorčki, ki jih ponuja vse obsežnejši balonček dodatne opreme, dobimo nedvomno vsestransko uporabna in hvaležna avtomobila za vsakdanjo uporabo. Oba sta tako povsem spodobna avtomobila za ljudi, ki na avtomobil gledajo izjemno racionalno in potrebujejo veliko prostora za razumno – beri: najugodnejšo možno ceno. Odločite se zgolj koliko (potniškega) prostora dejansko potrebujete: cenovna razlika med njima znaša približno 1000 evrov.

Za mnenje smo povprasali tudi lastnika Dacie Lodgy. Zaupal nam je 5 ključnih prednosti tega avtomobila:

  1. Lodgy ponudja veliko prostora za družinske potrebe, saj vanj lahko zložiš ogromno prtljage. Odlično se izkaže tudi v primeru, če imaš psa.
  2. Avto je tehnično gledano zelo zanesljiv. Doslej nisem imel nobene težave na cesti. 
  3. Lodgy ima majhno porabo. Z dizelskim 1.5-litrskim motorjem vztrajno vozim s porabo okoli 5 litrov na 100 km. 
  4. Avtomobil je cenovno ugoden. 
  5. Motor je poleg varčnosti tudi dinamičen. Ko je treba nekoga prehiteti, povsem dovolj “potegne”.

Ključni podatki: Dacia Lodgy (1.5 dCi Stepway Prestige):

Cenik
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 80 kW/109 KM
Navor: 260 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 177 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,2 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 207 l/1.861 l/2.617 l
Teža: 1.263 kg


Ključni podatki: Dacia Logan MCV (1.5 dCi Stepway Prestige):

Cenik
Motor: 1.461 ccm, turbodizelski, štirivaljni
Moč: 66 kW/88 KM
Navor: 220 Nm (1.750 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, petstopenjski
Končna hitrost: 170 km/h
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 5,5 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 573 l/1.518 l
Teža: 1.290 kg




Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet in @lukagregoric.