Test: Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi 4WD (gospod SUV)

Hyundai, Testi, Top

Hyundai Santa Fe je mogočni SUV, ki je že v predhodnih generacijah predstavljal enega ključnih modelov, ki so pomagali preobraziti podobo korejskega proizvajalca v zavesti evropskih kupcev. V najnovejši, tretji generaciji, je Santa Fe zelo stilski, udoben in bogato opremljen avtomobil. Na voljo je s sedmimi ali petimi sedeži. Sam sem tokrat preizkusil slednjega … […]

Hyundai Santa Fe je mogočni SUV, ki je že v predhodnih generacijah predstavljal enega ključnih modelov, ki so pomagali preobraziti podobo korejskega proizvajalca v zavesti evropskih kupcev. V najnovejši, tretji generaciji, je Santa Fe zelo stilski, udoben in bogato opremljen avtomobil. Na voljo je s sedmimi ali petimi sedeži. Sam sem tokrat preizkusil slednjega …

Santa Fe je “gospod SUV”. Je polnopravni član segmenta tovrstnih vozil in s svojimi atributi že nekaj časa prepričuje tudi kupce vozil višje pozicioniranih znamk. Kako, da jih ne bi. Stilski in robusten izgled skrbi, da Santa Fe na cestah izstopa iz povprečja. Seveda na svojstven, uglajen način.

Prva stvar, ki jo človek opazi ob pogledu na Santa Feja, je impozantna kromirana prednja maska, ki ima šestkotno obliko. Nos vozila je zelo visok, kar mu daje mogočen izgled. 19-palčna platišča v temnejšem metalnem odtenku dodajo svoj pečat. Vse že na daleč priča o tem, da pred nami stoji mogočen SUV.

Notranjost ponuja razkošje predvsem v smislu prostornosti in kvalitete materialov. Človek bi v takšni potniški kabini najraje kar zaplesal. Sedeži so izredno udobni, tudi njihova oblika je odlična. Potniki na zadnji klopi imajo več kot dovolj prostora, obenem pa imajo na voljo tudi nekatere dodatke, ki poskrbijo za udobnejše potovanje. Materiali v kabini so dovolj kvalitetni in prijetni na otip, a na tem področju korejskega proizvajalca čaka še nekaj dela, da bi popolnoma ujeli vodilne. Slednje bi želel dejati tudi, ko razpredam o dizajnu. Čeprav je popolnoma korekten, se mi zdi že nekoliko iz mode. Tudi razporeditev gumbov bi lahko bila boljša. Pogrešam več zanimivih detajlov. Ti elementi Santa Feja me niso povsem prepričali predvsem zato, ker vem, da Hyundai zmore več. To so navsezadnje dokazali že z novim Tucsonom.

Na drugi strani je vozniku vsak trenutek na voljo bogastvo tehnologij, oziroma pripomočkov, ki mu zmorejo olajšati delo. Sam prav to vidim kot ključno prednost Santa Feja. Dejstvo je, da “korejec” cenovno pogleduje proti Audiju Q5 in BMW-ju X3. Slednja bosta za isto vsoto kot Santa Fe sicer ponujala nekoliko več premium občutka, a Santa Fe bo ob isti ceni ponujal precej več tehnoloških bonbončkov. Infotainment deluje super in je grafično zelo dovršen. Uporaba je zelo enostavna, zato voznik sistem hitro osvoji.

Prtljažni prostor ima prostornino 516 litrov. Ko podremo zadnjo klop se ta poveča na kar 1.615 litrov. Seveda govorimo o petsedežnem Santa Feju. Zadnja klop se zloži v razmerju 60:40 – zložimo jo s preprostim potegom ročice.

Motor, s katerim je bil opremljen testni Santa Fe, je 2,2-litrski “dizel” z oznako CRDi. Gre za agregat, ki uspe proizvesti okroglih 200 konjskih moči. Na voljo je z ročnim ali samodejnim menjalnikom. Samodejni, kakršnega sem tokrat preizkušal sam, velja za priporočljivo izbiro, pa četudi ima zgolj šest prestav. Zajeten navor (436 Nm) skrbi, da kljub temu dejstvu Santa Fe ponuja zelo dobre zmogljivosti. Samo delovanje motorja je tiho in uglajeno. V potniško kabino, ki je zelo dobro zatesnjena prihaja le malo ropota, pa tudi šuma z vozišča. Poraba na testu se je pri mešanem ciklu gibala med osmimi in devetimi litri na sto prevoženih kilometrov. V mestu pod devet ne bo šlo, na avtocesti pa boste ob umirjeni vožnji morda uspeli priti pod osem.

“Gospodu SUV-ju” seveda pripada tudi štirikolesni pogon, ki deluje samodejno – po potrebi. Santa Fe bo torej večinoma gnan na prednji kolesni par. Pogon lahko po želji tudi zaklenete s pritiskom na stikalo. Na makadamu se Santa Fe zelo uglajeno pelje. Sploh pri nižjih hitrostih podvozje skoraj idealno blaži neravnine in udarce.

Čeprav sestrska avtomobila, Hyundai Santa Fe in Kia Sorento ponujata nekoliko drugačni izkušnji. Alešev zapis o Sorentu preberite tukaj.

Napredek v praktično vseh vidikih kakovosti in uporabnosti je pustil svojo sled na ceni. Ta je sicer povsem realno zastavljena in upravičuje vrednost vozila, a kljub vsemu utegne koga presenetiti, saj ima precej ljudi še vedno v zavesti nekoliko nižje cenovno pozicioniranje Hyundaijevih avtomobilov. Pri ceni vstopnega modela, ki znaša 28.900 evrov, najbrž še ne boste privzdignili obrvi. To se bo skoraj zagotovo zgodilo ob soočenju s primerkom, ki je opremljen kot naš testni. Cena slednjega znaša 50.340 evrov.

Zahvaljujoč atraktivnemu izgledu, kvaliteti materialov in zajetnemu številu tehnologij za sprejemljivo ceno Hyundai Santa Fe zelo dobro kotira na trgu. Številni strokovnjaki zdajšnji generaciji napovedujejo, da bo ob svojem odhodu s trga pustila odličen pečat. Tudi sam se jim pridružujem. Hyundai nezadržno drvi proti temu, da postane vodilni, kjer bo to moč postati



Tehnični podatki:

Motor: 2.2 CRDi, dizelski, štirivaljni
Moč motorja: 147 kW/200 KM
Menjalnik: 
6-stopenjski samodejni
Poraba na testu: 8,5 l/100 km
Zmogljivosti maks./0-100: 203 km/h/9,8 sekund
Dolžina/širina/višina: 4.700/1.880/1.675 mm
Medosna razdalja: 2.700 mm
Teža: 2.039 kg
Posoda za gorivo: 64 l
Št. sedežev: 5
Prostornina prtljažnika: 534 l/1681 l
Cena vstopnega modela: 28.900 EUR (2.4 GDI 2WD)
Cena testnega modela: 50.340 EUR (2.2 CRDi 4WD Aut. Impression – od tega 3.660 EUR dodatne opreme)


Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Avto.Over.Net fotozgodbam lahko sledite tudi na Instagram profilu @avtoovernet.