Test: Hyundai Kona (drzna “napoved” Hyundaija)

Hyundai, Testi, Top

Kona je najmanjši Hyundaijev športni terenec, izdelan na povsem novi kompaktni SUV platformi.

Hyundai s Kono kaže nov obraz svojih SUV-jev. Očitno bomo v prihodnje še večkrat priča drznim oblikovalskim potezam te znamke. Na prednjem delu izstopajo dvodelni žarometi in kaskadna maska. Streha je dvotonska. Nekateri boste rekli, da je Kona nekoliko čuden avtomobil, mi pa mu damo “deset točk” za drznost. Nekako bi jo bilo smiselno postaviti ob bok zdaj že nekoliko ostarelemu Nissanu Juku. No, če Kono časa tako dolga življenjska doba v bolj ali manj nespremenjeni obliki, so pri Hyundaiju kar na pravi poti.

Tudi v notranjosti je ogromno barvitih vložkov. Z njimi se (standardno) barvno ujemajo varnostni pasovi, kar je zelo ličen in zanimiv detajl.

Avtomobil ponuja veliko priročnih tehnoloških rešitev, kot so induktivno polnjenje mobilnega telefona, sistema Apple CarPlay in Android Auto, head-up zaslon in kakovostno ozvočenje. 8-palčni zaslon na dotik je največji v razredu in je zdaj pri Hyundaiju že preverjena roba. Po našem mnenju je eden najboljših med primerljivimi na trgu.

Trenutno sta na voljo dva turbobencinska motorja – prvi, 1.0-litski v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim, drugi, 1.6-litrski pa s 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Oba motorja sta relativno zmogljiva – 1.0-litrski ima 120 KM, 1.6-litrski pa kar 177 KM. Naš testni avtomobil je bil opremljen s šibkejšim motorjem – “litrskim” trivaljnikom, a njegova zmogljivost še vedno ni od muh. Za vsakodnevno uporabo je motor več kot dober, na področju ekonomije pa se z izmerjeno porabo 6,6 l/100 km na našem testnem krogu uvršča v zlato sredino primerljivih vozil.

Kona je eden redkih predstavnikov segmenta B-SUV, ki ponuja možnost štirikolesnega pogona, a naš testni primerek s tem ni bil opremljen. Kljub temu štirikolesnega pogona v poletnih temperaturah seveda nismo pogrešali. Stvar izbire naj bo tako odvisna od vaših potreb mobilnosti. Sicer pa so vozne lastnosti vozila zelo dobre, da ne rečemo že kar nepričakovano dobre. Krmiljenje vozila je za ta segment nadpovprečno natančno, podvozje pa tudi ravno prav čvrsto, da lahko Kona nudi zavidljivo mero užitka v dinamični vožni. Prav tako ne bo trpelo udobje.

Cena različice z začenim nivojem opreme pri 1.0-litrskem motorju je 16.990 evrov (14.990 s promocijskim prihrankom) in 23.990 (21.990) pri 1.6-litrskem motorju.

Kona je torej ena najboljših izbir v svojem segmentu in utegne biti prava prodajna uspešnica – tudi s pomočjo dizelske in električne različice, ki bosta pri nas na voljo v drugi polovici leta. Če vam je videz tega avtomobila všeč, potem ne oklevajte z izbiro. Hyundai je tokrat vložil veliko truda in opravil odličen posel. V nasprotnem primeru pa ta segment nudi tudi nekaj odličnih alternativ … 😉

Končna ocena preizkušenega vozila: 9/10 ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️?


Ključni podatki testnega vozila Hyundai Kona 1.0 T-GDI 120 Impression:

Cenik
Motor: 998 ccm, turbobencinski, trivaljni
Moč: 88 kW/120 KM (6.000 rpm)
Navor: 172 Nm (1.500-4.000 rpm)
Pogon: Dvokolesni, na prednji par
Menjalnik: Ročni, šeststopenjski
Končna hitrost: 181 km/h
Čas pospeška 0-100 km/h: 12,0 s
Izmerjena poraba na testu pri mešanem ciklu: 6,6 l/100 km
Prostornina prtljažnika: 361 l
Teža: 1.385 kg
Medosna razdalja: 2.600 mm



Vprašanja o avtomobilu nam lahko zastavite na našem forumu. Z veseljem vam bomo odgovorili.

Zgodbam iz zakulisja naših testov lahko sledite tudi na Instagram profilih @avtoovernet in @lukagregoric, kjer dogaja na polno. ??